Η ποσοτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα περιληφθούν στο νέο πρόγραμμα - γέφυρα, αντικείμενο της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-δανειστών στις Βρυξέλλες έως την Δευτέρα, οπότε συνέρχεται, εκ νέου, το Eurogroup. Ανάμεσα στα κρίσιμα πεδία, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο η ελληνική πλευρά ζητά να μειωθεί στο 1.5% του ΑΕΠ. «Κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταρρυθμίσεις σε ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση.
«Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που εξαγγείλαμε δεν συζητούνται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πρόσθεσε πως «καλό είναι να υπάρχει αξιολόγηση, αλλά να μην προσβάλλει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία».
«Όσα μέτρα αποσυρθούν θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα ισοδύναμα, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ».
Πάντως το ΔΝΤ φέρεται να μην συζητά το ενδεχόμενο κατάργησης του μνημονίου και των επιτόπιων ελέγχων τύπου τρόικας.
Επιφυλάξεις για τη διαπραγμάτευση εκφράζουν στελέχη της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν αρχίσεις να μπλέκεις με τεχνικά κλιμάκια δεν ξέρεις πού θα καταλήξεις», δήλωσε στο capital.gr κορυφαίο στέλεχος.
Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα η νέα ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ταμεία, από την αναπληρώτρια υπουργό οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι πληρωμές και να στηριχθούν τα έσοδα.
Τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας, αν η Ελλάδα δεν υπέγραφε την παράταση του μνημονίου και τίποτε από όλα αυτά δεν έγινε, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, συμπλήρωνοντας ότι η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο της διαβούλευσης. «Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό και ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η Ελληνική Δημοκρατία προσέρχεται σε αυτές με καθαρές θέσεις τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. «Η ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα στην διαπραγμάτευση που όμως συνεχίζεται. Οι τεχνικές επιτροπές πιάνουν από αύριο δουλειά ενόψει του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας» πρόσθεσε.
«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στους εταίρους μας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχέδιο υπέρβασης αυτής της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις παθογένειες για τις οποίες δεν υπήρχε πολιτική βούληση, όπως η φοροαποφυγή και το λαθρεμπόριο. Αυτά θα φέρουν έσοδα αλλά και αίσθημα δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έφερε βέβαια πλεονάσματα αλλά και μια ανθρωπιστική κρίση.
«Έχουμε σχέδιο που δεν διαταράσσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες καθώς δεν σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και ζήτησα από τους εταίρους να μας δείξουν εμπιστοσύνη. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα φεύγουμε έχοντας κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση αλλά αποδείξαμε ότι η Ε.Ε. είναι πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών όπου στο τέλος δεν κυριαρχεί η λογική των εκβιασμών αλλά το πνεύμα της συναίνεσης όταν αυτό είναι αναγκαίο για το καλό όλων των πλευρών. Κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για να επιβεβαιώσει εμμονές ή από μικροπολιτικές σκοπιμότητες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ήταν στο μνημόνιο φύλλο συκής. Πάντοτε το προαπαιτούμενο ήταν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το μνημόνιο που μας πόνεσε δεν υπάρχει - ούτε και η τρόικα. Θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αποκατάσταση ενός συστήματος δικαίου την Ελλάδα, καθώς πολλοί συμπολίτες μας με υψηλά εισοδήματα δεν πληρώσαν μερτικό σε αυτή την καταστροφή» πρόσθεσε και κατέληξε «Θέλουμε να μειωθούν οι δραματικές ανισότητες και να εξοικονομήσουμε πόρους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».