Με 162 «ναι» και 137 «όχι» η κυβέρνηση έλαβε λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα ψήφο εμπιστοσύνης κατά τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής. Μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να ενδυναμωθεί όπως είπε στο αυριανό Eurogroup, η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.
Την αισιοδοξία του οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα ανταποκριθούν στις ελληνικές προτάσεις για αμοιβαίο συμβιβασμό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, μιλώντας στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Αθήνα επιδιώκει ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο όπως εξήγησε, είναι μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία που θα επιτρέψει στη χώρα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της και να φθάσει έτσι στην τελική συμφωνία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο ούτε για νέο δάνειο και ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν θα εμπεριέχει όρους λιτότητας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα ζητά συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,9 δισ. ευρώ, τα χρήματα του ΤΧΣ να διοχετευθούν για να εξυγιανθούν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και να αυξηθεί το όριο των εντόκων γραμματίων.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και της υποτέλειας, δεν δεχόμαστε τα προαπαιτουμενα του mail της τρόικα. Ζητάμε συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όσοι επενδύουν σε αποτυχία της κυβέρνησης και της Ελλάδας να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν γιατί δεν πρόκειται να ανοίξει το δρόμο της δικής τους επιστροφής, αφού ανήκουν στην ιστορία.
«Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων» είπε ο κ. Τσίπρας. «Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια.
«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της».
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ευρώπη αυτό που θα κριθεί είναι εάν η Ευρώπη θα μπορέσει να κρατήσει τη συνοχή της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε από το Eurogroup με το κεφάλι σκυμμένο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «στο αυριανό Eurogroup θα βρίσκεται η Ελλάδα όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Μαζί μας θα είναι ο ελληνικός λαός που θα μας τραβά από το μανίκι να μην γυρίσουμε πίσω με το κεφάλι σκυμμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Μη μας επαναλαμβάνετε κύριοι της μνημονιακής εμμονής όσα παράλογα μας προτείνει ο κ. Σόιμπλε» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κλείνοντας είπε ότι θα τηρηθούν στο ακέραιοι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και ζήτησε από όλες τις πτέρυγες της βουλής να ψηφίσουν τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν την επόμενη εβδομάδα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θα αναγνωρίζουμε τα όποια θετικά της Κυβέρνησης και δεν θα καταψηφίζουμε τα πάντα, αλλά ούτε να πάτε τη χώρα στα βράχια» ανεφερε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως όχι μόνο δεν έχει σχέδιο έχει και εμμονή στο ψέμα. «Η εμμονή στο ψέμα δεν είναι αρετή» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ για τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup είπε πως ελπίζει να βγουν από τη διαπραγμάτευση με ορθό παράστημα όπως έκαναν τα στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης σε αντίστοιχες συνθήκες.
Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της πολιτικής του όταν ήταν Πρωθυπουργός λέγοντας απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Eσείς βρήκατε τη χώρα σε ανάκαμψη, όχι σε βαθιά ύφεση, όπως εμείς. Τα πλεονάσματα εμείς τα φτιάξαμε και εσείς τα βρήκατε».
Παραλάβαμε μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη αλλά εμείς παραδώσαμε μια χώρα όρθια , ενώ τώρα έχει επανέλθει, τόνισε, η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Εξέφρασε την ανησυχία του ότι η πολιτική της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε νέο μνημόνιο, φοβάμαι ότι θα ξαναφέρετε την τροικα με άλλο όνομα τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα σενάρια περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος υπογράμμισε ότι η χώρα θα πάει 100 χρόνια πίσω. Αναφερόμενος στην εξαγγελία του πρωθυπουργού περί εξεταστικής για το πως φτασαμε στο μνημόνιο, κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει «όσες εξεταστικές θέλει». «Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της προηγούμενης κυβέρνησης κατέθεσε έγγραφο του Νοεμβρίου 2013 σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση δεν έλαβε πρόσθετα μέτρα ενός δισ. τα οποία ζητούσε η τρόικα για το 2014.
Για την παρούσα φάση υπογράμμισε ότι η χώρα δείχνει να μπαίνει και πάλι σε ασφυκτικό κλοιό οικονομικής απομόνωσης, και επικαλέστηκε στοιχεία ότι παραγγελίες από το εξωτερικό ακυρώνονται, ότι εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες έχουν αρχίσει να μην γίνονται δεκτές και ότι η χώρα μπαίνει και πάλι στην ύφεση.
Για το «κούρεμα» του χρέους που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το χρέος από ιδιωτικό έχει περάσει στα χέρια κρατών και γι΄ αυτό οι άλλες χώρες δεν το αποδέχονται. «Σας είπαν όλοι ότι δεν γίνεται. Και μάλλον το κατάλαβε και ο κ. Βαρουφάκης. Αλλά με αυτά που γίνονται δεν παίρνω και όρκο» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Μιλάτε τώρα για συμφωνία γέφυρα ή συμφωνία Συμβόλαιο. Μέχρι τώρα Μνημόνιο το λέγατε, κύριε Τσίπρα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και απευθύνθηκε στην κυβέρνηση: «Νομίζετε ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη; Μπορεί να σου προσκαλέσουν πολιτική και οικονομική ασφυξία ρευστότητας, να σου ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις και να καταστήσουν αναπόφευκτη την αποχώρησή σου από την ευρωζώνη».
Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε φόβους ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξήσει την ανεργία ή θα αναγκάσει πολλούς να εργαστούν με μπλοκάκι.