Ανοικτό αφήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, μιλώντας την Τετάρτη σε δημοσιογράφους της Wall Street Journal και της γαλλικής Les Echos.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε σήμερα να επαναλάβει τη διαβεβαίωση του 2012 ενώ βρισκόταν στη Σιγκαπούρη ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απάντησε πως θα έπρεπε να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά για να την εκφράσει και υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
«Κατανοώ ότι στο πλαίσιο μιας αυθόρμητης συζήτησης, οι δηλώσεις ενός υπουργού Οικονομικών προφανώς χαράσσονται στο μάρμαρο της αιωνιότητας. Γνωρίζοντας αυτό, θα σκεφτόμουν για πολλή ώρα προτού να το επαναλάβω σήμερα. Επικαλούμενος τον φίλο μου και συνάδελφο Μισέλ Σαπέν, η κυρίαρχη και δημοκρατική απόφαση που έλαβε ο ελληνικός λαός μας θέτει ενώπιον μιας πολύ διαφορετικής κατάστασης από εκείνη του 2012. Η κυρίαρχη Ελλάδα έχει ψηφίσει υπέρ μιας αλλαγής της πολιτικής. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι των χωρών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του Μισέλ Σαπέν, έχουν επιστήσει την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ο μόνος κυρίαρχος και ότι οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης επίσης είναι», δήλωσε ο Σόιμπλε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε: «... Έχω ήδη αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Το βράδυ της Κυριακής πριν από τη Σύνοδο της G20 των Καννών το φθινόπωρο του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι ήθελε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν είχε ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας που φοβόταν ότι θα έβλεπε τη Σύνοδο να καταλήγει σε βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, την Τετάρτη πριν από την έναρξη της Συνόδου, είχαμε διεξαγάγει μακρές συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Εκείνοι προέβλεπαν να οργανώσουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα την 6η Δεκεμβρίου του 2011 θέτοντας το εξής ερώτημα: ο ελληνικός λαός αποδέχεται το περιεχόμενο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ή προτιμά (η χώρα) να εξέλθει από την ευρωζώνη. Δυστυχώς, την επόμενη μέρα, ο Παπανδρέου έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματός του σχετικά με το θέμα αυτό και πρόωρες εκλογές διεξήχθησαν. Για αυτό ακριβώς το λόγο είπα πρόσφατα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία λύση. Έκτοτε κατανόησα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συμβουλευτεί τους πολίτες επ’ αυτού του ζητήματος καθώς έχει αποκλείσει μία τέτοια εναλλακτική κατά τη προεκλογική εκστρατεία».
Σύμφωνα μάλιστα με τη Wall Street Journal, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου προς την Αθήνα, πριν την ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος.
«Η Ελλάδα δεν έχει το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε πέρυσι και έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα», επισήμανε χαρακτηριστικά.