Για πέμπτη ημέρα καίει η φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, με περιοχές της ανατολικής Αττικής να έχουν “πνιγεί” στον καπνό!
Στον καπνό έχουν... βουλιάξει περιοχές της ανατολικής Αττικής, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο καίει για πέμπτη ημέρα.

Συνεχίζει να μολύνει την ατμόσφαιρα της Αθήνας ο τοξικός καπνός από το εργοστάσιο ανακύκλωσης που σιγοκαίγεται, την ώρα που ειδικοί επιχειρούν να μετρήσουν τα επίπεδα της ρύπανσης και ένας 34χρονος, προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ», οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος.

 

—Μετρήσεις της ρύπανσης

Γιατροί, περιβαλλοντολόγοι και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων κλήθηκαν για να αναλύσουν και να μετρήσουν την τοξική ρύπανση από τη φωτιά που αναμένεται να συνεχιστεί «για μέρες» σε κέντρο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Η καύση ελαστικών και άλλων οργανικών υλικών είναι γνωστό ότι παράγει τοξικές ουσίες όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, ωστόσο οι επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα της Αθήνας δεν μπορούν να υπολογιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις.

Μετρήσεις γύρω από το χώρο της πυρκαγιάς πραγματοποιεί μεταξύ άλλων ομάδα του Ευάγγελου Γερασόπουλου, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνώρισε ότι η ατμόσφαιρα είναι «αρκετά επιβαρυμένη», απέφυγε όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις. «Θα γίνει χαρτογράφηση των συγκεντρώσεων της ρύπανσης και με τα ειδικά φίλτρα στα εργαστήρια θα εξετάσουμε τη σύσταση των μικροσωματιδίων και τον τοξικών αερίων που εκλύονται στον αέρα» είπε.
Στο χώρο έχουν επίσης σπεύσει ερευνητές του «Δημόκριτου» και γιατροί.

Το απόγευμα της Τρίτης, χωματουργικά μηχανήματα αναμόχλευαν τους σωρούς των σιγοκαιόμενων υλικών, οι οποίοι στη συνέχεια καταβρέχονται. Μάλιστα η υψηλή θερμοκρασία λιώνει τα ελαστικά των οχημάτων, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Σερεντέλος εκτιμά ότι η φωτιά θα συνεχίσει να σιγοκαίει για μέρες λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου και του είδους των υλικών.

—Παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής

Κατά την επίσκεψή της στην περιοχή, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου δήλωσε ότι πρώτο μέλημα είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης. Για το λόγο αυτό κάλεσε ειδικούς επιστήμονες , ενώ κατέθεσε και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου «για παράνομες και αυθαίρετες πράξεις από τις οποίες προέκυψε κίνδυνος για τους πολίτες, υποβάθμιση και μόλυνση του περιβάλλοντος».

Με αφορμή τη μήνυση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτικής εξέταση.

Την Πέμπτη, το θέμα της πυρκαγιάς θα συζητηθεί κατά προτεραιότητα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Συγκεκριμένα, τέθηκε εκτάκτως στην ημερήσια διάταξης το θέμα της ιδιοκτήτρια εταιρείας. Εισηγητής θα είναι ο αντιπεριφερειάρχης Δ.Αττικής Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος διαπραγματεύτηκε και πέτυχε τη Δευτέρα την απομάκρυνση των τσιγγάνων που προσπαθούσαν να πάρουν μέταλλα και άλλα υλικά από το φλεγόμενο εργοστάσιο.

Η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Γιάννα Τσούπρα διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η Περιφέρεια έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό. «Έχει πληρώσει μέχρι στιγμής 40.000 ευρώ για να συνδράμει την Πυροσβεστική με υδροφόρες και ειδικά μηχανήματα» λέει, και εκφράζει την απορία της για τα ρεπορτάζ που θέλουν ιδιώτες οδηγούς χωματουργικών μηχανημάτων να συνδράμουν λόγω οφειλών της Περιφέρειας απέναντί τους. «Δεν έχουμε τέτοια χρέη. Όταν μας φέρνουν την απόδειξη εξοφλούνται την ίδια ημέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ίδια συνέστησε να περιοριστούν οι μετακινήσεις ηλικιωμένων και παιδιών στην περιοχή.

—Οι υπεύθυνοι στον εισαγγελέα

Εκτός από τον 34χρονο που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών το εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου λειτουργούσε χωρίς μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

Όπως έγινε γνωστό από την ΓΑΔΑ, κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στο χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο, όπου γίνεται κοπή και δεματοποίηση παλαιοχάρτου, πλαστικών και ξύλινων απορριμμάτων, προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενες περιβαλλοντικές συνέπειες που προέκυψαν, από την πυρκαγιά.

Την ώρα του ελέγχου υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη, ενώ, όπως διαπιστώθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει 46 στρέμματα, υπήρχαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

—Σύσκεψη στο ΥΠΑΠΕΝ

Εντωμεταξύ, κατόπιν πρόσκλησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και υπό την προεδρία του υπουργού ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο υπουργείο ΠΑΠΕΝ για να εκτιμηθεί το περιστατικό της πυρκαγιάς στο ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ) στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου.

Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων που διενήργησε ο «Δημόκριτος» και η Περιφέρεια, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ασπροπύργου οι οποίες κρίνονται επαρκείς.

Ζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση και υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος, με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από τους δήμους της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ταχύτερα και αποτελεσματικά η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, οι προσπάθειες της πυροσβεστικής θα ενισχυθούν με υλικά μέσα και προσωπικό ώστε να απομακρυνθεί το «μανιτάρι» του καπνού που είναι πάνω από το εργοστάσιο.

Ο υπουργός αρνήθηκε ότι υπήρξε ολιγωρία και υποστήριξςε ότι “όλοι κινητοποιήθηκαν συντονισμένα από την αρχή και η παρέμβαση και δραστηριότητά τους υπήρξε άκρως επιτυχής”.

Υποστήριξε, τέλος, ότι “θα υπάρξει έρευνα σε βάθος, ότι θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι και ότι θα τιμωρηθούν παραδειγματικά”.

Ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εκτίμηση της κατάστασης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη και εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων, ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε «το εργοστάσιο αυτό έχει καεί τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται. Και όπως με έχουν πληροφορήσει, κατά σύμπτωση μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά μεγαλώνουν και τα στρέμματα του εργοστασίου.

 

ecotec.gr, Τεύχος Απριλίου 2008

Πριν από 44 χρόνια, όταν μιλούσε κανείς για ανακύκλωση στην Ελλάδα, ήταν σίγουρο ότι θα τον κοιτούσαν περίεργα. Πόσο μάλλον, εάν κάποιος έκανε και ανακύκλωση επαγγελματικά. Ακόμη περισσότερο, ένα έβαζε στόχο ζωής, μια ημέρα να κατασκευάσει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης στην Ευρώπη. Όταν ο κ. Χρήστος Λαζόπουλος, το 1964 δραστηριοποιούνταν στην χαρτοποιία, θυμάται, η ανακύκλωση ήταν παράνομη, όλοι όσοι σαν και αυτόν μάζευαν τα χρησιμοποιημένα χάρτινα κουτιά, οδηγούνταν στο δικαστήριο και όλοι τους θεωρούσαν ρακοσυλλέκτες. Πριν από 44 χρόνια, από το 1964 κι όλας, ο κ. Χρήστος Λαζόπουλος, έβλεπε πως στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ανακυκλώνουν σε μόνιμη και σταθερή βάση. Εβλεπε ότι η ανακύκλωση έχει μέλλον, προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην οικονομία της χώρας.


Και είχε δίκιο. Όταν στάθηκε μπροστά στην κορδέλα των εγκαινίων, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες, μονάδες ανακύκλωσης, της Ευρώπης, στον Ασπρόπυργο, πριν από λίγο καιρό, δεν μπορεί, θα σκέφθηκε πόσο δίκιο είχε. Παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, του προέδρους της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του ισπανού πρέσβη κ. Juan Martinez Salazar, και πλήθος εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, έγιναν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου εργοστασίου ανακύκλωσης συσκευασιών της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε.
Την υλοποίηση του έργου, ανέλαβε μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες ανακύκλωσης και παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα, η ισπανική Masias Recycling. Δίπλα στον κ. Χ.Λαζόπουλο, στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο γιος του Δημήτρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Ανακυκλώσεως Α.Ε, που ανέλαβε να συνεχίσει ένα όνειρο ζωής, που έγινε πραγματικότητα, μετά από τόσες προσπάθειες και κόπους, στον τομέα της ανακύκλωσης, μια δύσκολη πραγματικότητα για τα ελληνικά δεδομένα. «Αισθανόμαστε όλοι στην εταιρεία μεγάλη χαρά γιατί εγκαινιάζετε η μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη, διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Μια μονάδα που μπορεί να διαλέγει 500 τόνους σε ημερήσια βάση, υλικά συσκευασίας από τους μπλε κάδους. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή από τους επίσημους φορείς αλλά και από τον απλό κόσμο.» πρόλαβε να δηλώσει στο Ecotec, καθώς υποδεχόταν έναν έναν τους προσκεκλημένους στα εγκαίνια. Την ισπανική εταιρεία, που προμήθευσε τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό, την Γενική Ανακυκλώσεως ΑΕ εκπροσώπησε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος κ. Luis Masias: «Αυτό το κέντρο ανακύκλωσης για υλικά συσκευασίας διαθέτει κορυφαία τεχνολογία και μηχανήματα σύγχρονα, όχι μόνο για το επίπεδο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα τέτοιο έργο κι ευχαριστούμε την οικογένεια Λαζόπουλου, που μας έδωσε την ευκαιρία να παραδώσουμε αυτήν την μονάδα» δήλωσε στο Ecotec ο διευθύνων σύμβουλος της Masias Recycling, τονίζοντας λίγο αργότερα στην ομιλία του, πως η ανακύκλωση, στις ημέρες μας, είναι θέμα πλέον υψίστης σημασίας για όλον τον κόσμο.

Η ιδιαιτερότητα αυτής της μονάδας που εγκαινιάστηκε στον Ασπρόπυργο έγκειται στο ότι διαθέτει μεθοδολογία και συστήματα που είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Λειτουργεί με ένα συγκρότημα μηχανών όπως είναι οι περιστροφικοί διαχωριστές, οι βαλλιστικοί διαχωριστές, οι οπτικοί διαχωριστές, όπου διαχωρίζουν τα υλικά με λέηζερ, ενώ υπάρχει πάντα και η χειροδιαλογή η οποία λειτουργεί υποβοηθητικά.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η δυνατότητα υψηλής δυναμικότητας, που μπορεί να υπερβεί τους 20 τόνους την ώρα σε ανακυκλώσιμο υλικό συσκευασίας, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να διαχειριστεί, ακόμη και 500 τόνους την ημέρα, γεγονός που κάνει την διαφορά σε σχέση με τις συμβατικές μονάδες. «Θεωρώ ότι θα γίνουν και άλλες τέτοιες μονάδες στην Ελλάδα, είμαι αισιόδοξος. Αλλά αυτή η μονάδα, θα βοηθήσει να έχουμε σίγουρα και καλύτερη απόδοση, υψηλότερο βαθμό ανάκτησης και καλύτερη ποιότητα των υλικών. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη κι επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης στην Ελλάδα αλλά και στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα μας, για την ανάκτηση συγκεκριμένων υλικών συσκευασίας» μας είπε ο κ. Γιώργος Κακαδιάρης, διευθυντής της Masias Hellas κι εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας στην χώρα μας. Την σημασία του συγκεκριμένου έργου στον Ασπρόπυργο, για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, εξήραν στις ομιλίες τους τόσο ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος, που έκανε τα εγκαίνια όσο και ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μιλάμε για ανακύκλωση σε μια εποχή που τα προβλήματα από την διαχείριση των απορριμμάτων, στην Αττική, συσσωρεύονται. Αυτή η μονάδα αποτελεί την λύση» δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ενώ ο κ. Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που βιώνουμε ακόμη στην Ελλάδα, παρά τα βήματα προόδου: «Στην χώρα μας ανακυκλώνουμε κάτω από το 15 % των συνολικών απορριμμάτων, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω από το 50%». Η εκδήλωση των εγκαινίων, έκλεισε με τα «μουσικά ακούσματα» από ανακυκλώσιμα υλικά, με την υπογραφή του κ. Νίκου Τουλιάτου και της «Ηχόδρασης». Στον χώρο του υπερσύγχρονου εργοστασίου, ξεναγήθηκαν παιδιά από το «Χαμόγελο του παιδιού» κι έμαθαν πως λειτουργεί η ανακύκλωση και ποια οφέλη προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube