Από την Τετάρτη το πρωί αρχίζει η συζήτηση με τους εταίρους για το χρηματοδοτικό κενό, τόνισε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών μετά την έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup αναφέροντας ότι «μια επιλογή θα μπορούσε να είναι η αύξηση του ορίου για έκδοση έντοκων γραμματίων». Σύμφωνα με την ίδια πηγή «η στρατηγική της ελληνικής πλευράς ήταν ο διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο κάτι που επετεύχθη». Πρόσθεσε ότι στη συμφωνία προβλέπεται πως για το επόμενο τετράμηνο δεν θα υπάρξουν υφεσιακά, αλλά δεν θα υπάρξουν ούτε και αναπτυξιακά μέτρα.

 

«H εληνική κυβέρνηση είναι πολυ σοβαρή όταν πρόκειται για τις μεταρρυθμίσεις. Είναι μια νέα κυβέρνηση με εντελώς διαφορετική πολιτική οπτική» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στην συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. «Πιστεύω ότι είναι πολύ σοβαροί, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου. «Λάβαμε την επιστολή, αρκετά αργά χθες το βράδυ, αλλά έγκαιρα». Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη «ότι τώρα την εξετάζουμε», ενώ, κληθείς να απαντήσει εάν κρίνεται επαρκής η συγκεκριμένη επιστολή, περιορίστηκε να δηλώσει: «θα σας ενημερώσουμε».

Η οριστικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που παρουσιάσθηκαν από την Ελλάδα «πρέπει να γίνει σε στενή συνεργασία» με τους πιστωτές της. «Θα πάρει καιρό», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι χθες το βράδυ, γύρω στα μεσάνυχτα, έλαβε επιστολή με μια πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων από τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, προς στον πρόεδρο της Ευρωομάδας Γ. Ντάισελμπλουμ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

"Κατά την άποψη της Επιτροπής, αυτή η λίστα είναι επαρκώς περιεκτική (sufficiently comprehensive) ώστε να αποτελέσει αποδεκτό σημείο εκκίνησης για μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης", δήλωσε πηγή της Κομισιόν.

"Είμαστε ιδιαιτέρως ενθαρρυμένοι από την ισχυρή δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς", πρόσθεσε η πηγή.

Προστίθεται δε από τις πηγές της Επιτροπής ότι περαιτέρω εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κατατεθεί και να συμφωνηθεί πριν από τα τέλη Απριλίου σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ευρωομάδας της περασμένης εβδομάδας. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η αποφασιστική και άμεση εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Της επιστολής Βαρουφάκη, προηγήθηκε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων της Επιτροπής και των άλλων θεσμών, αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

Εν τω μεταξύ, αποκλειστικό δημοσίευμα του Ρόιτερς αναφέρει πως με τη λίστα Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται να μην υποχωρήσει από τις αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε θα έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων επισημαίνει ότι η έγκριση του ελληνικού εγγράφου είναι απαραίτηση για την επικύρωση της τετράμηνης παράτασης που συζητήθηκε στο Γιουρογκρούπ της Παρασκευή.

Ακόμη, σημειώνει ότι η λίστα περιλαμβάνει μέτρα για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής και τη συγκράτηση των δαπανών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση «παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδοτηση» - σε μια προφανή κίνηση εξεύρεσης συμβιβασμού μεταξύ του δεδηλωμένου στόχου της κυβέρνησης να αποφύγει περαιτέρω μειώσεις συντάξεων όπως ζητούσαν προηγουμένως οι ελεγκτές της ΕΕ και του ΔΝΤ, σχολιάζει το Ρόιτερς.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.


Ένα μίγμα πολιτικής, που προσπαθεί να συνδυάσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι να απαντήσει στην εσωτερική κριτική περί υποχώρησης, αλλά και τις απαιτήσεις των δανειστών να υλοποιηθούν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και να μην προκληθούν ελλείμματα, περιλαμβάνεται στη λίστα που απέστειλε τα μεσάνυχτα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους εκπροσώπους των θεσμών, δηλαδή των δανειστών: στον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και τους επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η λίστα με τα μέτρα θα αξιολογηθεί γραμμή προς γραμμή και η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές, που θα τη φέρουν σε δύσκολη θέση. Εάν όλα πάνε καλά τότε μέχρι το βράδυ θα πάρει το πράσινο φως μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών. Εάν υπάρξουν ενστάσεις, κυρίως από τη γερμανική πλευρά, που παρακολουθεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα τη διαδικασία, τότε θα υπάρξει και νέος κύκλος σκληρών διαπραγματεύσεων.
Το ενδιαφέρον ουσιαστικά στρέφεται στο πώς θα υποδεχθούν οι δανειστές και εταίροι τις προτάσεις της κυβέρνησης για υλοποίηση κοινωνικών πολιτικών, όπως αυτές περιγράφονται στον πρώτο πυλώνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος περιλήφθηκε ολόκληρος, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη λίστα Βαρουφάκη.

Ανάλογο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν και οι πολιτικές που μπήκαν από τον δεύτερο πυλώνα και αφορούν «στην άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Μετά και τις εσωτερικές αντιδράσεις σε κόμμα και κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην κάνει καμία υποχώρηση σε αυτά τα θέματα, καθώς αποτελούν κεντρικά σημεία των προγραμματικών δηλώσεων και απευθύνονται στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Τουναντίον η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε να μην συμπεριλάβει, αλλά να αφήσει γι’ αργότερα όσα μέτρα από τον τρίτο πυλώνα (περί ανάκτησης της εργασίας) προκαλούν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος – ακόμη και την άμεση επαναφορά του βασικού μισθού στα 751, καθώς αντιδρούν πολλές χώρες της ευρωζώνης επ’ αυτού.

Τουναντίον περιλαμβάνεται πακέτο μεταρρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, το άνοιγμα των επαγγελμάτων κλπ.

Η προσπάθεια του Μαξίμου είναι πώς θα ελέγξει τις εσωτερικές αντιδράσεις. Η εκτίμηση είναι ότι στην ευρύτερη κοινωνία ο συμβιβασμός έγινε σε γενικές γραμμές δεκτός με ανακούφιση και ότι οι διαφωνίες και οι κριτικές αφορούν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιρρίπτουν σε όσους βουλευτές αντιδρούν, ότι δεν αναγνωρίζουν το περιβάλλον και τις ξεχωριστές συνθήκες, μέσα στις οποίες προέκυψε η ενδιάμεση συμφωνία.

«Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτεύεται ερήμην της πραγματικότητας» τονίζουν και επικαλούνται τους κινδύνους της τραπεζικής κρίσης, αλλά και την απώλεια συμμαχιών, που επιτεύχθηκαν όλο αυτό το διάστημα.

 



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube