Την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέτασαν στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο όλα τα τεστ κοπώσεως.
Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν πάντως, ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».
Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν:
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.
Το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας bad bank για τα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, έχουν βάλει στο τραπέζι οι τραπεζίτες στις συναντήσεις τους με εκπροσώπους της... Quadriga. Βεβαίως, προ ολίγων μηνών, τόσο ο ESM όσο και οι Βρυξέλλες είχαν ταχθεί κατά της δημιουργίας μίας κοινής "δεξαμενής" για τα προβληματικά δάνεια, ωστόσο οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας με τους εταίρους, έχουν διαφοροποιήσει αρκετά τα δεδομένα.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι μία bad bank θα διευκόλυνε σημαντικά τις τράπεζες προκειμένου να κατευθύνουν κεφάλαια από τη νέα ανακεφαλαιοποιήσή τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Εκτιμούν εξάλλου ότι από τα 25 δισ. που συνολικά θα μπορούσε να διαθέσει ο ESM, θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την στήριξη της δημιουργίας μιας bad bank, περίπου το ήμισυ του ποσού, ίσως και 15 δισ. ευρώ. Κατά... διαβολική σύμπτωση το εναπομείναν ποσό των 10 δισ. ευρώ, συμπίπτει με το αίτημα που έχει υποβάλλει προς τον ESM ως προκαταβολή ανακεφαλαιοποίησης η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Πρακτικά, η δημιουργία μίας κοινής "κακής" τράπεζας είναι πράγματι ένα καλό σενάριο για τις τράπεζες. Και ενδεχομένως ακόμη ευνοϊκότερο να είναι το σενάριο της δημιουργίας "οργανισμών" στους οποίους θα μεταβιβαστούν τα δάνεια, καθώς και κεφάλαια από την ανακεφαλαιοποίηση. Ανάλογης λογικής λύσεις έχουν δοθεί άλλωστε και σε άλλα κράτη, όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία και την Ισπανία με τις NAMA και Sareb αντίστοιχα. Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε και σημαντική συμμετοχή ιδιωτών, η αλήθεια όμως είναι ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Οι εκπρόσωποι των "θεσμών" έδειξαν πάντως να κατανοούν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο κρίσιμο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο άλλωστε υπήρχε στην κορυφή της ατζέντας των προς απάντηση θεμάτων που έθεσαν στους τραπεζίτες. Θυμίζουμε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2015 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ανέλθει στο 40% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στα καταναλωτικά δάνεια με 51,3%, ενώ στα επιχειρηματικά ήταν 39,8% και στα στεγαστικά 35,6%.
Επίσης θυμίζουμε ότι ενόψει και των συζητήσεων – προσδοκιών για την bad bank ή την λύση τύπου ΝΑΜΑ, οι ελληνικές τράπεζες δεν ενέδωσαν όπως αποκάλυψε χθες το capital.gr, στις πιέσεις που υπήρξαν από hedge funds για εξαγορά προβληματικών δανείων και κυρίως ναυτιλιακών.