Στη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σύντομα σε μια συμφωνία με τους δανειστές της για το θέμα του χρέους, προχώρησε μέσω γραπτής του δήλωσης, στο Bloomberg ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η χώρα δεν επιδιώκει σύγκρουση με τους εταίρους. «Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μόλις ξεκίνησε», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας στο email που απέστειλε, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «σύντομα θα επιτευχθεί μια επωφελής συμφωνία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη».
«Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ» λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη».
«Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους» τονίζει ο κ. Τσίπρας.
Ολόκληρη η δήλωσή του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων έχει ως εξής:
«Η διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας μόλις ξεκίνησε.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είμαι απολύτως βέβαιος ότι σύντομα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Καμιά πλευρά δεν επιδιώκει τη σύγκρουση και δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων μας απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ.
Αντιθέτως, αυτό που σημαίνει είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο –μεταξύ άλλων- θα ενσωματώνει τους στόχους των πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.
Είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας, αφού το κοινό μας συμφέρον είναι η οικονομική σταθερότητα και η ανάκαμψη για το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλέξης Τσίπρας»
Ο κ. Τσίπρας με τις δηλώσεις του στο Bloomberg ανακοίνωσε νέο Μνημόνιο υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης.
Όπως σημειώνει, ο πρωθυπουργός «προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο».
Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει, επίσης, ότι «προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ (σ.σ . για την οποία δεσμεύθηκε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας) είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δισ., την οποία δεν θέλει».
Και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ καταλήγει: Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Καραγκούνη έχει ως εξής:
Ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να καθησυχάσει τις Αγορές, τις οποίες όμως δεν αναγνωρίζει, βάζει στο συρτάρι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει νέο Μνημόνιο, που ο ίδιος το βαφτίζει Μεσοπρόθεσμο.
Την ίδια ώρα δηλώνει πλέον αποφασισμένος να αποπληρώσει μέσω του νέου Μνημονίου, μόνον τα δάνεια προς ΕΚΤ και ΔΝΤ και όχι τις υποχρεώσεις μας προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, από τους οποίους όμως, ζητά την αλληλεγγύη τους.
Όμως, προϋπόθεση για την αποπληρωμή των δανείων προς ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την οποία αρνείται και η καταβολή της δόσης των 7,5 δις, την οποία δεν θέλει.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται επίσης για δύο ακόμα πράγματα. Για ριζικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος, και για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που σημαίνει νέο δάνειο για την αποπληρωμή των τόκων.
Πώς όμως θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, όταν μόνον οι άμεσες παροχές του ξεπερνούν τα 12 δις;
Πώς θα καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος, όταν καταργεί την αξιολόγηση και ανακοινώνει την πρόσληψη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα χωρίς ΑΣΕΠ και αξιοκρατία;
Τι είδους μεταρρυθμίσεις υπόσχεται, όταν ήδη έχει ανακοινώσει την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, την ακύρωση του ανοίγματος επαγγελμάτων, την επαναφορά των αιωνίων φοιτητών και τόσα άλλα;
Ο κ. Τσίπρας μπορεί να προσπαθεί να ξεγελάσει τις συνιστώσες του, αλλά οι χειρισμοί του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός μίλησε κατά σειρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Ολλανδό επικεφαλής του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι το μήνυμα που αποκόμισε και από τα τρία τηλεφωνήματα είναι ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Ολλανδό ομόλογό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση πρώτος κάλεσε τον κ. Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του γεύματος στο Στρασβούργο στο οποίο εκτός του ιδίου παραβρέθηκαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα ότι τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ περιμένουν να προχωρήσουν οι ενέργειες ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρωταγωνιστή του σκηνικού έντασης στο υπουργείο Οικονομικών σε «ζωντανή σύνδεση» το απόγευμα της Παρασκευής, ο οποίος φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μετά την ένταση αυτή δεν θα ήθελε να υπάρξει η αίσθηση ότι δεν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Τελευταία ήταν η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τον οποίο συζήτησαν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι θα εργαστεί για μια αμοιβαία επωφελή λύση.
Σύμφωνα με το Reuters το τηλεφώνημα Τσίπρα στον Ντράγκι έγινε για να τον διαβεβαιώσει ότι η Αθήνα αναζητά την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Κύκλος επισκέψεων Τσίπρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες
Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Λευκωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ξεκινώντας με τον τρόπο αυτό τις περιοδείες του στο εξωτερικό. Παραδοσιακά, η πρώτη επίσκεψη κάθε νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην Κύπρο.
Από την Λευκωσία ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι. Ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει προς τις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Τρίτης προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το πρωί της Τετάρτης, ραντεβού που κλείστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου.
Από την βελγική πρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας θα μετακινηθεί στο Παρίσι όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.