Οι πανηγυρικές τυμπανοκρουσίες, από την μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων, της ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα (Ρώσικο Μοναστήρι) στο Άγιο Όρος , από το μεσημέρι του Σαββάτου (28 Μαΐου) θα σημάνουν, την παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν στο «Περιβόλι στης Παναγιάς» . Εκεί βρίσκεται από χθες και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος. Μετέχουν στους εορτασμούς, για τη συμπλήρωση 1000 χρόνων συνεχούς παρουσίας των Ρώσων στον Άθω!

Η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα (το Ρωσικό Μοναστήρι) είναι επιβλητική, χτισμένη με αρχιτεκτονική μικρής πολιτείας. Η Τράπεζα της Μονής έχει χωρητικότητα 1000 ατόμων, ενώ εντυπωσιακή είναι και η Βιβλιοθήκη της , που διαθέτει 1320 χειρόγραφους ελληνικούς κώδικες, 600 Σλαβικούς και πάνω από 20.000 ελληνικά και Ρωσικά βιβλία.

Σε αυτό το αγιορείτικο Μοναστήρι θα φιλοξενηθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, αφού ξεπεράστηκαν κάποια πολιτικής φύσεως προβλήματα. Ο ασκών χρέη Ηγούμενου ο ιερομόναχος Μακάριος, ουκρανικής καταγωγής, δεν επιθυμούσε την παρουσία του Πούτιν στο Μοναστήρι, λόγω των κακών σχέσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία. Έτσι , επιστρατεύτηκε ο υπέργηρος π. Ιερεμίας, που συμπληρώνει τα 102 του χρόνια (γεννήθηκε στο Ροστόβ της Ρωσίας), αλλά είναι τυπικά ο Ηγούμενος της Μονής (είναι ηγούμενος από το 1974 και όταν συμπλήρωσε τα 100 χρόνια ζωής, παρέδωσε την διοίκηση του Μοναστηριού στον π. Μακάριο), για να υποδεχτεί τον Πρόεδρο της Ρωσίας. Ο πρόεδρος Βλ. Πούτιν, θα επισκεφτεί και τη σκήτη όπου εγκαταβιοί εδώ και 50 χρόνια , ένας υπέργηρος Ρώσος μοναχός.

Ηχηρή είναι όμως η απουσία, από την υποδοχή των Κύριλλου και Πούτιν, του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, που είναι και ο πνευματικός ηγέτης του Αγίου Όρους. Ο λόγος σχετίζεται με τη διαμάχη των Βαρθολομαίου – Κύριλλου για τη πρωτοκαθεδρία και την Οικουμενικότητα του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Επισημαίνουμε ότι κατά την εκκλησιαστική τάξη τα πατριαρχεία διακρίνονται σε παλαίφατα ή προσβυγενή και νεοπαγή.

Τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία είναι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Κατ’ αντίστιξη, νεοπαγή είναι τα Πατριαρχεία Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας. Ο Πατριάρχης του Οικουμενικού Θρόνου (Κωνσταντινουπόλεως) έχει την Πρωτοκαθεδρία, ως ο πρώτος μεταξύ ίσων.

 

Στις δηλώσεις που έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν απευθυνόμενος στον Π. Παυλόπουλο είπε: «Και είμαι ευγνώμων και σε σας, προσωπικά, στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, γιατί υποστηρίξατε την επικείμενη επίσκεψή μου στο Άγιον Όρος». Πρόκειται και για πολιτική δήλωση, αφού αναγνωρίζει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

 

«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.

 

Η αντιφώνηση του κ. Πούτιν έχει ως εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.

Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».

Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:

«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».

Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους, Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube