Μειωμένες έως και κατά 180 ευρώ θα δουν τις συντάξεις τους οι δικαιούχοι του ΙΚΑ τον Σεπτέμβριο καθώς εκδόθηκε η εγκύκλιος για την αναδρομική εφαρμογή της αύξησης κατά 6% των εισφορών υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο η αύξηση στις κρατήσεις ισχύει από την 1η Ιουλίου όπως προβλέπεται στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν στη Βουλή στις 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας για το τρίτο Μνημόνιο.
Γι' αυτό με την εγκύκλιο «ορίζεται ότι τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, παρακρατούνται από την σύνταξη μηνός Σεπτεμβρίου 2015».
Στο κείμενο ορίζεται, επίσης, ότι «το ανωτέρω ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης».
Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο οι νέες υψηλότερες κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.
Το εναρκτήριο λάκτισμα έδωσε χθες το Υπουργείο Εργασίας στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Ο νέος Υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κάλεσε ο ίδιος το ανώτατο κλιμάκιο του "κουαρτέτου" με στόχο την από κοινού διαμόρφωση ενός "οδικού χάρτη" αλλαγών στο ασφαλιστικό (πχ αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης) και το εργασιακό (πχ αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας) μέχρι τέλος του χρόνου, ενώ το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για την εφαρμογή της διάταξης εκείνης (άρθρο 1 νόμου 4334/2015) η οποία προβλέπει την αύξηση της παρακράτησης από τις κύριες συντάξεις υπέρ από το 4% στο 6% από το Σεπτέμβριο.
Αυξήσεις στα ηλιακά όρια συνταξιοδότησης
Πρώτος και πιο σημαντικός σταθμός του "οδικού χάρτη" για το ασφαλιστικό – εργασιακό δεν είναι άλλος από την θέσπιση της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Οι δανειστές πιέζουν για τη σχετική αλλαγή εντός του Αυγούστου και, μάλιστα, προτείνουν την αύξηση των ηλικιακών συνταξιοδοτικών ορίων αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2015 και ανά 18μηνο την περίοδο 2016 -2022 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2016 και ανά 6μηνο όπως προτείνει η κυβέρνηση.
Έτσι, για παράδειγμα, σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών, ένας ασφαλισμένος που θα μπορούσε με βάση το ισχύον καθεστώς να βγει στη σύνταξη στα 55 έτη του το 2017 θα μπορεί, με το νέο καθεστώς, να βγει στη σύνταξη 4,5 χρόνια αργότερα, δηλαδή στα 59,5 έτη του το 2021.
Πάντως από πλευράς του Υπ. Εργασίας, επισημαίνεται για άλλη μία φορά πως δεν θα θιγούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως την 30η Ιουνίου του 2015.