«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα παρουσίασε τις θέσεις της. Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ακολουθεί συνάντηση του Α.Τσίπρα στο Συμβούλιο της ΕΕ, με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως παρουσίασε το μήνυμα ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με συνήθεις τρόπους (cannot be business as usual). «Το πρόγραμμα έχει πυροδοτήσει κρίση αποπληθωρισμού στη χώρα», δήλωσε.
Ακόμη, δεν έχει διευκρινισθεί το εάν θα εκδοθεί ανακοίνωση της ΕΚΤ για την συνάντηση των κ.κ. Ντράγκι - Βαρουφάκη.
“Η Κομισόν θα προσπαθήσει μαζί με την Ελλάδα να ετοιμάσει μια πρόταση που να γίνει δεκτή από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης. Η συζήτηση αυτή ξεκινά σήμερα με την παρουσία των προτάσεων από τον Πρωθυπουργό και μετά πρέπει να καταστρωθεί το σχέδιο γρήγορα γιατί η κάλυψη της Ελλάδας από την ΕΚΤ είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη μιας ομπρέλας της Ε.Ε. πάνω από την Ελλάδα", τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση το απόγευμα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο κ. Βαρουφάκης αύριο θα συναντηθεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, το οποίο μαζί με την ΕΚΤ τηρούν σκληρή στάση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να είχε διαμηνύσει στον πρόεδρο της Κομισιόν, ενόψει της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, να μη δώσει στον Έλληνα πρωθυπουργό καμία υπόσχεση που να αφορά το ελληνικό χρέος. Την ίδια ώρα, την πρόταση Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους απορρίπτει, σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ, ενώ αντιδρά και στη γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα γραμμάτια ως ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Πάντως, ο κ. Βαρουφάκης μέσω της ιταλικής «La Repubblica», στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα θέλει τα «παγωμένα» 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, χαρακτηρίζοντάς τα ως «δικά μας χρήματα». Ωστόσο τα 1,9 δισ. αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισ ευρώ που είναι συνδεδεμένα με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Εν τω μεταξύ στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα εξεταστεί η παράταση της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.
“Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν το κρυφτούλι, να χαλαρώσουν και να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τους Έλληνες που πλέον αφήνουν πίσω τις μαξιμαλιστικές απόψεις των πρώτων ημερών της νέας κυβέρνησης και μπαίνουν σε ουσιώδεις προτάσεις. Αλλιώς η Ελλάδα θα βρεθεί στο χάος”, αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times, Τόμας Γουλφ. “Ο Βαρουφάκης ξεκίνησε το παζάρι -Η Ευρώπη οφείλει να τον ακούσει”, λέει η βρετανική Guardian.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένει το Βερολίνο την αυριανή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα.Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί. Εκεί ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ θα έχει την ευκαιρία να μάθει από πρώτο χέρι τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να τις μεταφέρει στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, πριν να έχει και η ίδια την πρώτη επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα - εκτός απροόπτου - στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.
«Είναι καλό και χρήσιμο να συνομιλούν οι δυο πλευρές», σχολιάζει το περιβάλλον του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει της αυριανής συνάντησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.
Αποπροσανατολίζει η συζήτηση για το χρέος
Πάντως, όσον αφορά το θέμα του «κουρέματος» η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι η όλη συζήτηση αποπροσανατολίζει από το ουσιαστικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει η Handelsblatt, το χρέος που καλείται να εξυπηρετήσει την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, η αποπληρωμή των δανείων που δόθηκαν από τις χώρες της Ευρωζώνης ξεκινά το 2020, ενώ τα επιτόκια είναι εξαιρετικά χαμηλά. Συνεπώς το πρόβλημα για την Ελλάδα στην παρούσα φάση δεν είναι το χρέος, αλλά η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της, εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
FAZ: Νέα πρόταση για απομείωση χρέους
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η ελληνική πλευρά βάζει στο τραπέζι μια νέα πρόταση για την απομείωση του χρέους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική πλευρά προτείνει την ανταλλαγή των δανείων που δόθηκαν για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τις μετοχές που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στις τράπεζες.
Η FAZ σημειώνει πως το ύψος των απαιτήσεων του EFSF για τη διάσωση των τραπεζών ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 10,9 δισ. ευρώ που δόθηκαν για περαιτέρω ανακεφαλοποιήσεις. Σε αντάλλαγμα, το EFSF θα λάβει μετοχές των ελληνικών τραπεζών, το ύψος των οποίων όμως ανέρχεται, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, μόλις στα 8 δισ. ευρώ. «41 δισ. έναντι 8 δισ., δεν πρόκειται για συμφέρουσα συμφωνία», ακούγεται στο Βερολίνο, σύμφωνα με την FAZ.
Με πτώση άνοιξε την Τετάρτη η χρηματιστηριακή αγορά μετά την έντονη ανοδική κίνηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 16,43%. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα με τον πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εν όψει της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:10 διαμορφώνεται στις 825,86 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,69%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 41,1 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 24 μετοχές, 31 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,07%.
Μεικτές τάσεις επικράτησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,10% και διαμορφώθηκε στις 4.682,81 μονάδες. Αντίστοιχες τάσεις καταγράφηκαν κατά την έναρξη των συνεδριάσεων στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη. Ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου του Λονδίνου κατά 0,07% και διαμορφώθηκε στις 6.876,27 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,01% κατά την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης και διαμορφώθηκε στις 10.891,83 μονάδες.
Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,1441 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 134,350 γεν, στο 0,7550 με τη στερλίνα και στο 1,0594 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,12% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 117,423 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5154 με τη στερλίνα και στο 0,9259 με το ελβετικό φράγκο.