Την ανάκληση όλων των δεσμεύσεων για κατάργηση μέτρων λιτότητας που έχουν γίνει μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και την επιστροφή στις πολιτικές που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ζητά η Γερμανία για την Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που ήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters.
Το έγγραφο θα συζητηθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euro-working Group, αύριο Πέμπτη, όπου θα τεθεί επί τάπητος η αντίδραση της ευρωζώνης στις προτάσεις της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους και την αλλαγή των πολιτικών λιτότητας.
Το έγγραφο υπογραμμίζει πως η Αθήνα δεν πρέπει να αλλάξει γραμμή πουθενά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις δημοσιονομικές περικοπές που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.
Καθιστά δε σαφές πως το Βερολίνο είναι σαφώς υπέρ της διατήρησης της τρόικα.
Μεταξύ άλλων, το Βερολίνο φέρεται να ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων λιμανιών, μονάδων ενέργειας και ακινήτων αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων για την άντληση εσόδων 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2015.
Παράλληλα, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών της χώρας.
«Το Eurogroup χρειάζεται μια σαφή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα που να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των βασικών μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να διατηρηθεί εντός τροχιάς το πρόγραμμα», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Στόχος είναι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που έχει συμφωνηθεί, η κάλυψη σημαντικών τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς», προσθέτει.
Η θέση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επισήμανε ότι το Βερολίνο αναμένει το ολοκληρωμένο ελληνικό σχέδιο.
Διευκρίνισε δε ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επανέλαβε ότι το Βερολίνο απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ενώ διευκρίνισε ότι η πιστωτική γραμμή δεν αποτελεί για την ώρα επιλογή και τόνισε ότι προϋπόθεση για τη γερμανική στήριξη είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Η αντίδραση των κυβερνητικών κύκλων
Σαφή απάντηση στις αξιώσεις που φέρεται να διατυπώνει η Γερμανική κυβέρνηση για ανάκληση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας δίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι οι προτάσεις του Βερολίνου δε θα γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα.
Οι γερμανικές απαιτήσεις προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού και δε βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, εκτιμούν πηγές του Μαξίμου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως με αυτό το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, η γερμανική κυβέρνηση μπαίνει και τυπικά στη διαπραγμάτευση, επιλέγοντας την 'σκληρή τοποθέτηση'»
Στις προθέσεις της κυβέρνησης, επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι, είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με όλους τους Ευρωπαίους εταίρους, σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.