Πριν από μερικές ημέρες ο Ιταλός Αλεσάντρο Πρότο με ανακοίνωση της εταιρείας του Proto Group Ltd ανακοίνωνε την πώληση του νησιού Στρογγυλή στον Τζόνι Ντέπ αντί 4,2 εκατομμυρίων ευρω. Ένας από τους ιδιοκτήτες του νησιού αλλά και ο δήμαρχος της Πάτμου δήλωσαν άγνοια για το θέμα. Το περασμένο Σάββατο έρχεται νέο «χτύπημα» από την εταιρεία η οποία με δελτίο Τύπου ενημέρωνε χιλιάδες δημοσιογράφους πως ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε προς 15 εκατομμύρια ευρώ το νησάκι Άγιος Θωμάς απέναντι από την Αίγινα, είδηση η οποία διαψεύστηκε, όπως προαναφέραμε πιο πάνω από το γραφείο του Αμερικανού μεγιστάνα.

Η απάτη ολοκληρώθηκε σήμερα με ανακοίνωση της εταιρείας πως όλες οι αγοραπωλησίες ήταν ένα απλό πείραμα για το πώς μπορεί κανείς, χρησιμοποιώντας ονόματα διάσημων ατόμων του Χόλυγουντ αλλά και του παγκόσμιου επιχειρείν, μπορεί να επανεκκινήσει τις επενδύσεις σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ύφεση.

 

Το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως ο Τζόνι Ντέπ, η Ατζελίνα Τζολί, ο Μπραντ Πιτ και ο Γουόρεν Μπάφετ, αγόρασαν ελληνικά νησιά. Ο επιχειρηματικός κόσμος έστρεψε το βλέμμα του στη χώρα μας, την ώρα που μεσίτες, αλλά και ιδιοκτήτες έψαχναν να βρουν τους …αγοραστές.

Η αμφιλεγόμενη ιταλική μεσιτική εταιρεία που δημοσιοποίησε στον Τύπο τις ειδήσεις αυτές,  αντί να ζητήσει συγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσε κάνει λόγο για ένα κοινωνικό «πείραμα» που έκανε για να δει τις αντιδράσεις επενδυτών αλλά και για να δείξουν πόσο εύκολο είναι να «χειραγωγήσουν τα πολιτικά και οικονομικά μέσα», όπως αναφέρουν στο κείμενο που έστειλαν στο protothema.gr.

Οι απίθανοι τύποι-υπέυθυνοι της εταιρείας Proto Group Ltd, αναφέρουν πως χάρη σε εκείνους μέσα σε λίγες ημέρες η Ελλάδα έγινε το κέντρο του επιχειρηματικού κόσμου και πολλοί επενδυτές έμαθαν πώς να επενδύσουν στη χώρα μας. Συνεχίζοντας στο κείμενό τους υποστηρίζουν πως τώρα οι ξένοι επενδυτές θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και έτσι θα ξεκινήσουν και πάλι οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

Σκοπός της εταιρείας ήταν να αποδείξει πως δεν χρειάζεται χρόνος για να επανεκκινήσεις μια χώρα από την ύφεση και την πολιτική αστάθεια αλλά τρόπος, ακόμη και αν αυτός ο τρόπος βασίζεται στο ψέμα και στην απάτη.

Όσον αφορά τον κ. Γουόρεν Μπάφετ οι απίθανοι τύποι της Proto Group Ltd, υποστηρίζουν πως μπορεί να μην έχει αγοράσει κάποιο ελληνικό νησί ωστόσο χρησιμοποίησαν το όνομά του γιατί είναι ένας από τους πιο διάσημους επενδυτές στον κόσμο. Μάλιστα, προτρέπουν πως εάν πρέπει κάποιο να κάνει κάτι παρόμοιο με εκείνους καλό είναι να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιο σημαντικό όνομα.

Λίγα 24ωρα πριν ο υπεύθυνος του γραφείου του κ. Μπάφετ είχε διαψεύσει την είδηση της αγοράς του νησιού Άγιος Θωμάς στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία επέμενε πως η αγορά είχε γίνει.

 

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο Αλεσάντρο Πρότο δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιεί ψευδές ειδήσεις. Πριν από καιρό το όνομα της Proto μπλέχτηκε στην ενδεχόμενη πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Πάρμα είδηση που διαψεύστηκε μέσα σε λίγα 24ωρα. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ο 41χρονος ιδιοκτήτης της Proto Group Ltd είχε πριν από δυο χρόνια μπλεξίματα με το νόμο όταν και συνελήφθη ύστερα από καταγγελία της εθνικής επιτροπής για τον έλεγχο του Χρηματιστηρίου της Ιταλίας (Consob) για διασπορά ψευδών ειδήσεων και χειραγώγηση της αγοράς. Στον ίδιο και στις εταιρίες του επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο ύψους 4.500.000 ευρώ.

 

Εδώ και χρόνια όλοι γνωρίζουν ότι το νησί «Πάτροκλος», μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Σούνιο, που η απόπειρα πώλησής του, το 1999, είχε συνδεθεί με το σκάνδαλο Σαρόν, ανήκει στην οικογένεια Γιατράκου.

Κι όμως: «Οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι σαθροί», λέει ο δικηγόρος μεγάλης νομικής εταιρείας της Αθήνας, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο μόνος που έχει ελέγξει στο παρελθόν το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο ισραηλινός επιχειρηματίας Νταβίντ Απελ, που διαπραγματευόταν, τότε, με τον κ. Γιατράκο την αγορά του Πάτροκλου, είχε αναθέσει στο ελληνικό γραφείο, μέσω ελβετικής νομικής φίρμας, να ελεγχθούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας, προφανώς για να είναι σίγουρος πριν προχωρήσει στην επένδυση.

**«Ο έλεγχος ήταν εξαρχής προβληματικός», λέει ο έλληνας δικηγόρος, «γιατί σήμερα δεν ήταν σαφές σε ποια περιοχή ανήκει το νησί, δηλαδή στην Κερατέα ή στη Λαυρεωτική. Όταν καταφέραμε, τελικά, να ελέγξουμε τους τίτλους, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν καθαροί.»

Ενδιαφέρον θα είχε, όπως παρακινεί, να ελέγξει κανείς αν ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο: «Κάποιοι επιτήδειοι», συνεχίζει, «έβαλαν στο χέρι το νησί το οποίο τελικά κατέληξε μέσω ενός πρόχειρου "προσύμφωνου" στην οικογένεια Γιατράκου. Οι συνθήκες, δηλαδή, κάτω από τις οποίες ο Πάτροκλος περιήλθε στα χέρια του Γιατράκου είναι εξαιρετικά συγκεχυμένες. Κατά τη γνώμη μου, στην υπόθεση θα μπορούσε να επέμβει κάλλιστα το ελληνικό Δημόσιο».


Το ναυάγιο της πώλησης

Ο Έλληνας δικηγόρος δεν δέχτηκε, τελικά, να βάλει την υπογραφή του και μάλιστα συμβούλευσε τους Ισραηλινούς να μην καταβάλουν την προκαταβολή γιατί «τα πράγματα δεν ήταν κατά πολύ καθαρά.»

Όσοι παρευρέθηκαν στις διαπραγματεύσεις εκείνες θυμούνται πως ο πατέρας Γιατράκος είχε γίνει έξαλλος με τον Αθηναίο δικηγόρο, θεωρώντας πως αυτός είναι υπεύθυνος για το ναυάγιο της αγοραπωλησίας. Πιθανώς από τη μεριά του δεν είχε άδικο γιατί, κατά την επικρατέστερη εκδοχή, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που τελικά χάλασε το πρότζεκτ πώλησης του νησιού.

*Ο Γεώργιος Βούλγαρης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Σελήνη», η οποία είχε συσταθεί για την προώθηση του σχεδίου, εξηγεί: «Αναθέσαμε σε διάφορα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας και του εξωτερικού να ελέγξουν του τίτλους. Η ιδιοκτησία Γιατράκου δεν ήταν καθαρή και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν προχώρησε η πώληση.

»Αν ο Πάτροκλος ανήκε πραγματικά στο Γιατράκο η δουλειά θα είχε τελειώσει τότε».

*Εδώ και χρόνια τα αδέλφια Πέτρος, Καίσαρας και Πάτροκλος Γιατράκος (πήρε το όνομά του από το νησί), που ήταν κτηματίες -όπως δηλώνουν στο Υποθηκοφυλακείο- παρουσιάζονται, μαζί με τον πατέρα τους, που σήμερα δε ζει πια, ως ιδιοκτήτες του νησιού Πάτροκλος: «Η οικογένειά μας βρέθηκε εκεί στη δεκαετία του '60», λέει ο Πέτρος Γιατράκος, «όταν το αγοράσαμε από την οικογένεια Εμμανουήλ Μπενάκη».

**Ο αδελφός του, Καίσαρας, υποστηρίζει ότι «το 1946 περιήλθε στην κατοχή της οικογένειας το σύνολο της έκτασης έναντι 13 εκατ. δρχ. Ο παππούς μας έτρεφε ζώα στο νησί από τις αρχές του αιώνα».

- Ψάχνοντας στο υποθηκοφυλακείο Κερατέας για την ιδιοκτησία του νησιού καταφέραμε να φθάσουμε μέχρι το 1945. Φαίνεται, όμως, ότι η αρχή του μίτου βρίσκεται πολύ πιο πίσω.

- Η έρευνα αποδεικνύει ότι οι ιδιοκτήτες ήταν περισσότεροι από έναν. Στα χέρια της οικογένειας Μπενάκη μέρος του Πάτροκλου έρχεται το 1945, όταν το αγοράζει από κάποιον Αδαμάντιο Γιαγλόπουλο.

- Το 1962 η κόρη Μπενάκη (Αικατερίνη Τσίγκα) πουλάει το τμήμα του νησιού, που κληρονόμησε από τον πατέρα της, στην οικογένεια Γιατράκου.
Αγορές μέχρι το 1985

- Από τότε, όμως, ο Γιατράκος συνεχίζει να αγοράζει κομμάτια για να συμπληρώσει το παζλ: το 1975 από τον Παύλο Μιχαλέλη και 10 χρόνια αργότερα από έναν Αδαμάντιο Ελευθερόπουλο, επιχειρηματία του Πειραιά.

**Σύμφωνα με το νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής, Στ. Ιατρού, «είναι εξαιρετικά ασαφής ο τρόπος που απέκτησε την ιδιοκτησία η οικογένεια Γιατράκου, ενώ δεν είναι ξεκαθαρισμένο αν ελέγχει το σύνολο του νησιού και αν υπάρχει μερίδιο στο Δημόσιο. Ο μόνος τρόπος να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι να κάνει έλεγχο τίτλων το ελληνικό Δημόσιο».

 

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι) που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, μαζί με την νεοϊδρυθείσα εταιρεία Ελληνικών συμφερόντων «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.» προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας (οικογένεια Γιατράκου) κατά την τελευταία διετία έχουν προσφύγει δυο ακόμη φορές στο ΣτΕ για το ζήτημα των δεσμεύσεων που έχει δεχθεί ο Πάτροκλος.

Ειδικότερα, με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα στην επίμαχη εταιρεία.

Η εν λόγω εταιρεία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει τον Πάτροκλο, αλλά λόγω των πολλών δεσμεύσεων που έχει η βραχονησίδα δεν μπορεί να αγοραστεί και να μεταβιβαστεί η κυριότητά της.

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Το έτος 2014 με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Η οικογένεια Γιατράκου υποστηρίζει ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης της βραχονησίδας είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την περιουσία.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η δήμευση προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του, κακώς και στον Αστικό Κώδικα.

Υπογραμμίζουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος που να μπορεί να δικαιολογήσει την δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η οικογένεια Γιατράκου ζητεί να της επιδικαστεί αποζημίωση η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας, η οποία σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες, ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube