Αρνητικά τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, μετά το νυχτερινό μαραθώνιο διαβουλεύσεων. Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι μεγάλη. Οι διαβουλεύσεις, πάντως, συνεχίζονται και η νέα ημερομηνία που προβάλλει ως καταληκτική για λύση είναι η 14η Ιουνίου. Πιθανότατα θα υπάρξει και νέα συνάντηση αύριο ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κομισιόν, με την Αθήνα ωστόσο να απορρίπτει το σχέδιο των εταίρων, που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα. Μεταξύ άλλων κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών, δύο συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι οδηγούν σε αύξηση κατά 10 μονάδες στον ηλεκτρισμό, και πάγωμα των εργασιακών αλλαγών.
«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική στο τραπέζι», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως δεν αποτελεί βάση συζήτησης το πεντασέλιδο προσχέδιο των θεσμών, αν και εξέφρασαν την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών.
Πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε και νέα τηλεδιάσκεψη με τους Άγγελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, η οποία κατά πληροφορίες διεξήχθη σε καλό κλίμα.
Ψηφοφορία για το θέμα της Ελλάδας φέρεται να σχεδιάζει στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στα μέσα Ιουνίου, όπως δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο αμερικανικό Politico. Στο ίδιο περιοδικό, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που έχει δει τα κείμενα και των δύο πλευρών, κάνει λόγο για μεγάλο χάσμα μεταξύ τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχουν «50%-50%» πιθανότητες για συμφωνία, καθώς “μειώνονται οι ελπίδες ο Τσίπρας να δελεαστεί από μια σκληρή συμφωνία αντί να επιλέξει την πλήρη διαφωνία”.
«Εποικοδομητικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες χωρίς αποτέλεσμα», το συμπέρασμα του γερμανικού Τύπου, με τη Welt να σημειώνει ότι η Κομισιόν δεν θέλει να “βάλει το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας”. «Οι Έλληνες συνεχίζουν να τζογάρουν», ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine.
Υπό το βλέμμα της Ουάσιγκτον οι κρίσιμες συνομιλίες. Κεκλεισμένων των θυρών, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ομπάμα, ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, για το θέμα της Ελλάδας.
Στις αντιδράσεις τώρα στην Αθήνα, «Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ για το προσχέδιο των θεσμών είπε ότι είναι το mail Χαρδούβελη επί δύο.
Με την Αγιά Σοφιά παρομοίασε το mail Χαρδούβελη ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA. «Ο κόσμος θα λέει " διηγώντας το να κλαις” σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
«Η λύση είναι μονόδρομος για όλους. Απαιτεί ρεαλισμό και αμοιβαίες υποχωρήσεις, χωρίς τελεσίγραφα» έγραψε στο tweeter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Οι δανειστές σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας» υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα στο βασικό άρθρο της ιστοσελίδας iskra.gr
«Τα σκληρά μέτρα που παρουσιάστηκαν στον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες δεν έπεσαν από τον ουρανό, βασίζονται στο email Βαρουφάκη» υποστήριξε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Υπέρ της μη καταβολής των δόσεων στους δανειστές τάχθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον λαό» τόνισε η κ. Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.