Το πιο κρίσιμο 48ωρο που θα κρίνει «πού θα κάτσει η μπίλια» μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, διανύει η χώρα μέχρι την Τρίτη το βράδυ και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Τότε θα φανεί αν πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει «διαπραγματευτικά» και μόνον το δημοψήφισμα (διευκολύνοντας ενδεχομένως και τον Σόιμπλε ακόμη να περάσει ευκολότερα από τη γερμανική βουλή μία πιο ελαστική πρόταση συμφωνίας για την Ελλάδα) ή αν υπήρχε σχέδιο (είτε της κυβέρνησης είτε κύκλων των δανειστών) να «στρώσουν χαλί» για έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Ίσως αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι απλώς δηλαδή για να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που ανακύπτουν ή να τους αποσπάσει μία δημόσια στήριξη (ή και την υπογραφή τους ακόμα) στην ελληνική αίτηση για τρίτο πρόγραμμα -που είναι και η μόνη εναλλακτική πριν την ρήξη μαζί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ- αλλά και για να επωμιστούν όλοι μαζί συνολικά την συνευθύνη μίας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης αν, ο μη γένοιτο, οδηγηθεί αυτή σε αποτυχία.
Πάντως η Goldman Sachs γράφει ότι δεν αναμένεται να αυξηθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Σε νέα της ανάλυση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, αναφέρει ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με την αξία των ενεχύρων και αν αυτά θα υποστούν κάποιο "κούρεμα" καθώς τα "μαξιλάρια" ρευστότητας των τραπεζών εξαντλούνται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Alpha Bank έχει 3 δισ. ευρώ σε ενέχυρα για τον ELA, η Πειραιώς 9 δισ. ευρώ, η Eurobank 4 δισ. ευρώ και η Εθνική 9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, σχολιάζοντας την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, τονίζει ότι με τις σημερινές προϋποθέσεις αυτοί θα παραμείνουν για ευρύ χρονικό διάστημα αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα. Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι η Goldman δεν κάνει καμία νύξη για οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις ή για Grexit.
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία και αυτή την εβδομάδα για χιλιάδες πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, που έχουν σχηματίσει ουρές από τα ξημερώματα έξω από τις τράπεζες.
Μπορεί να επικράτησε συντριπτικά το «όχι» με 61% στο δημοψήφισμα, αλλά οι πολίτες και σήμερα έχουν στηθεί στις ουρές, είτε για να βγάλουν τα 60 ευρώ που έχουν ημερήσιο όριο ανάληψης, είτε οι συνταξιούχοι να πάρουν τα 120 ευρώ από τη σύνταξή τους.
Ωστόσο πολλοί είναι οι συνταξιούχοι που στήνονται άδικα στις ουρές των γκισέ των τραπεζών και ενώ έχουν λάβει την περασμένη εβδομάδα το ποσό των 120 ευρώ, νομίζουν ότι θα πάρουν ακόμα 120 ευρώ σήμερα. Το δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Δ. Μάρδας το πρωί στον ΑΝΤ1 διευκρινίζοντας πως 120 ευρώ μπορούν να πάρουν μόνο όσοι δεν τα πήραν την περασμένη εβδομάδα και όχι εκ νέου όλοι οι συνταξιούχοι για τη νέα εβδομάδα.
Στη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί απόψε, μετά από την ενημέρωση που θα γίνει από την ΤτΕ και τις εξελίξεις που αναμένονται αναφορικά με τη στάση της ΕΚΤ, παρέπεμψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζών και τα όρια αναλήψεων από αύριο.
Μιλώντας το πρωί στον ANT1 ο κ. Μάρδας ανέφερε πως σήμερα λειτουργούν περί τα 1.120 υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα και δεν έχουν λάβει τα 120 ευρώ από τους λογαριασμούς τους την περασμένη εβδομάδα.
Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με τις τραπεζικές θυρίδες μετά τις δηλώσεις της Ν. Βαλαβάνη διευκρίνισε πως η απόφαση να μην υπάρχει πρόσβαση σε αυτές ελήφθη για λόγους ισονομίας, καθώς πρόσβαση θα μπορούσαν να έχουν μόνο οι κάτοχοι θυρίδων στα 1.120 υποκαταστήματα που παραμένουν ανοιχτά και όχι όλοι οι υπόλοιποι. Διαβεβαίωσε τέλος πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το περιεχόμενο των θυρίδων.