Τεταμένο το πολιτικό κλίμα στην Αθήνα, ενόψει των τελευταίων διαπραγματεύσεων το Σαββατοκύριακο για συμφωνία ή ρήξη. «Όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ή όλοι μαζί θα φύγουμε» είναι το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση εξελίσσεται υπό το βάρος ενστάσεων και αντιδράσεων σε κυβέρνηση και κόμμα τόσο για την ελληνική πρόταση, που βρίσκεται στα χέρια των θεσμών, όσο και για την αιφνιδιαστική απόφαση να κατατεθεί χθες βράδυ στη Βουλή το κείμενο, προκειμένου να δοθεί από τους βουλευτές η εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση. «Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία. Δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη», σημείωσε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός, και ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενότητα. «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η διαδικασία συζήτησης για την εξουσιοδότηση της Βουλής στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, στη βάση του κειμένου της πρότασης. Όπως προκύπτει, η κυβέρνηση την κατέθεσε ως σχέδιο νόμου με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα γίνει σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κανονισμού της Βουλής και ορίζεται ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 15:00, στην αίθουσα της Ολομέλειας, σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής και Εμπορίου.
Στο κείμενο που έχει αναρτηθεί και υπογράφει η πρόεδρος του Σώματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρεται: «Εφόσον γίνει αποδεκτό από τις Επιτροπές ο χαρακτηρισμός του νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος εκ μέρους της κυβέρνησης, ορίζεται προθεσμία υποβολής της έκθεσης των Επιτροπών η 12η βραδινή της 10ης Ιουλίου. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι "για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας κα Τουρισμού, Πολιτισμού Παιδείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εξωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Επικρατείας"».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν φέρει τις υπογραφές των Πάνου Καμμένου και Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού τον λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε λεπτομερώς την ΚΟ για την πρόταση που ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο και εστάλη στους θεσμούς.
Με καθυστέρηση -και ενώ έχει ήδη αρχίσει η κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- έφθασε στη Βουλή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις. Η άφιξή του έγινε αφού είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη να ρίξει μία Κυβέρνηση 4 μηνών», δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής προσερχόμενος στη Βουλή. Νωρίτερα ο Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «θα υπάρξει μία συναινετική διαδικασία». «Την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε συμφωνία, αυτήν την αίσθηση έχω», δήλωσε ο Δημήτρης Μάρδας.
Δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στη Βουλή ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Φυσικά και θα περάσει η πρόταση» δήλωσε ο Νάσος Αθανασίου. «Έχουμε συλλογικότητα» υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το έαν θα υπάρξει συμφωνία». «Σήμερα είναι η ημέρα των οργάνων» επισήμανε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης.
«Τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολύ σκληρά. Έχουμε απέναντί μας μία αδιάλλακτη Γερμανία. Η ευρώπη δεν θα είναι ίδια από δω και πέρα» δήλωσε μεταξύ άλλων προσερχόμενος στη βουλή ο Νίκος Ξυδάκης.
Θετική η πρώτη αντίδραση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης, που περιλαμβάνει μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειώσουμε ότι το κείμενο, που εστάλη στους θεσμούς και κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες βράδυ στη Βουλή, δεν φέρει τις υπογραφές των Πάνου Καμμένου και Παναγιώτη Λαφαζάνη.
«Η ελπίδα μου είναι ότι οι δανειστές θα αποδεχθούν την πρόταση Τσίπρα. Ο φόβος μου είναι ότι ζητούν περισσότερη λιτότητα ως αντιστάθμισμα στις οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από το δημοψήφισμα», σημειώνει στο Twitter ο γνωστός δημοσιογράφος, Χιούγκο Ντίξον. «Δείγμα αποφασιστικότητας οι προτάσεις - το mail Τσίπρα ήρθε στην ώρα του, και είναι η τελευταία ευκαιρία», τονίζει η Die Welt. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων γράφει πως «η Αθήνα αποδέχεται πολλές από τις απαιτήσεις των πιστωτών, καθώς στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει την έξοδο από το ευρώ. Οι Financial Times σημειώνουν ότι οι προτάσεις συντάχθηκαν με τη βοήθεια της Κομισιόν και του Παρισιού. Σε άλλο άρθρο, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ήταν η χειρότερη όλων, βασιζόμενη σε καταστροφικά φληναφήματα μαρξιστικής ιδεολογίας». «Ο Τσίπρας υποχωρεί στους πιστωτές και ζητά 53,3 δις ευρώ» γράφει η γερμανική Frankfurter Allegemeine Zeitung, σημειώνοντας πάντως ότι είναι αβέβαιο εάν αρκούν οι νέες προτάσεις για συμφωνία.