Η πένα του βραβευμένου Ελληνοαμερικανού δημοσιογράφου Νίκολας Γκέιτζ αποτύπωσε κάποτε στο «Vanity Fair» τη δικαιολογημένη εμμονή της χρυσής κληρονόμου απέναντι στο χρήμα ως «προάγγελο κατάρας» με τα εξής λόγια: «Το μόνο που επιθυμεί η Αθηνά είναι να ήταν αόρατη και να δει επιτέλους να τελειώνουν οι διαμάχες για την περιουσία της». Εμμονή που είχε βιώσει και η γνωστή δημοσιογράφος Νταϊάν Σόγερ το 1998, όταν προσκεκλημένη του Τιερί Ρουσέλ για τις ανάγκες μιας συνέντευξης με θέμα τη διαμάχη του με το Ιδρυμα Ωνάση άκουσε τη 13χρονη τότε Αθηνά να λέει στη μητριά της Γκάμπι: «Αν κάψω τα λεφτά μου δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Αν δεν υπάρχουν λεφτά, δεν υπάρχουν και προβλήματα». Τα λεφτά ωστόσο υπήρχαν, όπως ακριβώς και τα προβλήματα που τρύπωναν πάντα σαν αγκάθια στην ιστορία του γενεαλογικού της δέντρου.
Στις 19 Νοεμβρίου του 1988 η Χριστίνα Ωνάση άφησε την τελευταία της πνοή μέσα σε μια μπανιέρα στην Αργεντινή. Η επίσημη εκδοχή για τον μυστηριώδη θάνατό της ήταν καρδιακή ανακοπή, ενώ δίπλα της βρέθηκαν φιαλίδια με βαρβιτουρικά. Η 37χρονη τότε Χριστίνα άφησε πίσω της μια αμύθητη περιουσία και το ακριβότερο απόκτημα της ζωής της, την τρίχρονη κόρη της Αθηνά, καρπό του έρωτά της με τον πάλαι ποτέ playboy και γόνο πλούσιας οικογένειας φαρμακοβιομηχάνων, Τιερί Ρουσέλ. Μέχρι τον θάνατο της μητέρας της, η μικρή Αθηνά ζει ανάμεσα σε Παρίσι, Φοντενεμπλό, Νότια Γαλλία και Ελβετία, για να μετακομίσει στη συνέχεια στο χωριό Lussy-sur-Morges κοντά στη Λοζάνη και δίπλα στην οικογένεια Ρουσέλ. Η Αθηνά κληρονομεί την περιουσία που είχε αφήσει η γιαγιά της Τίνα Λιβανού, καθώς και το ήμισυ της περιουσίας του παππού της Αριστοτέλη Ωνάση, με το υπόλοιπο μισό να περνάει στο Ιδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης».
Η επιθυμία της Χριστίνας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη διαθήκη της, είναι ξεκάθαρη: την περιουσία της κόρης της δεν θα τη διαχειρίζεται ο Τιερί Ρουσέλ, αλλά μια επιτροπή απαρτιζόμενη από τους τέσσερις πιο στενούς συνεργάτες του Αριστοτέλη Ωνάση, δηλαδή οι Στέλιος Παπαδημητρίου, Παύλος Ιωαννίδης, Απόστολος Ζαμπέλας και Θεόδωρος Γαβριηλίδης. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Λυμπερόπουλος στο βιβλίο του «Η Δυναστεία Ωνάση», «Η Χριστίνα Ωνάση άφηνε πίσω της ακίνητη περιουσία αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων, καταθέσεις 40 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ, καταθέσεις 90 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λατινική Αμερική, επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες ναυτιλιακές, τουριστικές αεροπορικές, κατασκευαστικές και μεταλλουργικές εταιρείες και άγνωστα χρηματικά ποσά καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες», ωστόσο άγνωστο παραμένει το ακριβές ύψος της περιουσίας της Αθηνάς.
Τον Οκτώβριο του 1996 ο Τιερί Ρουσέλ καταθέτει αίτηση στην Αρχή της Επιτροπείας ζητώντας την απομάκρυνση των τεσσάρων Ελλήνων μελών της διαχειριστικής επιτροπής και την αντικατάστασή τους από ειδικούς επιτρόπους, κάτι το οποίο δεν γίνεται αποδεκτό. Ωστόσο ,το 1999 η Αρχή παίρνει την απόφαση η διαχείριση της περιουσίας της Αθηνάς να ανατεθεί σε στελέχη της λογιστικής εταιρείας KPMG. Στις 29 Ιανουαρίου του 2003,την ημέρα που η Αθηνά κλείνει τα 18 της χρόνια, ο Τιερί Ρουσέλ είναι ιδιαίτερα ανήσυχος. Φοβάται ότι ο έρωτας της κόρης του με τον ιππέα Αλβάρο Αλφόνσο Ντε Μιράντα Νέτο, κατά κόσμον Ντόντα, θα της κοστίσει πρωτίστως μέρος της περιουσίας της και δευτερευόντως μια ζωή χωρίς αγάπη.
Ο Τιερί, ύστερα από πρόταση του εκπροσώπου Τύπου της οικογένειας Αλέξη Μανθεάκη, πείθει την Αθηνά να εναποθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της υπό τη διαχείριση ενός trust (καταπίστευμα) το οποίο ελέγχουν η Julius Baer of Switzerland καθώς και οικονομολόγοι και σύμβουλοι των Citibank και Rothschild Bank. Σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω καταπιστεύματος, το τελευταίο θα άνοιγε την ημέρα που η Αθηνά θα έκλεινε τα 30 της χρόνια, όπερ και εγένετο την 29η Ιανουαρίου του 2015. Από το 2003 μέχρι και σήμερα η Αθηνά Ωνάση έπαιρνε ένα μηνιαίο επίδομα της τάξης των 20.000-30.000 δολαρίων, ενώ το συμβούλιο των τραπεζιτών και οικονομολόγων που διαχειριζόταν το καταπίστευμά της ενέκρινε κατά καιρούς διάφορα χρηματικά ποσά που προορίζονταν για την αγορά αλόγων και επενδύσεων σε στάβλους. Σήμερα, στα 30 της χρόνια, η χρυσή κληρονόμος αναλαμβάνει πλέον τη διαχείριση του καταπιστεύματος, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες περιλαμβάνει περί τα 300 εκατ. δολάρια σε μετρητά, 350 εκατ. δολάρια σε μετοχές εταιρειών ανά την υφήλιο, καθώς και ράβδους χρυσού αξίας 150 εκατ. δολαρίων.
Οσο χρήμα κι αν διαθέτει σήμερα η Αθηνά Ωνάση, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σχέσεις της με αυτό δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα καλές, κάτι που δικαιολογείται απόλυτα από τις αμέτρητες κόντρες, δίκες και διαμάχες που από παιδί έβλεπε να διαδραματίζονται γύρω από αυτό. Το χρήμα υπήρξε άλλωστε ο κύριος υπεύθυνος για τη δυστυχία της μητέρας της, καθώς και ο βασικός υπαίτιος για τις κακές έως και ανύπαρκτες σχέσεις που διατηρεί σήμερα με τον πατέρα της, με την Αθηνά να αποφασίζει να το ξεφορτωθεί αργά αλλά σταθερά: πουλάει το ρετιρέ στην Avenue Foch στο Παρίσι -το θρυλικό διαμέρισμα όπου έμενε ο Ωνάσης με την Κάλλας- και τη βίλα Crystal στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, όπου ο Ωνάσης παρέθετε τα κοσμικά πάρτυ του, ενώ δημοπρατούνται από τον Οίκο Christie’s στο Λονδίνο περισσότερα από 40 δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια της μητέρας της, ανάμεσα στα οποία κι ένα περιδέραιο από ζαφείρια και διαμάντια Harry Winston. Στο σφυρί βγάζει και τον σπάνιο Βούδα Faberge, η αξία του οποίου εκτιμήθηκε στα 440.000 δολάρια, καθώς και πλήθος προσωπικών αντικειμένων της Χριστίνας Ωνάση αντί 4 εκατ. δολαρίων.
Ο γάμος της το 2005 με τον Ντόντα, στον οποίο δεν παρευρίσκεται ο πατέρας της, σηματοδοτεί για εκείνη την απαρχή μιας νέας ζωής μακριά από την κατάρα του χρήματος. Και οι δυο τους, άλλωστε, αγαπούν πολύ περισσότερο τα άλογα από τον χρυσό. Οπως είχε αναφέρει παλαιότερα στο «ΘΕΜΑ» ο κουμπάρος της και πρεσβευτής της Ελλάδας στη Βραζιλία, Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, «Ο Αλβάρο ήταν μια πολύ θετική επιρροή για την Αθηνά», κάτι που ευσταθεί απόλυτα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Ντόντα είναι ο άνθρωπος που έπεισε την Αθηνά να αγαπήσει τις ελληνικές ρίζες της που με μία αλλόκοτη μανία εκείνη ήθελε να ξεριζώσει από μέσα της, να γίνει μέλος σε ελληνικό αθλητικό σύλλογο και να αντικαταστήσει το επώνυμο Ρουσέλ με εκείνο των Ωνάση. Η Αθηνά, στο πλάι του Αλβάρο, μοιάζει να μη φοβάται πλέον την κατάρα της οικογένειάς της μέχρι τη στιγμή όπου η πρώην σύζυγός του Αλβάρο, το εκρηκτικό μοντέλο από τη Βραζιλία Σιμπέλ Ντόρσα, βουτάει στο κενό από τον έβδομο όροφο του διαμερίσματός της στο Σάο Πάολο. Στο αποχαιρετιστήριο γράμμα της ορίζει ως υπεύθυνο της αυτοχειρίας της τον Ντόντα, φροντίζοντας επίσης να ξυπνήσει και πάλι τους εφιάλτες της Αθηνάς με τα εξής λόγια: «Λυπάμαι την Αθηνά... Ποτέ δεν θα γνωρίσει την πραγματική αγάπη».
Ο Τύπος την περίοδο εκείνη οργιάζει αναπαράγοντας στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών τις λέξεις που η Αθηνά φοβάται όσο τίποτε άλλο: «τραγωδία» και «κατάρα». Είναι η στιγμή όπου η Αθηνά αισθάνεται ξανά την «κατάρα των Ωνάσηδων» να την κυνηγά και αρχίζει ξεπουλά την ακίνητη περιουσία της: το οικόπεδο-φιλέτο 3,5 στρεμμάτων στη Γλυφάδα, τον Σκορπιό στην κόρη του Ρώσου μεγιστάνα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, Κάτια, και γενικώς οτιδήποτε πιστεύει πως φέρει την κατάρα των Ωνάσηδων. Πρόσωπα που βρίσκονται στο περιβάλλον της υποστηρίζουν ότι σήμερα η χρυσή κληρονόμος έχει αποβάλει τον τρόμο της για την κατάρα του γενεαλογικού της δέντρου. Σκοπεύει μάλιστα να βάλει συνδικαιούχο στην περιουσία της και τον Ντόντα. Οσο για το πού σκοπεύει να διαθέσει μέρος των χρημάτων της; Μα φυσικά στην αγορά ενός αγωνιστικού αλόγου, έναν πόθο διακαή ύστερα και από την ευθανασία του αγαπημένου της Ad Camille Z-Zang που τραυματίστηκε σοβαρά τον περασμένο Δεκέμβριο σε αγώνες στη Γενεύη. Τα άλογα υπήρξαν άλλωστε για εκείνη, με κάθε βεβαιότητα, τα μοναδικά πλάσματα στον κόσμο που την αγάπησαν για όλα τα υπόλοιπα εκτός από τα λεφτά της...