Στην κατάργηση της τρόικας με τη σημερινή της μορφή προτίθεται να προχωρήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για ανάληψη μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Έτσι, η τριμερής δεν θα έρχεται πια στην Αθήνα, αλλά αντί γι' αυτό θα τίθενται γενικοί οικονομικοί στόχοι. Επίσης, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να δέχεται την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σε μια ακόμη παραχώρηση προς τη νέα κυβέρνηση, αλλά λεει "όχι" σε κούρεμα ελληνικού χρέους.
Του σχεδίου, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, φέρεται να έχει λάβει γνώση και το Βερολίνο, το οποίο και συμφωνεί “υπό όρους”, με κυριότερο να τηρηθεί το συμφωνημένο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αποφασισμένος να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρει εξάλλου άλλο δημοσίευμα, της κυριακάτικης γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σύμφωνα με κύκλους του κ. Γιούνκερ, η "φρικτή ρητορική των Αθηνών" δεν σημαίνει ότι ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόθυμος να διεξαγάγει εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας το οποίο θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει την επόμενη Τέταρτη όταν ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, η Κομισιόν φαίνεται να έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το καλοκαίρι.
Στάση αναμονής
Στάση αναμονής έναντι της ελληνικής κυβέρνησης τηρεί από την πλευρά του το Βερολίνο, καθώς δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας. Μόλις το Σάββατο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρών σχόλια και δηλώσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν όμως την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται “άρον άρον” την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες.
Την ανάγκη να δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση, ώστε να θεσπίσει το πρόγραμμά της και να προτείνει άμεσα μέτρα για νέα συμφωνία με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, επισήμανε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη. "Το χρέος είναι θέμα μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και θα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο συμβόλαιο για την Ελλάδα", επισήμανε ο γάλλος υπουργός.
Ο κ. Σαπέν τόνισε την πρόθεση της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στις προσπάθειές της, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να φέρει στο τραπέζι τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις (όπως στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής) ώστε οι Έλληνες πολίτες να ξαναβρούν την ελπίδα. "H θέση της της Ελλάδας είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια" επισήμανε.
O γάλλος υπουργός παραδέχθηκε ότι "η τρόικα σήμερα στο μυαλό των Ελλήνων είναι κάτι αρνητικό", διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχουν τρεις θεσμοί, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ.
Τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όπως τόνισε δέχθηκε μια ευγενική επιστολή από τον κ. Σόιμπλε, και η ακριβής ημερομηνία της συνάντησής τους θα οριστεί μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο, με τον έλληνα υπουργό να δηλώνει έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο.
"Πιστεύω μέχρι τέλος του μήνα θα σχεδιάσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας, περιλαμβανομένης της πρότασής μας για το χρέος, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο" ξεκαθάρισε δε ο κ. Βαρουφάκης.
"Θα δω και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι τις επόμενες ημέρες... Αν καθίσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε τραπέζι διαπραγματεύσεων και απέναντι έχουμε το πρόβλημα όπως κάναμε σίγουρη, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία. Το πρόβλημα διάσωσης δεν είναι πως δεν πήραμε αρκετά χρήματα από πιστωτές, Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουμε εναγωνίως την επόμενη δόση. Η κρίση κοστίζει πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε" επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.
Όπως ανέφερε δε, "η νομισματική Ένωση είναι μη αναστρέψιμη, οι λέξεις του Μάριο Ντράγκι αφορούν όλους στην Ευρώπη".
"Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δεν θέλουμε δάνεια. Θέλουμε η ΕΚΤ να διατηρήσει τις πρόνοιεες για ρευστότητα (στις ελληνικές τράπεζες), όπως έχει συβεί και στο παρελθόν" διευκρίνισε.
Στήριξη Ομπάμα στην Αθήνα
«Νομίζω ότι η Γερμανία αναγνωρίζει πως θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί εξω από αυτή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας στο CNN όπου τόνισε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη χώρα μας, ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, όχι με συνθήκες λιτότητας, αλλά ανάπτυξης.