Μπαμπά, χρόνια σου πολλά, σε ευχαριστώ για όσα μου έδωσες, για όσα μου προσφέρεις.
Αν η μητέρα μου ήταν σούπερ ήρωας, θα ήταν σίγουρα η Wonder Woman. Γυναίκα – θαύμα, που απορείς πότε τα καταφέρνει όλα, κι έχει και χρόνο για να σε ψάλλει όποτε κάνεις καμιά ατασθαλία.
Ο πατέρας πάλι, αν ήταν σούπερ ήρωας, κάθε πατέρας θα ήταν κι ένας διαφορετικός. Ο δικός μου για παράδειγμα, θα ήταν ο Σούπερ Μάριο. Τρέχει όλη την ώρα πανικόβλητος, χωρίς στο τέλος να ξέρει ούτε εκείνος τι κατάφερε, ούτε κι εμείς. Να δεις που πατεράδες σαν κι αυτόν, είναι είτε Δίδυμοι, είτε Ιχθύς, είτε Κριάρια!
Η Μαρία πάλι, τον βλέπει σαν τον Σπαϊντερμαν. Κινείται ήρεμα, μεθοδικά, και στο σπίτι και στη δουλειά, δεν είναι κραυγαλέος κι όμως, κάνει αισθητή την παρουσία του. Πιστεύεις ότι δε θα έχει καταφέρει να κρατήσει το λόγο του π.χ. και να σε πάει εκεί που του έχεις ζητήσει, αλλά να, που πάντα τα καταφέρνει! Μου θυμίζει πατέρα Παρθένο, ή Σκορπιό, ή ακόμα και Ταύρο!
Ο μπαμπάς Σούπερμαν από την άλλη, γεμίζει το σπίτι και μοιάζει σαν να είναι εκείνος η κινητήριος δύναμη! Ανοιχτός, φουριόζος, σαρωτικός! Λέοντας μπορεί να είναι, Τοξότης, ή και γιατί όχι και Ζυγός, όταν όλη αυτή η ενέργεια, μετατρέπει το σπίτι σε παιδική χαρά!
Ο πατέρας Μπάτμαν, είναι χαμηλών τόνων, μα μεγάλης εφευρετικότητας , κι αφήνει γερό αποτύπωμα στην οικογενειακή ζωή! Δε θα τον πάρει το μάτι σου ότι πολλά γνωρίζει και πολλά κάνει, αλλά έτσι λειτουργεί. Θυμίζει πολύ Υδροχόο, που αγαπά να δοκιμάζει εναλλακτικές μεθόδους ανατροφής, ή τον Αιγόκερω που κάνει αισθητή την παρουσία του με την επιβλητική του φύση!
Τέλος, υπάρχει και ο μπαμπάς – Καρκίνος, ο μπαμπάς που από μόνος του είναι μια κατηγορία! Καρδιά από χρυσάφι κι όλα τα καλά του κόσμου για τα παιδιά τους, χωρίς ίχνος παραπόνου (έ, ίσως λιγάκι!).
Όλοι οι πατεράδες, είναι στο τέλος της ημέρας, σούπερ ήρωες, που για τα παιδιά τους, προσπαθούν, ο καθένας με τη δική του λογική κι ιδιοσυγκρασία, να τους προσφέρουν το καλύτερο.
Μπαμπά, χρόνια σου πολλά, σε ευχαριστώ για όσα μου έδωσες, για όσα μου προσφέρεις.
Χρόνια πολλά!
Η σημασία και η αγάπη της μητέρας είναι αναγνωρισμένη, χιλιοτραγουδισμένη και φυσικά δεδομένη και οφείλουμε όλοι να την αναγνωρίζουμε. Είναι όμως κι εκείνοι που συχνά τους ξεχνάμε... Η Google σήμερα είπε να τους τιμήσει και έκανε λογότυπο της (το γνωστό doodle) τη γιορτή του πατέρα.
Η γιορτή εορτάζεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει. Στην Ελλάδα και άλλες χώρες γιορτάζεται την τρίτη Κυριακή κάθε Ιουνίου!
Με ένα γλυκό και συγκινητικό doodle λοιπόν η Google μας θυμίζει να πούμε «Χρόνια Πολλά Μπαμπά!».
Στην Ελλάδα, η γιορτή καθιερώθηκε από τους διαζευγμένους μπαμπάδες του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.). από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια. Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια. Ειδική σειρά γραμματοσήμων έχει επίσης εκτυπωθεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έγινε στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908. Διοργανώθηκε από μια Αμερικανίδα, τη Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να τιμήσει τη μνήμη των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.
Στο Αμερικανικό Κογκρέσο, το 1913, το νομοσχέδιο που θα έκανε επίσημη εορτή τη Γιορτή Του Πατέρα καταψηφίστηκε λόγω φόβων... εμπορευματοποίησης της εορτής! Το θέμα επανήλθε μια δεκαετία αργότερα και το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Η γιορτή εορτάζεται στην Αυστραλία την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο). Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.