Η νέα εκατόμβη νεκρών στα νερά της Μεσογείου σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής, στα ανοιχτά της Λιβύης, ανάμεσα από τη Λαμπεντούζα και την Μάλτα.
Υπολογίζεται πως στο σκάφος επέβαιναν περισσότερα από 700 άτομα, ενώ φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το ασφυκτικά φορτωμένο πλοιάριο, ξαφνικά, οι περισσότεροι επιβαίνοντες μετακινήθηκαν προς τη μία πλευρά, επειδή φοβήθηκαν πως θα εμβολιστούν από παραπλέον εμπορικό πλοίο και τότε το σκάφος τους αναποδογύρισε.
Το σκάφος είχε μήκος 30 μέτρα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και βυθίστηκε, παρασύροντας στο θάνατο τους περισσότερους από τους μετανάστες.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιταλικής Ακτοφυλακής, έχουν περισυλλεγεί 24 πτώματα, όμως ο πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε πως οι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 49 και πως οι διασώστες κυριολεκτικά έψαχναν ανάμεσα σε πτώματα στην επιφάνεια της θάλασσας, μήπως υπάρχει επιζών.
Ανάμεσα στους επιβαίνοντες στο πλοιάριο φέρονται να βρίσκονταν περίπου 200 γυναίκες και 40-50 παιδιά, ενώ επιζών του ναυαγίου, που κατέθεσε στον εισαγγελέα της Κατάνια, είπε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 950 πρόσφυγες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, που επιμένει πάντως να μιλά για 700 νεκρούς, εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται και σε 900.
Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.
Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας το αλιευτικό εξέπεμψε σήμα κινδύνου, το οποίο έλαβε η ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία ζήτησε αμέσως από ένα πορτογαλικό φορτηγό πλοίο να αλλάξει πορεία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.
Από την ώρα του ναυαγίου, μια τεράστια επιχείρηση διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή συνολικά 20 πλοίων, κυρίως πολεμικών, της Ιταλίας και της Μάλτας. Διασωθέντες και σοροί θα μεταφερθούν στην Κατάνια.
Play ButtonreEmbed
Εκτακτη Σύνοδος τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο
Αμέσως, ευρωπαίοι ηγέτες έσπευσαν να ζητήσουν άμεσα μέτρα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εστίασαν στην άμεση σύγκληση της έκτακτης, κοινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, με σκοπό να υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού κύμματος.
Η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα, ενώ θα συμμετέχει και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στην Ισπανία.
Τσίπρας - Ρέντσι ζητούν Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ματέο Ρέντσι, στη σκιά της μεγαλύτερης προσφυγικής τραγωδίας στη Μεσόγειο. Ο έλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε με το αίτημα του Ιταλού ομολόγου του για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την μεταναστευτική κρίση.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ματέο Ρέντσι την θλίψη του για τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους όταν ανατράπηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν. Ο ιταλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον έλληνα ομόλογό του για την πορεία των ερευνών.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη να μην καταστούν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αποθήκες ψυχών και πρότεινε να συντονιστούν οι ενέργειες των χωρών της Μεσογείου για να διεκδικήσουν περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο «καυτό» αυτό ζήτημα.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επεξεργάζεται ήδη έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα συζητήσει με τις χώρες που έχουν παρόμοιους προβληματισμούς, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Μάλτα, με στόχο να υπάρξει μια κοινή θέση η οποία θα συζητηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητείται τόσο από την πλευρά της Ιταλίας, όσο και από την πλευρά της Ελλλάδας η σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής.