Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του περιβόητου <plan B> το οποίο σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης.
Στη Βουλή διαβίβασε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη τη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών Γίανη Βαρουφάκη, η οποία αφορά το plan B που σχεδίασε με μία ομάδα πέντε στενών του φίλων.
Το plan B προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μηνυτήρια αναφορά κατά του τέως ΥΠΟΙΚ που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από την εισαγγελιά του Αρείου Πάγου.
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος που υπέβαλε τη μήνυτήρια αναφορά αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών (νόμος 2472/1997).
Για το αδίκημα αυτό, προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη.
Στην μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρει, μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Πρέπει να διερευνηθεί η συνδρομή ουσιωδών και αποχρωσών ενδείξεων, σύμφωνα με τις οποίες ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών τέλεσε τις εγκληματικές πράξεις των άρθρων 22 παρ. 6 και 7 Ν. 2472/1997, όπως ισχύει σήμερα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ορκωμοσία του ως Υπουργός Οικονομικών και τη χορήγηση της εμπιστοσύνης της Βουλής και στο πρόσωπό του ως μέλους της Κυβέρνησης ανέλαβε την πολιτική και συγχρόνως νομική εντολή να υπηρετήσει το συμφέρον του ελληνικού λαού και δη να επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους – δανειστές και το Δ.Ν.Τ., προκειμένου να συναφθεί μια νέα, δίκαιη και αμοιβαία συμφέρουσα συμφωνία, για τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και την απεμπλοκή της οικονομίας από την ύφεση, με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Κατά την άσκηση των υπουργικών του καθηκόντων, ο Γιάνης Βαρουφάκης παραβίασε την ανωτέρω εντολή, που ως πηγάζουσα από τη δημοκρατική αρχή, διέθετε ιδιάζον νομικό φορτίο, πέραν του πολιτικού της περιεχομένου, αφού την υπηρέτησε με προδήλως ψευδώνυμο και προσχηματικό τρόπο, ασκώντας τα υπουργικά του καθήκοντα ως τηλεπερσόνα, ως συνεντευξιαζόμενος μάγος της δημιουργικής ασάφειας και εν τέλει ως δημοδιδάσκαλος της θεωρίας των παιγνίων, θεωρώντας αμετροεπώς, ότι η δημοκρατική εντολή και το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού συνιστούν διακύβευμα ενός παιγνίου, του οποίου, όπως αποδείχθηκε, αγνοούσε εκουσίως τόσο τους συσχετισμούς, όσο και την τεχνική των λοιπών παικτών, πλέον του ότι ο ελληνικός λαός δεν τον εξουσιοδότησε να ασκηθεί παίζοντας επί της μοίρας του.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του Γιάνη Βαρουφάκη στο επίμαχο φόρουμ της 16.7.2015, ο ίδιος οργάνωσε, επέβλεψε και υλοποίησε με τη συνδρομή αγνώστων συνεργατών του την ηλεκτρονική εισβολή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από όπου υπέκλεψε το λογισμικό και τα Α.Φ.Μ των φορολογουμένων, κατασκευάζοντας ένα παράλληλο και έτοιμο προς λειτουργία τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να υποστηρίξει την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος ή άλλως εθνικού νομίσματος και τη σύστοιχη αποχώρηση της χώρας απ’την Ευρωζώνη, με την ενσυνείδητη παραδοχή της αναπότρεπτης και επικίνδυνης νομικοπολιτικής διακινδύνευσης της ιδιότητας της χώρας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.
Οι παράνομες αυτές ενέργειές του είναι πρόδηλο ότι έβλαψαν τον ελληνικό λαό και κάθε πολίτη ξεχωριστά, μεταξύ των οπίων και εγώ και κυρίως προκάλεσαν ουσιώδη κίνδυνο για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εθνική ασφάλεια».
Τι αναφέρουν οι δύο άλλες μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του Βαρουφάκη
Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου.
Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».
Παράλληλα, ο κ. Γιάννόπουλος ζητεί να αποδοθεί στον κ. Βαρουφάκη κακουργηματικός δόλος για την προπαρασκευαστική επεξεργασία διάπραξης του αδικήματος της εσχάτης προδοσίας ή τη διενέργεια προπαρασκευαστικών ενεργειών διάπραξης του αδικήματος της απόπειρας της εσχάτης προδοσίας.
Ο δικηγόρος, υποστηρίζει ότι η «τηλεπερσόνα Βαρουφάκης» ενεργώντας δολίως ζημίωσε με πράξεις και ενέργειες του τον ελληνικό λαό με το ποσό των 20.8 δισ. ευρώ.
Οι δικογραφίες διαβιβάζονται στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης υπουργών, καθώς η Εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα αφού η υπόθεση αφορά βουλευτή.
Έτσι η ποινική τύχη του κ. Βαρουφάκη και το εάν θα παραπεμφθεί ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο, είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα των 299 συναδέλφων του, οι οποίοι θα έχουν και το τελικό λόγο.
Σύμφωνα με το διαδικαστικό οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.
Στην συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές.
Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών δεν προσανατολίζεται – για την ώρα – να ζητήσει την συγκρότηση ειδικής επιτροπής αλλά θα επιχειρήσει να κρατήσει υψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα χρησιμοποιώντας άλλες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρακτικές.
Εν τω μεταξύ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε επείγουσα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η βασιμότητα των όσων καταγγέλλονται στις δυο μηνυτήριες αναφορές αλλά και στα δημοσιεύματα σχετικά με την εμπλοκή των μη πολιτικών προσώπων.
Ο φάκελος της υπόθεσης που εμπεριέχει τις δυο μηνυτήριες αναφορές διαβιβάστηκε χθες στον προϊστάμενο της εισαγγελίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Χρ. Ντζουρας
Υπενθυμίζεται ότι το περιβόητο <plan B> προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος, με παράλληλο νόμισμα (δραχμή) εντός του ευρώ (IOUS) και αφού προηγουμένως, είχε γίνει «χακάρισμα» των ΑΦΜ των πολιτών. Την ίδια στιγμή στενοί συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, συμμετείχαν στα σχεδίαση υλοποίησης του <plan B>, όπως είναι ο παιδικός του φίλος και γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, Μιχάλης Χατζηθεοδώρου, ποιεί την νήσσα, κρατώντας αποστάσεις από τα λεγόμενα του πρωήν υπουργού και διαψεύδοντας κάθε είδους επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.
Η έρευνα όμως που διέταξε τώρα ο κ. Ζαγοραίος αναμένεται να αναδείξει το βαθμό της εμπλοκής των συγκεκριμένων προσώπων και εφόσον στοιχειοθετηθούν ευθύνες τα πρόσωπα αυτά θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυτές. «Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει, κανενός είδους επέμβαση στα συστήματά της», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο κ. Χατζηθεοδώρου, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είχε αναλάβει τα βαρύ έργο να κλέψει τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών και να προχωρήσει έτσι σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Ήδη, από χθες έχουν διαβιβαστεί από την κυρία Κουτζαμάνη στην Βουλή οι μηνυτήριες αναφορές κατά του τέως υπουργού Οικονομικών. Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και η δεύτερη του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου. Επίσης, έχει κατατεθεί και μια ακόμη από ομάδα δικηγόρων που διαβιβάζεται και αυτή στη Βουλή.
Ο κ. Γκλέτσος ζητεί να διωχτεί ποινικά ο κ. Βαρουφάκης για έκθεση του Ελληνικού κράτους σε κίνδυνο αντιποίνων «γιατί με την εξαιρετικά δυσμενή του συμπεριφορά, κινούμενος από δόλο ή βαριά αμέλεια, εξέθεσε το ελληνικό κράτος και τους πολίτες του σε αρνητική συμπεριφορά τρίτων κρατών και σε λήψη οικονομικών μέτρων εναντίον της χώρας και με τις ενέργειές του διατάραξε τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας τεράστια βλάβη στην οικονομική ζωή της Ελλάδας».
Ενα 24ωρο μετά τη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», o Γιάνης Βαρουφάκης ανοίγει τα χαρτιά του στο γερμανικό περιοδικό «Stern», αναλύοντας τις περίεργες συνθήκες κάτω από τις οποίες συναντήθηκαν για πρώτη φορά οι γονείς του.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο κρυφό σχέδιο Plan B, το οποίο προετοίμαζε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών.
O τέως υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, αισθανόταν από μικρή ηλικία ότι είναι ένας πολιτικοποιημένος άνθρωπος.
«Αυτό έχει να κάνει με την οικογένειά μου», δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης στo περιοδικό.
«O πατέρας μου φυλακίστηκε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου επί τέσσερα χρόνια και υπέστη πολλές φορές βασανιστήρια. Κι ο λόγος; Αρνήθηκε να καταδώσει κομμουνιστές. Ήταν ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, μεγαλωμένος με το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης. Αντιθέτως, η μητέρα μου ήταν μέλος της μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Μισούσε όλους τους αριστερούς. Ένα από τα καθήκοντά της, ως μέλος της οργάνωσης, ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα Βαρουφάκη, κι έτσι γνωρίστηκαν οι δύο τους», εξηγεί ο έλληνας πολιτικός στο γερμανικό περιοδικό.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι έχει μία στενή σχέση με τη Γερμανία.
«Όταν ήμουν τριών χρονών, άρχισα να μαθαίνω τη γερμανική γλώσσα. Κατά την διάρκεια της χούντας άκουγα κρυφά τις μεταδόσεις της Deutsche Welle κάτω από τις κουβέρτες μαζί με τους γονείς μου. Αυτός ήταν ο σύνδεσμός μας με την ελευθερία», επισημαίνει ο Γ. Βαρουφάκης και προσθέτει:
«Κατά της διάρκειας της χούντας, τα καλοκαίρια τα πέρναγα με τη οικογένειά μου στη νότια Γερμανία και την Αυστρία».
Αναφορικά με το κρυφό Plan B που ετοίμαζε όταν ήταν υπουργός Οικονομικών με στόχο την δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό:
«Kατά την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα είχα εξετάσει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος. Πάνω σ΄αυτό το θέμα έχω επίσης κτίσει την ακαδημαική μου καριέρα. Αλλά η εισαγωγή αυτή δεν ήταν εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι όλοι οι δυνατοί πόροι. Τεχνογνωσία.... Στόχος ήταν πάντα σε αυτά τα παιχνίδια μυαλού να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση», εξηγεί ο τέως υπουργός Οικονομικών.
Ο ίδιος επισημαίνει πως είχε την αίσθηση ότι η χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με έναν πόλεμο. Έναν οικονομικό πόλεμο», όπως λέει.