Μπορεί στο τέλος το ελληνικό χρέος να μην... διαγραφεί, αλλά ο Γενικός Δείκτης τιμών κατάφερε σήμερα να διαγράψει τις απώλειες από την αρχή του έτους και να κατοχυρώσει μικρά κέρδη, σε μία συνεδρίαση με ισχυρό όγκο συναλλαγών.
Σύμφωνα με έμπειρο διαχειριστή «η ελληνική αγορά λόγω των πιέσεων που έχει δεχτεί ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο, είναι υπερευαίσθητη και αποτιμά οποιοδήποτε νέο, είτε καλό, είτε κακό, με έντονο χαρακτήρα. Καθώς βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για μία ενδεχόμενη νέα συμφωνία με τους δανειστές μας, οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όμως ακόμα δεν έχουν ακουστεί όλες οι μεριές και θα πρέπει οι επενδυτές να αξιολογούν την κάθε κίνηση με βηματισμό και αυστηρό stop loss».
Όπως και να έχει, η εγχώρια αγορά διψά για ανάσες μετά την απαξίωση που έχει επέλθει και οποιαδήποτε ράλι ανακούφισης είναι καλοδεχούμενο. Η παρτίδα επαναπροσδιορίζεται και οι απαισιόδοξοι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να απεγκλωβιστούν, ενώ οι αισιόδοξοι αρχίζουν να χτίζουν εκ νέου τις θέσεις τους για κάτι καλύτερο.
Με την κυβερνητική εκστρατεία να συνεχίζεται, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται μια πρώτη ένδειξη για το αν θα αποδεχτούν οι «έξω» την ανταλλαγή του χρέους (swap) μέσω ομολόγων με ρήτρα την ονομαστική αξία του ΑΕΠ και perpetual ομόλογα. Η "κορύφωση" θα έρθει την Πέμπτη με συνάντηση του ΥΠΟΙΚ με τον κ. Schaeuble, ενώ αύριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi συναντιέται με κ. Βαρουφάκη και παράλληλα συνεδριάζει η ΕΚΤ για την ανανέωση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον β’ γύρο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας. Ο πρώτος λήγει αύριο.
Η είδηση του Reuters ότι τρεις εκ των τεσσάρων τραπεζών που αιτήθηκαν προληπτική ένταξη στον ELA προσέφυγαν στο μηχανισμό για 2 δισ. ευρώ, δεν πτόησε τους επενδύτες που οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο με ισχυρά κέρδη της τάξης του 17,96%. Η ΕΤΕ έκλεισε με άνοδο 20,79%, η ΠΕΙΡ (+18,37%), η ΕΥΡΩΒ (+18,25%) και η ΑΛΦΑ (+13,94%).
Η έκρηξη αισιοδοξίας μεταφέρθηκε και στα «out of the money» τραπεζικά warrants με το ΕΤΕΤΠ να κλείνει στο +27,78%, το ΑΛΦΑΤΠ (+35,14%) και το ΠΕΙΡΤΠ (+33,06%),παρά το γεγονός ότι οι επόμενες τιμές της 4ης περιόδου απέχουν άνω του 66% από τις τρέχουσες τιμές των τραπεζών, με εξαίρεση την ΑΛΦΑ.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε 12,46% στις 253,78 μονάδες. Πέρα των τραπεζών, και οι λοιποί 21 τίτλοι κατέγραψαν ισχυρά κέρδη. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ΜΠΕΛΑ (+17,58%), ΤΕΝΕΡΓ (+17,45%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+17,3%), ΟΤΕ (+14,88%), ΕΧΑΕ (+14,85%), ΜΟΗ (+14,52%), ΟΠΑΠ (+14,12%), ΜΥΤΙΛ (+11,27%) και ΔΕΗ (+11,13%). Τα μικρότερα κέρδη σημείωσε η μετοχή της ΓΡΙΒΑΛΙΑ (+2,6%).
Η επενδυτική ευφορία διαχύθηκε και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με το δείκτη FTSEM να κλείνει 11,44% υψηλότερα. Mε κέρδη άνω του 18% τερμάτισαν οι Attica Bank και ΦΟΥΡΛΗΣ , ενώ και η ΛΑΜΔΑ κέρδισε 9%.