Με το μάθημα της έκθεσης ξεκινούν για 103.000 υποψήφιους οι πανελλήνιες εξετάσεις. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30 το πρωί με τους υποψηφίους να πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, όλα είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, με τους μαθητές να διεκδικούν την εισαγωγή τους πανεπιστήμιο.
Οι μαθητές όμως πέρα από τις ίδιες τις εξετάσεις έχουν να δώσουν την "μάχη" με το άγχος και το στρες.
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστο, «τα παιδιά θα πρέπει να πάνε ξεκούραστα, χρειάζονται αρκετές ώρες ύπνου την προηγούμενη μέρα, χρειάζεται να αποβάλλουν όσο περισσότερο γίνεται το άγχος, επιβάλλεται να διαβάσουν καλά τα θέματα για να τα κατανοήσουν πλήρως και να ξεκινήσουν από τα θέματα, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα».
Στο διαδίκτυο, μαθητές ανεβάζουν ενθαρρυντικά και... αγχολυτικά βίντεο, δίνοντας με τον δικό τους τρόπο συμβουλές σε συνυποψήφιους τους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
Από την πλευρά των γονέων είναι σημαντικό να παρέχουν χρόνο για συζήτηση με τα παιδιά τους σε σχέση με τους φόβους τους. Να διατηρούν ρεαλιστικές προσδοκίες, και να μην ζητούν την επιτυχία με κάθε κόστος. Να μην υποτιμούν τις αρνητικές σκέψεις των μαθητών και την απόγνωσή τους. Να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις μέσα στο σπίτι, ώστε το παιδί να νιώθει ήρεμο και ασφαλές.
Οι μαθητές δεν θα πρέπει να έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα και κομπιουτεράκι ή ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων.