Μελωδικό στην Κέρκυρα, φαντασμαγορικό και κοσμικό στο Αιγαίο, κατανυκτικό στις βυζαντινές πολιτείες, βουκολικό στις απανταχού εξοχές. Όπως κι αν το προτιμάτε, το Πάσχα στην Ελλάδα είναι μοναδική εμπειρία. Ή μάλλον πολλές διαφορετικές μοναδικές εμπειρίες. Συγκεντρώσαμε τις πιο ιδιαίτερες στις σελίδες που ακολουθούν για να βρείτε τη δική σας.
Πάσχα ίσον παράδοση
Με αμέτρητα κανάτια να εκτοξεύονται από τα παράθυρα της Σπιανάδας το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και την περιφορά των Eπιταφίων το προηγούμενο βράδυ παρέα με τις εξαίσιες φιλαρμονικές που παιανίζουν έργα Αλμπινιόνι, Βέρντι και Σοπέν, το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί το διασημότερο και μελωδικότερο της Ελλάδας, μια εμπειρία την οποία αξίζει να ζήσεις μία φορά στη ζωή σου. Το πανέμορφο νησί του Ιονίου δεν είναι βέβαια το μόνο στο οποίο αυτές τις ημέρες αναβιώνουν έθιμα με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων.
Με ρίζες στην Τουρκοκρατία, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου φέρνει κάθε χρόνο αντιμέτωπες το βράδυ της Ανάστασης τις δύο ομάδες που «καταλαμβάνουν» τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής.
Εξίσου… φασαριόζικα γιορτάζεται όμως το Πάσχα τόσο στην Καλαμάτα με τον περίφημο σαϊτοπόλεμο ανήμερα της Λαμπρής όσο και στην αρχοντική Άνδρο, όπου τα παλιά μαντεμένια κανόνια, τα μάσκουλα, γεμίζουν πυρίτιδα και μπουμπουνίζουν προς κάθε κατεύθυνση.
Το μεθυστικό άρωμα από σκορπισμένες λεβάντες και η συγκλονιστική θέα στο πέλαγος φτιάχνουν το πιο ιδανικό σκηνικό για την Τελετή του Νιπτήρος και την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα της Πάτμου, ενώ μια καλή εναλλακτική για Ανάσταση εκτός μοναστηριού, όπου παραδοσιακά επικρατεί συνωστισμός, προσφέρει η γυναικεία μονή του Ευαγγελισμού.
Στην Πάρο μια ιδιαίτερη εμπειρία προσφέρουν στους επισκέπτες του νησιού οι κάτοικοι της Μάρπησσας, οι οποίοι ξαναζωντανεύουν χαρακτηριστικές σκηνές από τη ζωή και τα πάθη του Χριστού κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου στα σοκάκια του γραφικού χωριού.
Στη λιλιπούτεια Φολέγανδρο κάθε σπίτι ανοίγει για να υποδεχτεί την πομπή της εικόνας της Παναγίας, που ξεκινά ανήμερα της Λαμπρής και ολοκληρώνεται την Τρίτη του Πάσχα στο λιμάνι του Καραβοστάση, ενώ στην Τζια ένας Ιούδας γεμάτος πυροτεχνήματα σκάει εντυπωσιακά την Κυριακή μπροστά από το δημαρχείο στην Ιουλίδα.
Στην Τήνο στο ιδιαίτερο κλίμα θα μπείτε ακολουθώντας την λιτανεία έξι επιταφίων στα στενά της Χώρας, η στιγμή όμως που θα χαραχτεί στη μνήμη σας είναι η είσοδος του επιταφίου του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς.
Όσοι προτιμήσετε την ντίβα των Σποράδων Σκιάθο προετοιμαστείτε για «ξενύχτικες» λειτουργίες, καθώς στο νησί ακολουθείται το αγιορείτικο τελετουργικό – έτσι η ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά στη 1 π.μ., ενώ η λιτανεία στα σοκάκια της Χώρας κατά τις 4 το πρωί.
Σε πιο… στεριανό έδαφος, τώρα, ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά πασχαλιάτικα έθιμα αποτελούν τα άπειρα πολύχρωμα αερόστατα που απογειώνονται με το «Χριστός Ανέστη» στον ουρανό του Λεωνιδίου, χρωματίζοντας ανάλογα τον επιβλητικό κοκκινόβραχο πάνω από την τσακώνικη πολιτεία.
Πάσχα ίσον αφορμή για ταξίδι
Για όσους οι πασχαλινές διακοπές σημαίνουν αλλαγή παραστάσεων με νότες παράδοσης οι επιλογές είναι πολλές και καλές. Οι πιο κοσμικοί θα προτιμήσουν το εύκολο και κοντινό σπετσιώτικο Πάσχα, με όλους τους Επιταφίους να συγκεντρώνονται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Πλατεία Ποσειδωνίου, αλλά και το κλασικό ραντεβού για Ανάσταση στη γυναικεία μονή των Αγίων Πάντων – απουσία βεβαίως βεγγαλικών. Στο... απέναντι Πόρτο Χέλι η περιφορά του Επιταφίου γίνεται με κατάνυξη κι επισημότητα σε μια διαδρομή τουλάχιστον μιας ώρας, ενώ η Ανάσταση στο παλιό λιμάνι, στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλη την Ερμιονίδα.
Έτερο κοσμικό ραντεβού το μυκονιάτικο, όπου οι λειτουργίες των ημερών στις εκκλησίες της Χώρας και της Άνω Μεράς ακολουθούνται κλασικά από νυχτοπερπατήματα στα Ματογιάννια.
Πιο low profile, αλλά πάντα με ισχυρές νησιωτικές δόσεις το Πάσχα στην Αίγινα, με τους Επιταφίους να συναντιούνται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο λιμάνι και την Ανάσταση να γιορτάζεται φαντασμαγορικά στην Πέρδικα με πυροτεχνήματα.
Τι θα λέγατε όμως και για Πάσχα στην Κρήτη; Μπορεί το κάψιμο του Ιούδα στον Άγιο Νικόλαο στην Ελούντα να συγκεντρώνει παραδοσιακά τους προβολείς, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η πανέμορφη Παλιά Πόλη τόσο των Χανίων όσο και του Ρεθύμνου χάνει κάτι από τη γοητευτική της ατμόσφαιρα – μπόνους ασφαλώς οι άπειρες ρακές.
Αν εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε ορεινό mood, αφεθείτε (ακόμη και για μονοήμερη ) στο άκρως… ευωδιαστό ρουμελιώτικο Πάσχα, με τις κληματόβεργες να παίρνουν φωτιά από νωρίς το πρωί της Λαμπρής περιμένοντας να καψαλίσουν αρνιά και κατσίκια. Αυτό είναι πάνω κάτω το σκηνικό που θα αντικρίσετε όσοι προτιμήσετε, λόγου χάρη, γραφικά χωριά όπως η Αγόριανη και η Παύλιανη, σε συνδυασμό βεβαίως με την εξαιρετική φύση, ενώ όσοι βρεθείτε στον Παρνασσό και την Αράχοβα θυμηθείτε πως ο πολιούχος Άγιος Γεώργιος γιορτάζει με τριήμερο πανηγύρι.
Από τα Κάψια και τη Βυτίνα μέχρι τη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα, κάθε χωριό της ορεινής Αρκαδίας τιμά τις πασχαλινές παραδόσεις. Πολύ ξεχωριστό το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στη Βυτίνα, με τα σοκάκια του χωριού στρωμένα με χαλιά για την περιφορά του Επιταφίου και αναμμένα φαναράκια στις αυλές.
Την ίδια παραδοσιακή ατμόσφαιρα θα συναντήσετε σε όλες τις γραφικές γωνιές της Πελοποννήσου. Στη γραφική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς οι λειτουργίες των ημερών που τελούνται στο ναό του Ελκόμενου Χριστού αντιλαλούν μέχρι ψηλά στο βράχο, ενώ στο Ναύπλιο η μπάντα του Αγίου Γεωργίου ντύνει με τις απαραίτητες πένθιμες νότες την περιφορά του Επιταφίου στα στενά της πόλης – η Ανάσταση στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Μονής στην Άρια γίνεται με την απαραίτητη κατάνυξη.
Στην Κορώνη πολύ ιδιαίτερη είναι η περιφορά του Επιταφίου, που ξεκινά από τα γοητευτικά καλντερίμια και καταλήγει στο ενετικό κάστρο στην κορυφή του λόφου, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας τα παιδιά διηγούνται πόρτα πόρτα τα πάθη του Χριστού.
Όπως πάντα πανέμορφη αλλά και ανθισμένη θα πετύχετε αυτήν την εποχή τη Μάνη. Στον γραφικό Γερολιμένα η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και γίνεται παραθαλάσσια, όπως επίσης στο Νέο Οίτυλο αλλά και στο Καραβοστάσι. Για πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα προτιμήστε την Αρεόπολη με τον ωραίο πεζόδρομο και τα διατηρητέα κτίρια, ενώ η αναστάσιμη λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Οιτύλου, σε ένα μπαλκονάκι στην άκρη του παλιού κάστρου, αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία.
Στα δυτικά παράλια της Ηλείας, προς Κυλλήνη, οι δύο Επιτάφιοι στο Βαρθολομιό παραδοσιακά «ανταγωνίζονται» σε ομορφιά, ενώ Ανάσταση με την απαραίτητη κατάνυξη θα κάνετε στο μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Ελεούσας, όπου απαγορεύονται τα βεγγαλικά.
Ως γνωστόν, το βουνό των Κενταύρων ενδείκνυται για τους αναποφάσιστους μεταξύ βουνού και θάλασσας, ενώ από την Άφησσο και το Τρίκερι μέχρι την Πορταριά και τη Μακρινίτσα και από τις Μηλιές και τη Βυζίτσα μέχρι τον Άγιο Λαυρέντιο και την Τσαγκαράδα, κάθε χωριό του Πηλίου γιορτάζει το Πάσχα τιμώντας τις παραδόσεις. Αν είστε περισσότερο της θάλασσας, κατευθυνθείτε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην Άφησσο για να δείτε τον Επιτάφιο να μπαίνει στα νερά της πανέμορφης παραλίας Αμποβός.
Όσοι βρεθείτε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη και θέλετε να παρακολουθήσετε τις λειτουργίες των ημερών με την απαραίτητη κατάνυξη, σημειώστε τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, όπως και τη μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας μεταξύ Βασιλικών και Γαλάτιστας με την υπέροχη θέα στον κάμπο, που εξυπηρετεί και όσους προτιμήσουν τη Χαλκιδική.
Αν, τέλος, ψάχνετε ιδέες για πασχαλινές διακοπές έξω από τα συνηθισμένα, γιατί δεν παίρνετε μια γεύση από τη Θράκη με βάση την Ξάνθη; Η γύρω περιοχή, από τον Νέστο μέχρι τη Ροδόπη, προσφέρεται τώρα για φυσιολατρικές ανακαλύψεις, ενώ και η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βρίσκεται σε φάση ανανέωσης, με πολλά κτίρια να ανακαινίζονται και νέα στέκια να ξεπηδούν.
Δείτε τον αφιερωμά μας σε 15 ιδιαίτερα ξενοδοχεία για Πάσχα και τα πακέτα τους εδώ
Δείτε τις προσφορές επιλεγμένων ξενοδοχείων για Πάσχα εδώ