Εκπρόσωποι ελληνικών ινσιτούτων και κοινωνικών φορέων θα είναι οι πρώτοι μάρτυρες που θα κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο την επόμενη Τρίτη και Πέμπτη.
Στην λίστα περιλαμβάνονται τα Ινστιτούτα Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, το ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ, ο καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος, ο ομότιμος καθηγητής Γ. Κασιμάτης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, ο καθηγητής Σπ. Λαπατσώρας, το ΕΒΕΑ, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και οι Διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Εν τω μεταξύ, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη ζητούν να καταθέσει στη εξεταστική επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής στα μνημόνια η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.
Το σκεπτικό της κλήτευσης είναι ότι ως Υπουργός έχει προσυπογράψει την παράταση της δανειακής σύμβασης με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ η ΝΔ ζητά να κλητευθεί λόγω και της ιδιότητας του ως σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε επίσης να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ζανιάς, Γιάννης Στουρνάρας και Γκίκας Χαρδούβελης.
Ζητά επίσης τον πρώην Διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο, πρώην γενικούς γραμματείς του ΥΠΟΙΚ, εκπρόσωπους της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΔΔΗΧ, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλα και εκπροσώπους της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Τέλος ζήτησε να κληθούν και επικεφαλής της τρόικας.
Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησε να κληθούν στην Επιτροπή όλοι οι πρωθυπουργοί, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα και όλοι οι Υπουργοί Οικονομικών από τον Γιώργο Αλογοσκούφη μέχρι και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
«Θα έπρεπε να κάνουμε εξεταστική για τους λόγους που δεν βγαίνουμε ακόμα από το μνημόνιο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και ανέγνωσε τον κατάλογο με τους μάρτυρες που ζητά το Ποτάμι, όλοι γνωστοί και διακεκριμένοι καθηγητές κυρίως από την οικονομική επιστήμη.
Την κλήτευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.
Νωρίτερα, οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι επέμειναν ότι δεν πρέπει να περιοριστεί χρονικά το έργο της επιτροπής, υποστηρίζοντας, ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνδέονται με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015.
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη παρέπεμψαν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στην έρευνα από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο 2015.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του ζητά να κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι της τρόικας και της Κομισιόν όπως Πόλ Τόμσεν, Όλι Ρεν και Ντομινικ Στρος Καν αλλά και πρώην υπουργοί Οικονομικών μεταξύ αυτών οι κκ Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Στουρνάρας και Λούκα Κατσέλη. Επίσης ζητά να κληθούν διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας, πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ και εκπρόσωποι της ΕΛΣΤΑΤ, του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.
Εν τω μεταξύ, προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση με οξείς χαρακτηρισμούς μεταξύ της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνας Κασσιμάτη και του συναδέλφου της από το ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, μετά από αναφορές της πρώτης στην αμφιλεγόμενη -όπως τη χαρακτήρισε- διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που έθεσε τη χώρα σε επιτροπεία και εξυπηρέτησε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
«Βάλατε εισηγήτρια μια γενίτσαρο, καταγγέλλει τον Παπανδρέου μια φανατικότατη υποστηρίκτρια του» υποστήριξε ο κ Λοβέρδος με την κα Κασσιμάτη να απαντά ότι ήταν η πρώτη που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ το 2010 και να ρωτά τον κ Λοβέρδο αν με αυτά που λέει νομίζει ότι θα γίνε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.