Μετά την τρόικα και τους Θεσμούς ήρθε το Brussels Group (BG), αφού όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τετάρτης, έτσι θα ονομάζεται πλέον το νέο σχήμα διαπραγμάτευσης της ομάδας των τεχνικών κλιμακίων που θα διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν στις 15:00 με τη συμμετοχή στελεχών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, το ESM/EFSM και την ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους η διαπραγμάτευση στο Brussels Group, πολιτική και τεχνική, θα γίνεται στις Βρυξέλλες, μεταξύ ομολόγων. Ωστόσο, για εξειδικευμένα ζητήματα, που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλλει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και προκειμένου να αρθούν αμφισβητήσεις ή ελλείψεις στοιχείων, θα δίνεται η δυνατότητα στο Brussels Group να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα, ούτως ώστε να γίνεται «on Site Exchange of Facts» για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι του BG που πιθανόν θα επισκέπτονται την Αθήνα, θα συναντώνται με ομόβαθμούς τους.
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία θα έχει αύριο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη Γαλλική πρωτεύουσα βρίσκεται ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «εθιμοτυπική» τη συνάντηση, ενώ χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» την αυριανή μέρα, κατά την οποία μαζί με τον πρωθυπουργό θα συναντηθούν με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ και τις υπηρεσίες του Οργανισμού. «Στον ΟΟΣΑ» εξήγησε, «θα παρουσιάσουμε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εμείς θέλουμε να εφαρμόσουμε. Πέρα από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχουμε ήδη παρουσιάσει στους εταίρους μας, θα παρουσιάσουμε και άλλες που δεν έχουν ακόμα παρουσιασθεί. Οι υπηρεσίες του ΟΟΣΑ έχουν την τεχνογνωσία για διάφορα θέματα, έτσι θα γίνει μια σειρά σεμιναρίων όπως για παράδειγμα για τη φορολογία, τη διαφθορά, τις μεταρρυθμίσεις προϊόντων και αγαθών κ.α».
Σε κάθε ένα από αυτά τα σεμινάρια θα γίνει παρουσίαση προς τα ελληνικά κλιμάκια και την ελληνική ηγεσία, των δυνατοτήτων του ΟΟΣΑ και των εμπειριών που έχει από άλλες χώρες.
«Αύριο θα εκπαιδευόμαστε και θα συζητάμε ολόκληρη τη μέρα» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να βοηθηθούμε στην εκπόνηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος που να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και μετρήσιμο όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του. Έτσι έχει γίνει και με άλλες κυβερνήσεις που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις εμπειρίες και το έργο του ΟΟΣΑ, ώστε να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους» τόνισε.
Ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε την έκφραση για «νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ» χαρακτηρίζοντας τον όρο «ξεπερασμένο» και ότι δεν αποτελεί μέρος των συζητήσεων με τον ΟΟΣΑ, σύμφωνα άλλωστε και με σχετική δήλωση του ο Α. Γκουρία.
«Μιλάμε για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα προκύψει από τη συνεργασία μας με τον Ανχελ Γκουρία και το προσωπικό του στον ΟΟΣΑ» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ- ΜΠΕ εάν η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να βασίζεται στη γαλλική υποστήριξη, παρά ορισμένες δηλώσεις της γαλλικής προεδρίας που τελευταία δημιουργούν αμφιβολίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Υπάρχει μια παρεξήγηση. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά την υποστήριξη καμίας επιμέρους χώρας της ευρωζώνης στην ΕΕ. Θεωρούμε ότι είναι μέγα σφάλμα το να αντιμετωπίζεται τόσο η ελληνική κρίση όσο και η ευρωπαϊκή κρίση, σε πλαίσιο συμμαχιών και τέτοιου είδους διμερών συμφωνιών. Η κρίση της ευρωζώνης, μέρος της οποίας είναι η κρίση της ελληνικής οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και για όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Άλλωστε, όπως δήλωσε και ο Μάριο Ντράγκι το περασμένο φθινόπωρο στο Ελσίνκι, «για να πετύχει το ευρώ, θα πρέπει να πετύχει παντού» γι αυτό και θα πρέπει να εργασθούμε όλοι μαζί ενωμένοι» τόνισε.
Ξεκίνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών με το σχήμα της διαπραγμάτευσης να αποκαλείται -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- Brussels Group ή αλλιώς BG εν συντομία. Τις εν εξελίξει συζητήσεις στη βελγική πρωτεύουσα επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, επισημαίνοντας οτι αυτές θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο αναμένονται τεχνικά κλιμάκια στη χώρα μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξάλλου, η διαπραγμάτευση πολιτική και τεχνική θα γίνεται στις Βρυξέλλες μεταξύ ομολόγων και ομοιόβαθμων τεχνικών συμβούλων.
Για εξειδικευμένα ζητήματα που πιθανόν θα ανακύπτουν σε σχέση με στοιχεία που καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά θα δίδεται η δυνατότητα στο συγκεκριμένο σχήμα να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, τη δέσμευσή του να εργαστεί με την Ελλάδα και τους εταίρους με στόχο να διευκολυνθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας, ανακοίνωσε με Tweet του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici. Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε και την παρουσίαση ενός μεγάλου φιλόδοξου πακέτου στις 18 Μαρτίου όσον αφορά την χρηματοπιστωτική διαφάνεια.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου και θα συναντηθεί διαδοχικά:
- Στις 08:30 με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
- Στις 09:30 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
- Στις 11:30 με τον Μανώλη Γλέζο.