Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ελληνικές προτάσεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Ντάισελμπλουμ και Ολάντ δηλώνουν αισιόδοξοι για συμφωνία, μετά την ανάγνωση των μέτρων της κυβέρνησης.

«Οι ελληνικές προτάσεις είναι σοβαρές και αξιόπιστες αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτε», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην ευρωζώνη», συνέχισε, επισημαίνοντας, ότι πρέπει την ίδια ώρα «να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

«Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας, έτσι κάνει πάντα, προκειμένου να υπάρξει μία καλή συμφωνία με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, με σεβασμό στους Έλληνες, επειδή έχουν υποφέρει επί πολλά χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

Την ίδια ώρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει ότι «ακόμη χρειάζεται χρόνος για να αξιολογήσουμε αν οι προτάσεις είναι καλές».

Σήμερα θα γίνει η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων από τους δανειστές, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέχεια των δηλώσεών του.

Μιλώντας σήμερα από την Χάγη, ο Ολλανδός υπ. Οικονομικών, είπε ότι η ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη δίνει περισσότερη αξιοπιστία αλλά μένει να αξιολογηθεί εάν οι προτάσεις είναι καλές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

 

Ξεκίνησε η κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, τα μέλη των οποίων θα συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης προς τους πιστωτές και με υπερ-κατεπείγουσα διαδικασία θα προεγκρίνουν την εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό για την τελική διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναπτύχθηκαν αντίρροπες και συγκρουόμενες απόψεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη και μια δραματική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εξήγησε ότι δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή «ρήξης».

Συνεδρίαση που, όπως δήλωναν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, θύμισε την αντίστοιχη της ΚΟ της ΝΔ, όταν το 2012 αποφάσιζε να αφήσει το αντιμνημονιακό μέτωπο και να στηρίξει το δεύτερο μνημόνιο.

Πάντως, οι εργασίες των επιτροπών δεν αναμένονται μαραθώνιες, καθώς το νομοσχέδιο πρέπει να εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εξήγησε τους λόγους που επιβάλλουν την κατεπείγουσα διαδικασία, αλλά και τις αιτίες που επέβαλαν την εξουσιοδότηση από το Σώμα. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της επιτροπής ενέκρινε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα.

«Έστειλα την επιστολή στον ESM, τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον κ. Ρέγκλινγκ και από αυτή τη διαδικασία μας ζητήθηκε μια λίστα με προαπαιτούμενα. Στην ουσία μας το ζητούν κάποια κοινοβούλια. Θέλουν πρώτα την εντολή-εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης από τη Βουλή και στη συνέχεια να γίνει διαπραγμάτευση» είπε ο υπουργός και πρότεινε «να τοποθετηθούν στην επιτροπή μόνο οι εισηγητές των κομμάτων, ώστε στην Ολομέλεια να δοθεί χρόνος στους βουλευτές».

Στη συνέχεια ωστόσο και μετά από διευκρινίσεις που ζήτησαν ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκ μέρους της ΝΔ και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να δηλώσει ότι κανείς δεν ζήτησε από την κυβέρνηση να λάβει εξουσιοδότηση από τη Βουλή: «Ποτέ δεν είπα ότι μας ζητήθηκε. Εγώ το ζητώ. Η κυβέρνηση το ζητά».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας επί της διαδικασίας συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού. Ο Δημήτρης Βίτσας επιχείρησε να αναδείξει τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μετά την νέα συμφωνία χωρίς ωστόσο να αποφύγει την άσκηση αυτοκριτικής.

«Επι πέντε μήνες η Ελλάδα κέρδισε μάχες. Υπήρξαν όμως προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν ή αποδείχθηκαν μη καλά προσδιορισμένες» είπε για να παραδεχθεί ότι ενδεχομένως ορισμένα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση να αποδειχθούν υφεσιακά.

«Η κυβέρνηση ζητά εξουσιοδότηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας γνωστοποιώντας την πρότασή μας. Δεν είναι το πρόγραμμα ούτε του ενός ούτε του άλλου μέρους. Δεν είναι πλήρως ευχαριστημένα τα μέλη αλλά εκπληρώνει την εκατέρωθεν ανάγκη. Είναι δύσκολη συμφωνία και ορισμένα μέτρα για την δημοσιονομική εξισορρόπηση μπορούν να αποδιωχθούν υφεσιακά αλλά εδώ είμαστε να τα ανατρέψουμε. Μας δύνεται όμως ευκαιρία να ανατρέψουμε και το πελατειακό κράτος και οικονομικά συμφέροντα»

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σημείωσε «δεν θα κάνω σύγκριση ούτε θα κοπιάρω όσα στο παρελθόν μας λέγατε για κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, για αγγλικά κείμενα κ.ά. Σήμερα ζητά η κυβέρνηση εξουσιοδότηση που έχει, καθώς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Ολομέλειας. Ζητά εξουσιοδότηση να υπογράψει συμφωνία που έχει ως δικαίωμα να υπογράψει από το Σύνταγμα. Ζητά εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί που έχει δικαίωμα συνταγματικά. Ζήτησε κανένας από το εξωτερικό μια επιπλέον εξουσιοδότηση από την Βουλή των Ελλήνων; Η Βουλή έχει δικαίωμα κύρωσης, έγκρισης ή καταψήφισης μιας συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση και όχι να εξουσιοδοτεί. Σήμερα μας ζητάτε εξουσιοδότηση που δεν προβλέπεται από πουθενά. Ποιος το ζητά; Η κυβέρνηση; η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Το ESM; Ο πρόεδρος του Eurogroup; Τι είναι αυτό που θέλετε να ψηφίσουμε; Εμείς είμαστε εδώ. Αλλά να έχουμε μια απάντηση και θα δεχθούμε το κατεπείγον».

«Διαπραγματεύεστε τρίτο νέο μνημόνιο ύψους πολλών δις και επώδυνων μέτρων» υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε πως «εμείς δεν δίνουμε συμφωνία σε μέτρα και δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση να πει ότι αυτός ήταν ο περιορισμός που μου έθεσε η Βουλή. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μην γυρίσει την Κυριακή χωρίς συμφωνία παραμονής στην Ευρώπη και στο ευρώ. Το μείγμα των μέτρων είναι δικός σας λογαριασμός. Αν θέλετε να θυσιάσετε συντάξεις για να πάρετε εργασιακά και να εξυπηρετήσετε τη δική σας εκλογική πελατεία είναι δική σας επιλογή. Δεν σας εξουσιοδοτούμε να πάτε σε ρήξη» προσδιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την στάση της ΝΔ, που δίνει μεν εξουσιοδότηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για την ψήφιση των μέτρων που θα ακολουθήσουν.

Πρόσθεσε ότι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση και υποστήριξε ότι πριν από έξι μήνες τα μέτρα που σήμερα συζητούνται δεν υπήρχαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταβαραθρώσει την αξιοπρέπεια της χώρας με αποτέλεσμα σήμερα να ζητούνται «εξευτελιστικές διαδικασίες εξουσιοδότησης».

«Μην προσπαθείτε να πείσετε ότι η παρουσία σας ανατρέπει τα ευρωπαϊκά δεδομένα όταν ακολουθείτε τις ίδιες διαδικασίες για έκτακτη χρηματοδότηση ώστε η χώρα να υπάρχει και όχι να αναπτυχθεί» είπε και πρόσθεσε: «Περίμενα ότι αυτή η διαδικασία θα είναι διαδικασία ωρίμανσης. Το τέλος του διχασμού που όλο το τελευταίο διάστημα αναθρέψατε. Ότι κλείνει ο κύκλος του ανεύθυνου λαϊκισμού του μνημόνιο - αντιμνημόνιο με την συνεχή επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής».

«Να ομολογήσετε ότι δυστυχώς αποτύχατε να φέρετε το αποτέλεσμα που υποσχεθήκατε» σημείωσε.

Από τη Χρυσή Αυγή ο κ. Γιάννης Λαγός σημείωσε «δεν είναι σωστή η διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση που κατακεραύνωνε την προηγούμενη γι' αυτές τις διαδικασίες σήμερα να τις υιοθετεί;».

Ο κ. Κώστας Μπαριώτας στήριξε την πρόταση του υπουργού και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούν στην κρισιμότητα των στιγμών.

Ο κ. Θανάσης Παφίλης επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως «η ιστορία επαναλαμβάνεται ως τραγωδία. Φέρνετε νέο μνημόνιο με χειρότερη διαδικασία, όπως και οι προηγούμενοι. Δεν συμφωνούμε με τη διαδικασία… Δεν καταγγέλλουμε απλά το νέο μνημόνιο, αλλά καλούμε το λαό σε αντίσταση και οργάνωση της πάλης και τα υπόλοιπα διαδικαστικά σας στα χαρίζουμε».

Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιάννης Κουστούκος είπε: «Η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη, την ερμηνεία του δημοψηφίσματος και τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για συμφωνία».

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές επί της αιτιολογικής έκθεσης.

Κ. Μπαριώτας: Η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι συμβατή για την υλοποίηση της συμφωνίας


Ως το τέλος του λαϊκισμού και των υποσχέσεων για εύκολες λύσεις χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση και ο εισηγητής του «Ποταμιού» Κώστας Μπαριώτας ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ότι χρειάζεται για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

«Είμαστε στο "ναι στην Ευρώπη" με καθαρή φωνή» είπε ο βουλευτής επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει πολεμηθεί για την απόφασή του να στηρίξει οποιαδήποτε συμφωνία που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Άσκησε ωστόσο κριτική στο κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά για την σημερινή κατάσταση».

Είπε επίσης ότι το «Ποτάμι» εκφράζει τις έντονες αμφιβολίες για το αν η παρούσα κυβέρνηση «είναι συμβατή με το μείζον που είναι η υλοποίηση της συμφωνίας».



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube