«Σημειώνουμε ταχύτερη πρόοδο με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι έχουν συζητηθεί ορισμένα σημαντικά θέματα. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και πρόσθεσε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο των συζητήσεων. Σε ερώτηση για πιθανό δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το πακέτο στήριξης, επανέλαβε ότι αποτελεί επιλογή αλλά εναπόκειται στους πολιτικούς της κάθε χώρας.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι για να γίνει εκταμίευση των κεφαλαίων θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τις ελληνικές αρχές και εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνεται σταδιακή εκταμίευση των χρημάτων καθώς θα εφαρμόζονται διαφορετικά τμήματα της συμφωνίας.
Ερωτηθείς για το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής κυβέρνησης ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι «είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να διαχειριστούν τη ρευστότητα». Δήλωσε ταυτόχρονα άγνοια για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά την πολιτική της έναντι της Ελλάδα. Η σημερινή δήλωση, διευκρίνισε, δεν μπορεί να αποτελέσει σήμα προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει, η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το Δ.Σ. της τράπεζας θα μελετήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει. «Δεν μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις που θα υποχρεώσουν την κεντρική τράπεζα να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις».
Τέσσερα σημεία σύγκλισης αλλά και δύο μεγάλες αποκλίσεις κατέγραψε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί. Μίλησε για σημαντική, συγκεκριμένη πρόοδο σε ΦΠΑ, νομοθέτηση ανεξάρτητης φορολογικής αρχής, εισπραξιμότητα φόρων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αντίθετα, επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις στους δύο τομείς.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου, είπε ο κ. Μοσκοβισί και αναγνώρισε με τη σειρά του πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Ξεχωριστά ο Επίτροπος ανέφερε πως η Κομισιόν υποστηρίζει ένα καλύτερο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για την Ελλάδα, που απαιτεί στοχευμένα, μόνιμα μέτρα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα ότι τα χρονικά περιθώρια δεν είναι μεγάλα.
Υπενθύμιζε ότι ο EFSF έχει συμφωνήσει να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα μέχρι το τέλος του Ιουνίου. «Άρα δεν μένει πολύ καιρός. Θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αποτελεσματικά αυτό το χρονικό διάστημα και αυτό περιλαμβάνει και τις εθνικές διαδικασίες».
Σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά τα διαθέσιμα κεφάλαια προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν: μια τελευταία δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ, 1,9 δισ. ευρώ από τα έσοδα του προηγούμενου προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ (Securities Markets Programme - SMP) καθώς και 10,9 δισ. ευρώ διαθέσιμα κεφάλαια που προορίζονται για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών εάν χρειαστεί.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα έκανε σήμερα μια μικρή πληρωμή προς το EFSF ενός ποσού €210.000, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει κανονικά τις πληρωμές της. «Είναι ένα μικρό ποσό, αλλά η αποτυχία να καταβάλει ένα μικρό ποσό θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα όπως ένα μεγάλο ποσό», υπογράμμισε.
Το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς, αλλά την ίδια στιγμή τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Eurogroup για Ελλάδα:
Το Eurogroup αξιολόγησε σήμερα την πορεία των εργασιών των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως.
Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία.