Η Ελλάδα κατέθεσε σήμερα ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων τριών σελίδων προς τους δανειστές της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πρώτες πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από την ΕΚΤ καθώς και τη συνδρομή του ESM για να πληρώσει τα ομόλογα της EKT.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές «είναι τώρα στη διαδικασία της εξέτασης των αντιπροτάσεων της Αθήνας», οι οποίες έρχονται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «διαμαρτυρήθηκε» ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε υποβάλει ακόμη τις της προτάσεις της στο σχέδιο των πιστωτών.
Το τηλεγράφημα αναφέρει ακόμη δύο απεσταλμένοι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ένας από τους οποίους είναι ο επικεφαλής της πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες για να αποτιμήσουν «τα περιθώρια» διαπραγμάτευσης εν όψει ενδεχόμενης συμφωνίας με τους πιστωτές.
Την είδηση της υποβολής της νέας πρότασης της Αθήνας επιβεβαίωσε και Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος μιλώντας στο Reuters είπε ότι η Κομισιόν παρέλαβε κείμενο με ελληνικές προτάσεις και αυτή την ώρα το εξετάζει, ωστόσο, δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για το περιεχόμενό του.
Νωρίτερα, το protothema.gr μετέδιδε ότι τις τελευταίες ώρες ήταν σε εξέλιξη πυρετώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, με σκοπό την κατάθεση της εναλλακτική πρόταση από την Αθήνα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.
Πιο εντατικά από ποτέ εξελίσσονται τις τελευταίες ώρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών προκειμένου να κατατεθεί η εναλλακτική πρόταση από την Αθήνα εντός 48 ωρών και να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα.
Παππάς και Τσακαλώτος (οι οποίοι αυτή τη στιγμή σηκώνουν στις πλάτες τους το μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων) μαζί με τον Πιέρ Μοσκοβισί επί πολλές ώρες χθες Δευτέρα στις Βρυξέλλες εξέταζαν τις προτάσεις των δύο πλευρών.
Πού βρίσκονται μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις:
1. Όπως αποκάλυψε το protothema.gr η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (έκπτωση 30% στους συντελεστές) που ισχύει σε Μύκονο, Σαντορίνη και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Το σχέδιο αυτό βρίσκει απολύτως σύμφωνο τον Επίτροπο Μοσκοβισί με τον οποίον συναντήθηκαν ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο κ. Μοσκοβισί είχε και πριν δύο μήνες μιλήσει δημοσίως για την ανάγκη να καταργηθεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης στα νησιά αυτά. Φαίνεται έτσι πως το μέτρο θα ικανοποιήσει και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που απείλησε να κόψει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εάν η κυβέρνηση δεν εμφανίσει ικανό εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στο 12σέλιδο των σκληρών προτάσεων που παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον κύριο Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η κατάργηση της έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, όπως έχει πει και ο Πιέρ Μοσκοβισί, θα σήμαινε εξοικονόμηση 347 εκατ. ευρώ το χρόνο ετησίως. Με ένα μέρος από τα έσοδα αυτά, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επιδοτήσει την ακτοπλοϊα και έργα υποδομής που έχουν ανάγκη τα νησιά της άγονης γραμμής. Αυτό σημαίνει πως οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ –από το φθινόπωρο αν όχι άμεσα- θα ισχύουν παντού οι ίδιοι, είτε πρόκειται για νησιά του Αιγαίου, είτε για ακριτικές περιοχές και για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα –όπου ήδη ισχύουν οι κανονικοί συντελεστές. Το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να προβλέπει επιστροφή της διαφοράς από την αύξηση του ΦΠΑ στους νησιώτες.
2. Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε από τους δανειστές να υπολογίσουν ότι θα εισπράξουμε 1 δισ. από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 500 εκατ. ευρώ.
3. Μεγάλη μάχη γίνεται για τις συντάξεις. Διαφαίνεται ότι ίσως υπάρχει οπισθοχώρηση στο θέμα του ΕΚΑΣ, ωστόσο προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία.
4. Το ΔΝΤ δείχνει μεγάλη επιμονή στα μέτρα-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (για φάρμακα, γάλα, σούπερ μάρκετ, ανοιχτά επαγγέλματα κτλ)
5. Μάχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, η συνάντηση «πήγε καλά» και φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα των δημοσιονομικών. Η Αθήνα ζητά να τεθεί στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ φέτος και 1% του χρόνου, έναντι στόχων 1% και 2% που βάζουν αντίστοιχα οι δανειστές (και αντί 3%-4% που προβλεπόταν κανονικά για φέτος). Ωστόσο και η ελάφρυνση αυτή (ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ) κινδυνεύει να μείνει «στα χαρτιά» αφού στο β΄εξάμηνο πρέπει να ενταθούν τα εισπρακτικά μέτρα, αλλιώς η υστέρηση εισπράξεων που ήδη καταγράφεται, απειλεί να οδηγήσει σε πρωτογενές έλλειμμα (αντί πλεόνασμα ) έως και 1,5 δισ. ευρώ εφέτος.
6. Προσπάθεια να δεχθούν οι Ευρωπαίοι μία συνολική λύση για το χρέος όπως την προτείνει η Αθήνα, δηλαδή να πληρωθούν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ από τον ESM που θα αναλάβει ρόλο στην κάλυψη του δημοσίου χρέους.
7. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί η παράταση του προγράμματος - Εκτιμάται ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το σημείο