Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, υπό διαφορετικά όμως δεδομένα, πολιτικά και οικονομικά, μετά το ελληνικό δημοψήφισμα. Στις Βρυξέλλες και πάλι στραμμένο το διεθνές ενδιαφέρον, με τις σημερινές συνεδριάσεις του Eurogroup στις 2.00 το μεσημέρι και της Συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης στις 7.00 το απόγευμα -παρουσία των Μάριο Ντράγκι και Γερούν Ντάισεμπλουμ όχι όμως και της Κριστίν Λαγκάρντ- να λαμβάνουν καθοριστικό χαρακτήρα για το μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιθανό να προταθεί ένα μεταβατικό πρόγραμμα με δάνειο-γέφυρα που θα συνοδεύεται από μέτρα ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις και να δοθεί χρόνος για να επιτευχθεί συνολική συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες κατέθεσαν σχετική πρόταση στην Κομισιόν, ενώ ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Περιμένουμε συγκεκριμένες και σοβαρές προτάσει», είναι το μήνυμα της ΕΕ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει ενισχυμένος στους Ευρωπαίους έχοντας στις βαλίτσες του την επιστολή, το κοινό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν μαζί του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση δεν είναι και τόσο φρέσκια. Πρόκειται για την πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά «με εκπτώσεις». Ωστόσο μένει μεγάλο ερώτημα αν η πρόταση αυτή υπάρχει πια και αν μπορεί να είναι βάση για συζήτηση, κάτι που δεν είναι ξεκάθαρο από τις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αυτή είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση από την πρόταση ζητάει τις εξής βασικές αλλαγές:

– Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Τη συγκεκριμένη πρόταση έχει θέσει ως αδιαπραγμάτευτη «κόκκινη γραμμή» ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ.

-Η κυβέρνηση δεν δέχεται, επίσης, την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.

-Η ελληνική πρόταση θα προβλέπει να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019

-Θα προβλέπει μετάθεση για το 2016 της μείωσης των αμυντικών δαπανών.

-Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του χρέους, η κυβέρνηση επιμένει στην πρόταση που κατέθεσε για διετές πρόγραμμα με τον ESM.

-Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών έπεσε χθες το θέμα της χρηματοδότησης – γέφυρας για να υπάρχει χρόνος για το νέο πρόγραμμα.

 

Η σύνοδος δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με ένα νέο πρόγραμμα ή παροχή ρευστότητας στη χώρα μας, αυτά θα έρθουν στη συνέχεια. Αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών η οποία έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα τις τελευταίες μέρες.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα κληθεί να διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ΟΝΕ με βάση τους ισχύοντες κανόνες. Εάν η απάντηση είναι καταφατική, θα πρέπει να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να συνεχιστεί η ρητορική και οι επικρίσεις εναντίον των εταίρων.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σήμερα ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής ξεκαθάρισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ μίλησε για κάποιους (εννοώντας στην Ευρώπη) που ανοικτά ή καλυμμένα τάσσονται υπέρ της εξόδου.
Από εκεί και πέρα, η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έμπρακτη απόδειξη της κυβέρνησης ότι επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αυτό θα φανεί, όπως τονίζουν, από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει. Οι προτάσεις θα συζητηθούν σε έκτακτο Εurogroup, το οποίο θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 14:00 ώρα Ελλάδας.

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρήσουν ότι οι προτάσεις αποτελούν βάση διαπραγμάτευσης τότε θα ζητηθεί από την Κομισιόν με τη σύμφωνη γνώμη των ηγετών, να διερευνήσει τη δυνατότητα ενός νέου προγράμματος για την Ελλάδα με το χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αίτημα που έχει υποβάλει ήδη η κυβέρνηση. Αυτά μπορεί να γίνουν πολύ γρήγορα, όπως και η έναρξη διαπραγματεύσεων στη συνέχεια με την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Εurogroup, αλλά και τη γερμανική βουλή.
Ωστόσο, όσο γρήγορη κι αν είναι η διαδικασία δύσκολα θα έχει υπάρξει απόφαση μέχρι τις 20 Ιουλίου, όπου η χώρα μας θα πρέπει να αποπληρώσει ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθει ενδιάμεση λύση για χρηματοδότηση, η οποία θα επιτρέψει και το άνοιγμα των τραπεζών. Τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο η ΕΚΤ μέσω της αύξησης του ΕLA, αλλα θα το κάνει μόνο εφόσον τη διαβεβαιώσουν οι εταίροι ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Συνεπώς πρέπει να γίνουν πολλά σε πολιτικό επίπεδο από τον Πρωθυπουργό απόψε με τις ρητές διαβεβαιώσεις και από την κυβέρνηση με τις προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια συμφωνία, αλλα και που θα λύσει το οξύτατο πρόβλημα της ρευστότητας.
Τα παραπάνω είναι το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα, δηλαδή εάν πάνε όλα καλά. Το άλλο σενάριο είναι είτε η άτακτη είτε η συντεταγμένη αποχώρηση από την Ευρωζώνη.


Νηφαλιότητα στις διαπραγματεύσεις εφεξής ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που νωρίτερα μίλησε στο ευρωκοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει να βρεθεί λύση απόψε, ενώ τόνισε όι υπάρχει σεβασμός ως προς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι απολύτως σαφές το τι σημαίνει το ΟΧΙ. Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν για τον Μάρτιν Σουλτς και τις παρεμβάσεις του υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επιβάλλεται να λέει τη γνώμη του. Απάντησε επίσης εμμέσως και στον Γιάνη Βαρουφάκη, που αποκάλεσε «τρομοκράτες» τους δανειστές, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί προσβολή για την Κομισιόν.
Σκληροί τόνοι από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, που επιμένει ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν σκληρά μέτρα, ακόμα κι αν τα απέρριψαν με το δημοψήφισμα».

«Η αφερέγγυα Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από το παράλληλο νόμισμα, ενώ βρίσκεται στην Ευρωζώνη δίχως να διαθέτει πλέον ευρώ», δηλώνει στη Bild ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Σε αντίθετο πνεύμα ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, που δηλώνει: «Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, έστω και με κόστος. Κανείς δεν φεύγει από την Ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: «Κανένα κούρεμα χρέους», τονίζει ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ, Γιέργκ Σέλινγκ.

«Οι εταίροι στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να διαγράψουν κάποιο από το χρέος της Ελλάδας, μόνο όμως στην περίπτωση που η Αθήνα δεσμευόταν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων», δήλωσε, από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμενά.

Λίγο νωρίτερα επίσης, και ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε υπογραμμίσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, δεν είναι ταμπού.

Στην ανάγκη να υπάρξει λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους επιμένουν και οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρμπι.


Η ελληνική πλευρά αναμένεται να παρουσιάσει νέο πακέτο προτάσεων ζητώντας σε σχέση με τις προτάσεις των δανειστών μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα ως την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ, μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, λιγότερες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Βάση της νέας ελληνικής πρότασης δεν είναι η τελευταία πρόταση Γιούνκερ αλλά το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών με πολλές εναλλακτικές, δήλωσε στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.


Εντείνεται, την ίδια ώρα, η πίεση προς την Αθήνα. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA, στα ίδια επίπεδα με αυτά της 26ης Ιουνίου, κουρεύοντας ταυτόχρονα από αύριο την αξία των ενέχυρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειοδοτηθούν.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube