Αλλαγή στο καθεστώς μετεγγραφών από φέτος, έχει στην ουσία ανακοινώσει ο υπουργός Παιδείας Αρ. Μπαλτάς επισημαίνοντας οτι οι μετεγγραφές θα γίνονται μόνο σε φοιτητές με οικονομικά κριτήρια.
Ως «τρελή» χαρακτήρισε την κατάσταση με τις μετεγγραφές των φοιτητών ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται από το προηγούμενο έτος.
Οι μετεγγραφές που ήδη έγιναν, ακυρώνονται και οι φοιτητές επανεγγράφονται στις Σχολές που εισήχθησαν αρχικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων της σχολικής περιόδου 2013-2014, κάτι όμως που δεν βρίσκει σύμφωνο τον κ. Μπαλτά.
Ο ίδιος πρότεινε στα πανεπιστήμια να μην ακολουθήσουν την απόφαση του ΣτΕ, καθώς ισχυρίζεται ότι αυτή ισχύει μόνο για μερικές συγκεκριμένες σχολές και όχι για το σύνολο των ιδρυμάτων. Απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, ανακαλώντας τις προσφυγές τους στο ΣτΕ.
Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, σχολιάζοντας ότι προήλθε από «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».
«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά» σημείωσε.
Ο κ. Μπαλτάς ζήτησε τη βοήθεια των πανεπιστημίων για να λυθεί το πρόβλημα με τους χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον «αέρα», ενώ προανήγγειλε ότι το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 σχετικά με την εξομάλυνση του προβλήματος, στο νέο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μετά το Πάσχα στη Βουλή, έχουν μπει εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές. Η απόφαση του ΣτΕ προιδεάζει για το νομοθετικό πλαίσιο των μετεγγραφών που αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας και θα αφορά σε φοιτητές με μεγάλα προβλήματα υγείας, σε φοιτητές με αποδεδειγμένα οικονομικά προβλήματα και με συγκεκριμένο ποσοστό επί του αριθμού εισακτέων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το ΣτΕ δικαίωσε τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ και ΑΠΘ και τους πανεπιστημιακούς που προσέφυγαν υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4264/2014 περί μετεγγραφών και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει αυτού. .Οι πανεπιστημιακοί είχαν προσφύγει κατά των μετεγγραφών προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία τους, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων «μεταφορά θέσεων» μεγάλου αριθμού φοιτητών από άλλα ΑΕΙ της χώρας.
Με βάση αυτήν την απόφαση οι φοιτητές που δικαιούνται με βάση αυτόν τον νόμο, μετεγγραφή στις δύο Αρχιτεκτονικές Σχολές , δηλαδή 107 στο ΕΜΠ και 105 στο ΑΠΘ, θα πρέπει να φοιτήσουν στις σχολές στις οποίες εισήχθησαν με βάση τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2014.