Στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη έδωσε έμφαση η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγγελα Μέρκελ, κατά τη σημερινή κοινή συνέντευξη στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, η κα Μέρκελ είπε:
«Την Τετάρτη, θα υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup και αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα. Η γερμανική πολιτική, από το 2010, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε (η Ελλάδα) και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη. Τα προγράμματα αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες. Πάντα λέω ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα και θα το συζητήσουμε».
Στην εισαγωγή της τοποθέτηση, πριν να απαντήσει σε ερωτήσεις, η κα Μέρκελ δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ομπάμα, σημειώνοντας επίσης ότι «έχουμε επιτύχει αρκετά όσον αφορά την Ευρωζώνη. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα, ειδικά όσον αφορά την ανάπτυξη» και επεσήμανε «ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, μετά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν».
«Αναμένω να ακούσω την πρόταση της Άγγελα Μέρκελ για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης» δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τη Γερμανίδα καγκελάριο, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».
Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η ευρωζώνη έχει επιτύχει πολλά και έφερε ως παράδειγμα επιστροφής στην ανάπτυξη χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα μας δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το τι θα θέσει στο τραπέζι η Ελλάδα κατά το μεθαυριανό έκτακτο Γιιούρογκρουπ καθώς και τις επόμενες μέρες.
Η γερμανική πολιτική, από το 2010, πρόσθεσε, έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, και ο βασικός κανόνας είναι ότι κάθε χώρα καταβάλλει τις δικές της προσπάθειες και οι υπόλοιπες επιδεικνύουν αλληλεγγύη. Κατέληξε δε ότι τα μνημόνια αποτελούν τη βάση για τις συνομιλίες και η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει βιώσιμο πρόγραμμα για να συζητηθεί.