Πυκνό είναι το πρόγραμμα επαφών του πρωθυπουργού με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Στην ατζέντα της Συνόδου κυρίαρχο θέμα είναι το προσφυγικό, το οποίο θα απασχολήσει, πριν από τις εργασίες της συνόδου, το πρωί της Πέμπτης, την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Γερμανίας – Τουρκίας και τη μίνι σύνοδο 10 ευρωπαϊκών χωρών, του κ. Τουσκ και εκπροσώπου της Τουρκίας.

 

Με τις χώρες μέλη της Ένωσης να είναι χωρισμένες στα δύο, ο κ. Τσίπρας ήδη από τη χθεσινή του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ έδωσε το στίγμα των ελληνικών θέσεων επιτιθέμενος στις χώρες που ζητούν κλείσιμο των συνόρων. Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη, η οποία χθες τόνισε για το προσφυγικό ότι, δεν αρκεί η Ελλάδα να κάνει ό,τι τις αναλογεί αλλά «πρέπει όλοι να κάνουν όσα συμφωνήσαμε».

Ωστόσο, πέραν του προσφυγικού, το μέτωπο της οικονομίας και στην επιστροφή, το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα των θεσμών, είναι βασικό θέμα για την Ελλάδα.

Κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει τη παρουσία όλων των ηγετών της Ε.Ε, για το θέμα της διαπραγμάτευσης, δεδομένου ότι τα περιθώρια στενεύουν και πολλά από τα μέτωπα μένουν ανοικτά.

Ήδη χθες εξασφάλισε τη θετική διαπίστωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που δήλωσε αισιόδοξος για τη διαδικασία αξιολόγησης, η οποία σήμερα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ε.Ε κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στον οποίο η Αθήνα βλέπει έναν καλό σύμμαχο στην οικονομία αλλά και στο θέμα του προσφυγικού.

Ο κ. Τσίπρας πρόκειται να επαναλάβει στον κ. Γιουνκέρ τη σημασία που έχει για τη διατήρηση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Στις 18:30 το απόγευμα θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος χθες μαζί με την Αγκελα Μέρκελ τάχθηκαν ξεκάθαρα κατά του κλεισίματος συνόρων.

Αύριο στις 11:00 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας και στη συνέχεια στην 12μερή συνάντηση στην οποία θα λάβουν μέρος 10 κράτη-μέλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Τουρκία.

Την ίδια ημέρα, στις 15.45, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα, ενώ στις 16.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 το πρωί της Παρασκευής.

 

Το προσφυγικό, αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, όπως και οι εσωτερικές εξελίξεις στην χώρα, είναι στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και αύριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, με τη καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, καθώς είναι εύλογο το ενδιαφέρον για το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείουν να υπάρξουν ακόμη και παραινέσεις κυρίως από τους παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσον αφορά τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και τις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα υπάρξουν.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης ενώ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, είναι κάθετα αντίθετος στην λογική του κλεισίματος των βορείων συνόρων της Ελλάδας και φυσικά στην έξοδο της χώρας από την Σένγκεν, τα οποία θεωρεί ότι είναι λάθος προσέγγιση του ζητήματος και αντιπαραγωγική και αυτή τη θέση θα επαναλάβει και κατά τις συναντήσεις του, αλλά και στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΛΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και δοκιμάζει τις αξίες και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει πιο συνεργάσιμη, ιδίως σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, θα ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσής της, ωστόσο η υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους είναι ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία «δεν μπορεί να έχει δύο πλειοψηφίες μία για τα δύσκολα όταν αντιμετωπίζει προβλήματα και μια για τα εύκολα». Παράλληλα θα καταστήσει σαφές ότι δεν συμμετέχει στην συζήτηση περί εκλογών που άλλωστε έχει ανοίξει από τα στελέχη της συγκυβέρνησης.

Στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης εκτός από την Αγγελα Μέρκελ, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Σήμερα μετά τον κ. Σούλτς θα δεί την Επίτροπο Μεταφορών Βιολέτα Μπουλκ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φερχόφσταντ με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσχοβισί, τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Βάλτντις Ντομπρόφσκις με τον έτερο αντιπρόεδρο αρμόδιο για την Απασχόληση Γίρκι Κατάινεν και με την επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτου. Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντόλ και με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επαφών του κ. Μητσοτάκη

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου

10:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schultz.

12:30: Συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών κυρία Violeta Bulc.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker.

13:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

15:30: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη κ. Guy Maurice Marie-Louise Verhofstadt.

16:30: Συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Pierre Moscovici.

17:00: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για τον Ευρωκοινωνικό Διάλογο κ. Valdis Dombrovskis.

17:30: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα κ. Jyrki Katainen.

18:00: Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κυρία Corina Cretu.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου

10.00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Joseph Daul.

12: Συνάντηση με την Επίτροπο Ανταγωνισμού κυρία Margrethe Vestager.

13:00: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Λ.Κ.
κ. Manfred Weber.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube