Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η 31η Μαΐου, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. 
Το κάπνισμα θεωρείται πλέον παγκόσμια επιδημία και είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δημόσια Υγεία, καθώς σχετίζεται, άμεσα ή έμμεσα, με μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις και θανάτους.

 

Προς την πλειοψηφία των Ελλήνων που δεν καπνίζουν

Διεκδικήστε το δικαίωμα να αναπνέετε αέρα χωρίς καπνό. Προστατέψτε την υγεία σας και μην αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα τον ρόλο του παθητικού καπνιστή. Κανείς δεν επιτρέπεται να σας κάνει κακό.
Απαιτήστε από τους πολιτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους συναδέλφους σας στη δουλειά, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τους παρανομούντες πολίτες να συμμορφωθούν με τους νόμους.

 

Προς τους νέους

Ωραίος τύπος είναι αυτός που μπορεί να πει «όχι». Αυτός που αρνείται να αναπνέει καμένα φύλλα με χλωρίνες, φυτοφάρμακα, ακετόνες, DDT και άλλα 4.500 χημικά. Αυτός που θέλει να μυρίζει ωραία και όχι να βρομάει τσιγαρίλα. Αυτός που είναι ελεύθερος να κάνει κουμάντο στα λεφτά του και όχι ο υποτελής που του τα παίρνουν κάθε μέρα γιατί είναι αναγκασμένος να αγοράσει τσιγάρα. Ωραίος τύπος είναι αυτός που δεν αφήνει να τον ξεγελάσουν και να τον παρασύρουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, με τα δήθεν αβλαβή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Ο ωραίος τύπος ξέρει να χαίρεται και να προσέχει το σώμα του. Το κάπνισμα, δεν θα το βρεις στο hastag: έξυπνη ή ώριμη επιλογή.
Η νέα καμπάνια κατά του καπνίσματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία, θέλει αποκρουστικές φωτογραφίες από τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στον άνθρωπο να αποτυπώνονται πάνω στις συσκευασίες των τσιγάρων από την 1η Μαΐου 2016. Θεωρητικά, αυτό αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο μείωσης της κατανάλωσης τσιγάρων.
Οι νέες «σκληρές» φωτογραφίες στα πακέτα τσιγάρων μειώνουν την ελκυστικότητα των προϊόντων καπνού, βάζουν περιορισμούς στις διαφημιστικές εταιρείες που πλέον δεν μπορούν να πείσουν για το life style όσων καπνίζουν και φιλοδοξούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των προειδοποιήσεων για την υγεία του ανθρώπου.
Οι έγχρωμες φωτογραφίες και τα προειδοποιητικά μηνύματα υγείας που τις συνοδεύουν καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου.
Επίσης, με την ίδια κοινοτική οδηγία, απαγορεύονται τα τσιγάρα και ο καπνός για στριφτά τσιγάρα με ιδιαίτερες γεύσεις και υποχρεώνεται η καπνοβιομηχανία να υποβάλλει λεπτομερείς εκθέσεις στα κράτη-μέλη για τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καπνού της, ειδικότερα στα τσιγάρα και στον καπνό για στριφτά τσιγάρα.

 

Οφείλουμε να προβληματιστούμε και να δράσουμε άμεσα ως γονείς και ως κοινωνία, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις σοβαρές επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Και για τους υποψήφιους νέους γονείς, ας είναι λοιπόν η απόφασή σας για να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί, η καλύτερη αφορμή για να κόψετε το τσιγάρο.

 

ΕΚΘΕΣΗ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΑΘ. ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα του παθητικού καπνίσματος διότι δέχονται τις βλαβερές συνέπειες του καπνού τσιγάρων που προέρχεται από τους καπνίζοντες στο περιβάλλον τους, χωρίς να έχουν τα ίδια την δυνατότητα της επιλογής. Αλλά δεν είναι μόνο ο καπνός που διαχέεται στο περιβάλλον, είναι και τα τοξικά κατάλοιπα του καπνού που κατακάθονται στα ρούχα, στα μαλλιά, στις κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά κλπ., και τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό των παιδιών από το στόμα και με την αναπνοή (είναι το λεγόμενο τριτογενές κάπνισμα).


Οι κυριότερες επιπτώσεις έκθεσης των παιδιών στο κάπνισμα είναι:
1. Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού (π.χ. βρογχιολίτιδες, πνευμονίες) με αυξημένες νοσηλείες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

2. Επαναλαμβανόμενες οξείες μέσες ωτίτιδες με αυξημένη τάση να μαζεύουν υγρό στο μέσο τμήμα του αυτιού το οποίο προκαλεί προβλήματα ακοής και ως εκ τούτου και καθυστέρηση ομιλίας.
3. Αυξημένο κίνδυνο στα βρέφη για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου στον ύπνο, όπως αναφέρθηκε και στην ενδομήτρια έκθεση.
4. Πρόκληση συχνών και βαρύτερων κρίσεων άσθματος σε παιδιά με άσθμα με κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.
5. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Καρκίνος Πνεύμονος, Χρόνιες Πνευμονοπάθειες, Καρδιοπάθειες, Παθήσεις ματιών, άλλοι καρκίνοι κ.ά..

6. Μίμηση γονέων με αυξημένες πιθανότητες να γίνουν μελλοντικά οι ίδιοι καπνιστές.

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Απομένει πολλή δουλειά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα!

«Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ποσοστού των καπνιστών στη χώρα μας, βρίσκεται κάτω από το 38%, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, μέχρι να αντιμετωπιστούν ριζικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας και μόλυνσης του περιβάλλοντος που οφείλονται στην καπνιστική συνήθεια» επισημαίνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

 

Ειδικότερα, το κάπνισμα προκαλεί:

το 25% των θανάτων από καρδιοπάθεια, το 83% των θανάτων από χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα
το 90% των περιφερειακών αγγειακών νόσων που συχνά οδηγούν σε ακρωτηριασμό
το 82% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα
oικονομική «αιμορραγία» 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο στους πάσχοντες από νόσους που σχετίζονται με το κάπνισμα, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, της Αντικαπνιστικής και Αντικαρκινικής Εταιρείας:

Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κατανάλωση τσιγάρων, με τους άνδρες να προηγούνται με 47,4% έναντι 39,6% των γυναικών.
Το 33% των εφήβων, ηλικίας 12 έως 18 ετών, έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας:

 Οι καπνιστές στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10% από το 1996. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με τους θανάτους με καρκίνο του πνεύμονα, που ξεπερνούν πλέον τους 6.000 ετησίως.

Ακόμη και από την ηλικία των 10 ετών, οι Έλληνες δοκιμάζουν το τσιγάρο.
Μέχρι τα 14, σχεδόν οι μισοί έφηβοι έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ στα 18 ο ένας στους δύο μαθητές έχει γίνει συστηματικός καπνιστής.
Μόλις το 3% των μαθητών του γυμνασίου και το 11% των μαθητών του λυκείου καταφέρνουν να σταματήσουν το κάπνισμα μετά από συστηματική χρήση.
Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι νέες γυναίκες καπνίστριες, αλλά και όσες δεν συμμορφώνονται σε ευαίσθητες περιόδους, όπως αυτές της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Δεν είναι τυχαίο, εξηγούν οι επιστήμονες, ότι η πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ (ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΖΩΗ)
Όταν η έγκυος μητέρα καπνίζει ή εκτίθεται τακτικά σε καπνό τσιγάρων στο περιβάλλον της, εκθέτει ταυτοχρόνως το αναπτυσσόμενο έμβρυό της στη νικοτίνη, στο μονοξείδιο του άνθρακα, αλλά και στις πάρα πολλές τοξικές χημικές ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για τα ακόλουθα:
1. Πρόωρο τοκετό
2. Λιποβαρές νεογνό - Νεογνό με χαμηλό βάρος σώματος σχετικά με την ηλικία κύησης.
3. Νεογνό με οργανικά ή ανατομικά προβλήματα. Το κάπνισμα της μητέρας στην εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί περισσότερο με συγγενείς καρδιοπάθειες αλλά και με λαγόχειλος (σχίσιμο του άνω χείλους στόματος) και λυκόστομα ( σχισμή στην υπερώα).

4. Αυξημένο κίνδυνο -3 φορές πιο αυξημένο από τα βρέφη μη καπνιζόντων μητέρων- για εμφάνιση Συνδρόμου Αιφνίδιου Θανάτου Βρέφους, δηλ. αιφνίδιος θάνατος στον ύπνο σε βρέφος έως 12 μηνών χωρίς να προϋπάρχει εμφανής πάθηση (SIDS).
5. Αυξημένο κίνδυνο ώστε τα παιδιά τους να εμφανίσουν το Σύνδρομο Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής με μαθησιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες.
6. Σύνδρομο Εθισμού του Νεογνού στη Νικοτίνη, όπου τα νεογέννητα βρέφη είναι ευερέθιστα και παρουσιάζουν ταχύπνοια, ταχυκαρδίες και τρόμο. Τα συμπτώματα μπορεί να κρατήσουν για εβδομάδες μετά τον τοκετό και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο.

 

 

Από περιέργεια καπνιστές οι μαθητές των πρώτων τάξεων του γυμνασίου

Κατά 50% έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των μαθητών που ξεκινούν το κάπνισμα στην Α’ και Β’ τάξη του Γυμνασίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καπνίσματος, από τον υφυπουργό Παιδείας, Θεοδόση Πελεγρίνη, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργο Πατούλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσης του υπουργείου για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, η πιο συχνή ηλικία δοκιμής του πρώτου τσιγάρου είναι μεταξύ των 12 και 13 ετών, ενώ η πλειονότητα (67,3%) των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων του γυμνασίου δοκιμάζουν το κάπνισμα από περιέργεια. Ακόμη, σύμφωνα με το 79,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το κάπνισμα συνδέεται κατά βάση με το άγχος και την εκτόνωση από την πίεση. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 72,9% θέλει να καπνίζει με παρέα, ενώ ανησυχητικό είναι ότι το 63,7% των μαθητών βλέπουν κάποιον να καπνίζει στο σχολείο (συμμαθητή ή καθηγητή). Ωστόσο, μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί ότι το 45,7% των μαθητών εξέφρασαν τη θέλησή τους να σταματήσουν το κάπνισμα.

Την άποψη ότι η συνήθεια του καπνίσματος δύσκολα καταπολεμάται με επιχειρήματα εξέφρασε ο κ. Πελεγρίνης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας. «Η λύση δεν είναι τόσο η εφαρμογή του νόμου, όσο η αλλαγή νοοτροπίας», υπογράμμισε και ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμοστεί από την ερχόμενη σχολική χρονιά η δράση της ευαισθητοποίησης των μαθητών για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και να ενταχθεί σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

 

«Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης.

Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν τη χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων. Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6%».

 

Το κάπνισμα είναι εξάρτηση που σας στοιχίζει χρόνια και ποιότητα ζωής. Το «ξέρω κάποιον που κάπνιζε και έφτασε τα 100» είναι σήμερα μία διόλου έξυπνη δικαιολογία, αφού γνωρίζουμε πως σ’ όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν πρόωρα 6.000.000 άνθρωποι εξαιτίας του καπνίσματος. Οι μισοί καπνιστές θα πεθάνουν εξαιτίας της ανθυγιεινής συνήθειας τους (Στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Προσπαθήστε να το κόψετε. Τυχόν αποτυχίες σας δεν είναι δείγμα προσωπικής αδυναμίας, αλλά χρήσιμες εμπειρίες για την επόμενη επιτυχή προσπάθεια σας. Μη διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη για να απαλλαγείτε από το κάπνισμα.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν καπνίζει, γι’ αυτό και όταν καπνίζετε δίπλα σε άλλους ανθρώπους τους προκαλείτε μεγάλη ενόχληση και ζημιά στην υγεία τους.
Αν έχετε παιδιά μην καπνίζετε μπροστά τους, στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Δεν γίνεστε πιστευτοί λέγοντας πόσο τ’ αγαπάτε και πόσο αγωνίζεστε για να μην τους λείψει τίποτα, όταν ταυτόχρονα τους υποσκάπτετε την υγεία με την καπνιστική συμπεριφορά σας.
Το κάπνισμα, εκτός από την υγεία, βλάπτει και τα οικονομικά σας. Αν ένας καπνιστής από την ηλικία των 18 έως την ηλικία συνταξιοδότησής του έβαζε σ’ έναν κουμπαρά τα χρήματα που ξόδεψε σε τσιγάρα, σήμερα θα είχε διπλάσια εξασφαλισμένη σύνταξη 760€ (εθνική + εξοικονόμηση) που θα την απολάμβανε για πολλά περισσότερα και πιο δραστήρια χρόνια ζωής.

Στρατηγικές για να το κόψουμε

Ο κ. Παρχαρίδης ανέφερε ότι οι κύριες βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα στο καρδιαγγειακό σύστημα είναι τέσσερις: βλάβη του αγγειακού ενδοθηλίου, αύξηση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, αύξηση λιπιδίων και δημιουργία θρόμβων.

Τόνισε, επίσης, ότι οι πλέον αποτελεσματικές πολιτικές για τη διακοπή του καπνίσματος είναι:

Φορολογία: Έχει βρεθεί ότι η αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 25% έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του καπνίσματος κατά 10-15%.

Απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους: Οδηγεί σε μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.

Περιορισμός της διαφήμισης: Επιτυγχάνει μείωση του καπνίσματος κατά 6%.

Εκστρατεία με τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης: Βοηθά σε μείωση του καπνίσματος κατά 5-10%.

Σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη, ο αποτελεσματικότερος τρόπος διακοπής του καπνίσματος είναι η προσωπική θέληση. Γι' αυτό, οι καπνιστές θα πρέπει να σταματήσουν να ψάχνουν γύρω τους για βοήθεια και θα πρέπει να στραφούν στον εαυτό τους, για να βρουν έτσι τη δύναμη να κόψουν το τσιγάρο. Εάν, όμως, πραγματικά χρειάζεται κάποιος βοήθεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στα ειδικά ιατρεία διακοπής καπνίσματος, όπου εφαρμόζονται ατομικά ή ομαδικά προγράμματα, με ή χωρίς χρήση φαρμάκων.


Ένα επιχείρημα των καπνιστών είναι η εμφάνιση παχυσαρκίας μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η απάντηση στο επιχείρημα αυτό είναι ότι η παχυσαρκία διαρκεί μόνο 6-12 μήνες και, επιπλέον, ο κίνδυνος από την παχυσαρκία είναι μικρότερος από το κάπνισμα.

 

Τι συμβαίνει μετά τη διακοπή

Μόλις διακόψεις το κάπνισμα, το σώμα σου αμέσως αρχίζει να σε ευγνωμονεί «επισκευάζοντας» τον εαυτό του. Αν καπνίζεις γύρω στα 20 τσιγάρα την ημέρα, να πως αρχίζει το σώμα σου τη διαδικασία της ανάρρωσης.

2 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
Η νικοτίνη αρχίζει να αποβάλλεται απ' τον οργανισμό. Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να νιώσουν συμπτώματα στέρησης. Αυτό είναι καλό σημάδι. Το σώμα σας καθαρίζει. Δείξτε δύναμη. Μέσα σε δύο μέρες όλα τα υποπροϊόντα της νικοτίνης θα έχουν εξαφανιστεί.

6 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ
Ο αριθμός των καρδιακών παλμών και η πίεση του αίματος μειώνονται (αν και μπορεί να πάρει μέχρι και ένα μήνα για να επανέλθουν στις φυσιολογικές τους τιμές)

12 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ
Το μονοξείδιο του άνθρακα έχει τελείως αποβληθεί από τον οργανισμό σας. Οι πνεύμονές σας λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και μπορείτε να κάνετε περισσότερα χωρίς να λαχανιάζετε ή να σας κόβεται η ανάσα.

2 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ
Οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης βελτιώνονται. Επίσης η αναπνοή σας, τα μαλλιά σας, τα δάχτυλα και τα δόντια θα είναι πιο καθαρά.

1 ΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ
Τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης έχουν εξαφανιστεί τελείως.

2 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ
Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται. Το ίδιο και η αυτοπεποίθησή σας, αφού θα νιώθετε περήφανοι για την πρόοδό σας. Αρχίζετε να θεωρείτε τον εαυτό σας μη καπνιστή/-ρια.

1-9 ΜΗΝΕΣ
Η συνολική ενέργεια του σώματός σας αυξάνεται. Βήχας, ρινική συμφόρηση, κόπωση και λαχάνιασμα μειώνονται.

2 ΜΗΝΕΣ
Η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα σας βελτιώνεται, διατηρώντας τα πιο ζεστά. Το δέρμα σας φαίνεται υγιέστερο.

3 ΜΗΝΕΣ
Το τριχοειδές σύστημα καθαρισμού στους πνεύμονες αρχίζει να αναρρώνει και να διώχνει το φλέγμα έτσι ώστε να μπορείτε να το αποβάλλετε βήχοντας, καθαρίζοντας τους πνεύμονές σας και μειώνοντας την πιθανότητα λοίμωξης. Πιθανό να παρατηρήσετε αύξηση του βήχα για λίγες μέρες.

1 ΧΡΟΝΟ
Ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης σχεδόν εξαλείφεται. Σε μόλις 5 χρόνια ο κίνδυνος εμφράγματος μπορεί να επανέλθει στα επίπεδα ενός ατόμου που δεν κάπνισε ποτέ.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Όχι μόνο θα νιώθετε καλύτερα, αλλά θα φαίνεστε και καλύτερα. Αφού το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια, κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει και προκαλεί πρόωρες ρυτίδες γύρω απ' τα μάτια και το στόμα, όσο πιο σύντομα το διακόψετε τόσο το καλύτερο.

 

Ο ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΓΙΕΣΤΕΡΟΣ
Το να κόψετε το κάπνισμα είναι σα να δίνετε στον εαυτό σας αύξηση. Σκεφτείτε το. Αν καπνίζετε 20 τσιγάρα τη μέρα, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 1100 ευρώ το χρόνο. Φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε μ' αυτά τα χρήματα. Οι μη καπνιστές επίσης πληρώνουν πολύ μικρότερα ασφάλιστρα για ασφάλεια ζωής.

 

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΣΑΣ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ
Λίγα πράγματα θα μπορούσαν να συγκριθούν με την αίσθηση ικανοποίησης που παίρνετε όταν κόψετε το κάπνισμα. Αν μπορείτε να τα καταφέρετε στη διακοπή του καπνίσματος, μπορείτε να τα καταφέρετε σχεδόν με οτιδήποτε.

 

Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ
Θα παρατηρήσετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια. Ξαφνικά μπορείτε να ανεβείτε ορόφους από σκαλιά, χωρίς να σας κόβεται η ανάσα. Καθώς η φυσική σας κατάσταση βελτιώνεται, πιθανότατα θα έχετε λιγότερες γρύπες, κρυολογήματα, βήχα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις


Συμβουλές διακοπής καπνίσματος

Αν έχετε προσπαθήσει να κόψετε το τσιγάρο, γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι. Η νικοτίνη είναι πολύ εξαρτησιογόνος ουσία. Σε ορισμένους ανθρώπους προκαλεί τόση εξάρτηση όση και η ηρωίνη ή η κοκαΐνη! Το να το κόψει κανείς είναι δύσκολο. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Ιδού τα 5 σημεία-κλειδιά, τα οποία, σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει , θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε:

Προετοιμαστείτε
Ορίστε μια σύντομη ημερομηνία για να ξεκινήσετε.
Αλλάξτε το περιβάλλον. Απαλλαγείτε από όλα τα τσιγάρα, τα τασάκια και τους αναπτήρες στο σπίτι, στο αυτοκίνητο και στο χώρο εργασίας. Μην επιτρέπετε σε άλλους να καπνίζουν στο σπίτι.
Κάνετε μια ανασκόπηση στις τυχόν παλαιότερες προσπάθειές σας. Σκεφθείτε τι πήγε σωστά και τι λάθος.
Μόλις τα καταφέρετε και το κόψετε, μην καπνίσετε ξανά - ούτε μια ρουφηξιά!
Λάβετε υποστήριξη και ενθάρρυνση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε αν έχετε βοήθεια. Το ποσοστό των ατόμων που επιχειρούν να διακόψουν από μόνα τους το κάπνισμα και τελικά τα καταφέρνουν δεν ξεπερνά το 3%. Μπορείτε να λάβετε υποστήριξη με πολλούς τρόπους:
Πείτε σε φίλους, συγγενείς και συναδέλφους ότι πρόκειται να το κόψετε και ότι έχετε ανάγκη την υποστήριξή τους. Ζητήστε τους να μην καπνίζουν μπροστά σας ή να αφήνουν τσιγάρα σε... κοινή θέα.
Ζητήστε τη συμβουλή ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου επαγγελματία υγείας (γιατρού, φαρμακοποιού, ψυχολόγου).
Αναζητήστε ατομική ή ομαδική υποστήριξη. Όσο περισσότερη υποστήριξη και συμβουλές λάβετε από κάποιον ειδικό, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να το κόψετε.
Αναπτύξτε νέες ικανότητες και συμπεριφορές.
Προσπαθήστε να αποσπάσετε τον εαυτό σας από την ανάγκη να καπνίσετε. Μιλήστε με κάποιον, πηγαίνετε για έναν περίπατο ή απασχοληθείτε με κάποιο έργο.
Όταν ξεκινήσετε την προσπάθεια να το κόψετε, αλλάξτε κάποιες καθημερινές σας συνήθειες. Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική διαδρομή για να πάτε στη δουλειά σας. Πιείτε τσάι αντί για καφέ. Πάρτε πρωινό σε διαφορετικό μέρος.
Κάντε κάτι για να μειώσετε το στρες. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο, δοκιμάστε τη σωματική άσκηση ή διαβάστε ένα βιβλίο.
Προγραμματίστε κάθε μέρα να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.
Καταναλώστε πολύ νερό, χυμούς ή άλλα υγρά (αποφύγετε το αλκοόλ).
Επισκεφθείτε κάποιο από τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Θα εξετάσουν την περίπτωσή σας κι ενδεχομένως να σας δώσουν κάποια θεραπεία που να σας βοηθήσει να διακόψετε το κάπνισμα και να μειώσει την ανάγκη σας για τσιγάρο.

Σήμερα κυκλοφορούν θεραπείες κατά του τσιγάρου (τσίχλες ή διαδερμικά αυτοκόλλητα νικοτίνης, τα σκευάσματα Champix και Zyban κλπ).
Ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό για την ορθή χρήση τους και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.
Τα σκευάσματα αυτά έχει βρεθεί ότι μπορεί να διπλασιάσουν τις πιθανότητες να το κόψετε.
Ετοιμαστείτε για υποτροπή ή δύσκολες καταστάσεις.
Οι περισσότερες υποτροπές συμβαίνουν μέσα στους πρώτους τρεις μήνες. Μην απελπίζεστε αν το ξαναρχίσετε. Έχετε πάντα υπόψη σας ότι οι περισσότεροι προσπαθούν πολλές φορές πριν τα καταφέρουν. Για να αντέξετε, έχετε το νου σας στα παρακάτω:

Αλκοόλ. Αποφύγετέ το. Η κατανάλωσή του μειώνει τις πιθανότητες να καταφέρετε να αντισταθείτε στο να ξαναρχίσετε το κάπνισμα.
Aλλοι καπνιστές. Αν κάνετε παρέα με άτομα που καπνίζουν, μπορεί να σας παρασύρουν.
Αύξηση βάρους. Οι περισσότεροι καπνιστές παίρνουν 3-6 κιλά στην προσπάθειά τους να κόψουν το τσιγάρο. Μην αφήσετε την αύξηση του βάρους να σας αποσπάσει την προσοχή από το βασικό σας στόχο.
Κακή διάθεση ή κατάθλιψη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι - πέραν του τσιγάρου - για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

 

Oι τροφές που ωφελούν τους καπνιστές

Πιθανώς δεν γνωρίζετε πως υπάρχουν κάποια τρόφιμα που θα πρέπει να τα επιλέγετε συχνότερα αν είστε καπνιστές και τα οποία μπορούν να μειώσουν τις βλαπτικές συνέπειες του τσιγάρου στον οργανισμό σας. Aν αυτό σας μοιάζει απίθανο, αρκεί να παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές επιλέγετε διαφορετικά φαγητά και ποτά σε σχέση με τους μη καπνιστές. Aυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τον οργανισμό των μη καπνιστών, αλλά και άλλο ρυθμό μεταβολισμού, που επηρεάζεται κυρίως από τη νικοτίνη. Tο Vita σάς προτείνει τρόφιμα και ποτά που θα πρέπει να επιλέγετε (ή να αποφεύγετε!), ώστε να απολαμβάνετε, εφόσον θέλετε, το τσιγάρο, μειώνοντας παράλληλα -όσο αυτό είναι δυνατό μέσω της διατροφής- τις συνέπειες.

EΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ
H νικοτίνη καταστρέφει τη βιταμίνη C, η οποία είναι πολύτιμη για τον οργανισμό, κυρίως λόγω του ενισχυτικού της ρόλου στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και των σημαντικών αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων. Kατά συνέπεια, οι καπνιστές χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που συστήνεται γενικά να καταναλώνουμε καθημερινά.
Tι να κάνετε: Eμπλουτίστε τη διατροφή σας με εσπεριδοειδή κάθε είδους (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ κλπ.), που αποτελούν μια ιδιαίτερα πλούσια πηγή βιταμίνης C, αλλά και με άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως το ακτινίδιο, η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά και ο μαϊντανός.
H απαραίτητη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 60 mg. Aν καπνίζετε όμως, θα πρέπει να παίρνετε 100 mg την ημέρα. Mπορείτε να καλύψετε την ποσότητα αυτή γνωρίζοντας ότι:
● 1 κόκκινη πιπεριά έχει 142 mg
● 1 ακτινίδιο έχει 75 mg
● 1 πορτοκάλι έχει 70 mg
● 1 πράσινη πιπεριά έχει 66 mg
● 1 λεμόνι έχει 31 mg
● 1 μανταρίνι έχει 26 mg
● 1 κουταλιά μαϊντανός έχει 5 mg


EΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ
Tα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μετρήσεις για τις ποσότητες που χρειάζονται οι καπνιστές, οι ειδικοί όμως τονίζουν πως, όταν κάποιος καπνίζει, θα πρέπει να φροντίζει ώστε να παίρνει τουλάχιστον την προτεινόμενη ημερήσια δόση. Tα πιο πολύτιμα αντιοξειδωτικά, εκτός από τη βιταμίνη C, στην οποία και αναφερθήκαμε, είναι:
H BITAMINH E: Tην παίρνουμε κυρίως από το λάδι και τους ξηρούς καρπούς. Σε ημερήσια βάση ένας ενήλικος έχει ανάγκη από 15 μονάδες βιταμίνης E. Mπορείτε να καλύψετε την ποσότητα αυτή γνωρίζοντας ότι:

1 κουταλιά:
● Ελαιόλαδο έχει 2,5 μονάδες
● Ηλιόσποροι έχει 2,3 μονάδες
● Φουντούκια έχει 1,4 μονάδα
● Φιστίκια αράπικα έχει 1 μονάδα
● Αμύγδαλα έχει 0,7 της μονάδας
● Φιστίκια Aιγίνης έχει 0,6 της μονάδας
● Καρύδια έχει 0,3 της μονάδας


TA KAPOTENIA: Πρόκειται για την προβιταμίνη A, που μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη A, η οποία περιέχεται στα φρούτα και στα λαχανικά που έχουν έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα, όπως τα καρότα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, η χειμωνιάτικη κολοκύθα, οι κόκκινες πιπεριές, αλλά και το σπανάκι (το οποίο είναι επιφανειακά πράσινο λόγω της χλωροφύλλης). Ένας ενήλικος χρειάζεται περίπου 2.000 μονάδες προβιταμίνης A. Mπορείτε να καλύψετε την ποσότητα που χρειάζεστε γνωρίζοντας ότι:

100 γρ.:
● Καρότα έχουν 2.287 μονάδες
● Κόκκινη πιπεριά έχουν 570 μονάδες
● Σπανάκι έχουν 672 μονάδες
● Βερίκοκα έχουν 261 μονάδες
● Ντομάτες έχουν 62 μονάδες
● Πεπόνι έχουν 37 μονάδες


TA ΦΛABONOEIΔH: Eίναι σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, που θεωρείται πως συμβάλλουν και στην πρόληψη σοβαρών προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχει το κόκκινο κρασί και ακολουθούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το πράσινο τσάι και κατόπιν το μαύρο.

KΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ
Δεν είναι απαραίτητο για τους καπνιστές να προσλαμβάνουν περισσότερο ασβέστιο από τη συνιστώμενη ποσότητα (1.000 mg ημερησίως). Tο πρόβλημα συνήθως έγκειται στο ότι, λόγω της υπερκατανάλωσης καφέ, οι καπνιστές παίρνουν λιγότερο ασβέστιο από αυτό που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για έναν ενήλικο. Eιδικά για τις γυναίκες καπνίστριες, έχει διαπιστωθεί ότι κινδυνεύουν περισσότερο από οστεοπόρωση σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Aυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι γυναίκες καπνίστριες, από τη νεαρή ακόμα ηλικία, δεν πρέπει να παραλείπουν τα γαλακτοκομικά από την καθημερινή τους διατροφή.
Tι να κάνετε: Kαθιερώστε το γάλα, το γιαούρτι, τα λευκά και τα κίτρινα τυριά στην καθημερινή διατροφή σας. Ένας καλός τρόπος είναι να επιλέγετε κάτι απ’ όλα αυτά για πρωινό (π.χ. ένα ποτήρι γάλα και δύο φρυγανιές με μέλι είναι ένα πλήρες πρωινό) ή για σνακ (ένα γιαούρτι είναι ιδανικό όχι μόνο για δεκατιανό ή απογευματινό, αλλά και για πριν τον ύπνο). Oι ημερήσιες ανάγκες ενός ενηλίκου σε ασβέστιο είναι 1.000 mg. Mπορούμε να τις καλύψουμε γνωρίζοντας ότι:

● 60 γρ. κίτρινο τυρί έχουν 500 mg (κατά μέσο όρο)
● 1 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες έχει 295 mg
● 60 γρ. φέτα έχουν 295 mg
● 1 φλιτζάνι γάλα έχει 290 mg


ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ
Tο κάπνισμα δημιουργεί αυξημένη ανάγκη για υδατάνθρακες, κυρίως απλούς (ζάχαρη), αλλά και σύνθετους (ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι). Aυτό συμβαίνει γιατί το κάπνισμα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι υδατάνθρακες στον οργανισμό. Έτσι εξηγείται γιατί οι καπνιστές έχουν, κατά κανόνα, ιδιαίτερη συμπάθεια στη σοκολάτα, αλλά και γενικότερα στις γλυκές γεύσεις.
Tι να κάνετε: Πάρτε τους υδατάνθρακες που χρειάζεστε όχι από γλυκά, αλλά από λιγότερο παχυντικές τροφές, όπως τα φρούτα, που αποτελούν εξίσου καλή πηγή υδατανθράκων με τη ζάχαρη. Aν θέλετε οπωσδήποτε γλυκό, επιλέξτε τα γλυκά κουταλιού, που δεν περιέχουν λίπος, ή και το μέλι, που δεν δίνει «κενές» θερμίδες, αφού είναι πολύ θρεπτική τροφή. Για το κυρίως γεύμα σας, προτιμήστε μαύρο ψωμί και ρύζι, και γενικότερα προϊόντα ολικής άλεσης, των οποίων οι φυτικές ίνες βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

MΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Έχει παρατηρηθεί ότι ο οργανισμός των καπνιστών παρουσιάζει μια μόνιμη μορφή ήπιας αφυδάτωσης. Aυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών έχει ως συνέπεια οι καπνιστές να πίνουν λιγότερο νερό σε σχέση με τους μη καπνιστές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Oι καπνιστές κάνουν συνήθως υπερκατανάλωση καφέ, υπερβαίνοντας (συχνά κατά πολύ) την προτεινόμενη ημερήσια δόση για την πρόσληψη καφεΐνης, που είναι τα δύο φλιτζάνια. Eπίσης, επιλέγουν τα αναψυκτικά περισσότερο από τους μη καπνιστές, λόγω της έντονης γεύσης του ανθρακικού. Mία καλή λύση για να πίνετε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι να έχετε ένα μικρό μπουκαλάκι με νερό δίπλα σας, στο γραφείο, την ώρα που δουλεύετε, ή μέσα στην τσάντα σας.

HΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΕΝΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
Mε τη βοήθεια της διαιτολόγου μας ετοιμάσαμε ένα ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής, σημειώνοντας ενδεικτικά κάποιες από τις αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε αν καπνίζετε, με βάση τις ανάγκες του οργανισμού σας, όπως τις αναφέραμε παραπάνω.
Πρωινό
● 1 ποτήρι γάλα με δημητριακά
Aν καπνίζετε: Προσθέστε και 1 πορτοκάλι.

Δεκατιανό
● 1 οποιοδήποτε φρούτο
Aν καπνίζετε: Kαλό είναι να προτιμήσετε το ακτινίδιο, λόγω της βιταμίνης C.

Mεσημεριανό
● Mακαρόνια με σάλτσα ντομάτα και παρμεζάνα τριμμένη
Aν καπνίζετε: Eμπλουτίστε γευστικά τη σάλτσα με κόκκινη πιπεριά, που είναι πλούσια σε καροτένια και βιταμίνη C.
● Σαλάτα λάχανο
Aν καπνίζετε: Προσθέστε στη σαλάτα σας καρότο τριμμένο (καροτένια, βιταμίνη C) και αρκετό λεμόνι (βιταμίνη C).
● 1 ποτηράκι κρασί
Aν καπνίζετε: Προτιμήστε το κρασί με το οποίο θα συνοδεύσετε το γεύμα σας να είναι κόκκινο, που είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή.

Aπογευματινό
● 1 οποιοδήποτε φρούτο Aν καπνίζετε: Kαλό είναι να προτιμήσετε σταφύλια, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχουν.

Δείπνο
● Kοτόπουλο ψητό
Aν καπνίζετε: Αποφύγετε μπαχαρικά, όπως το κάρι, ή συνοδευτικά, όπως η μουστάρδα, και προτιμήστε ρίγανη και πολύ λεμόνι.
● Σαλάτα της προτίμησής σας και 1 φέτα ψωμί
Aν καπνίζετε: Θα πρέπει να προτιμήσετε την ντομάτα για τα καροτένια που περιέχει.

Πριν τον ύπνο
● Mπορείτε να το παραλείψετε Aν καπνίζετε: Φάτε 1 γιαούρτι πλήρες. Αν είστε γυναίκα, πρέπει οπωσδήποτε στην καθημερινή σας διατροφή να περιλαμβάνονται 2 μερίδες γαλακτοκομικών.

Προσοχή στα πικάντικα!
Tο πιο συνηθισμένο σχόλιο μεταξύ καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα μετά από αρκετά χρόνια είναι άρχισαν πάλι να αποκτούν την αίσθηση της γεύσης και να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους φαγητά, τα φρούτα και τα ποτά. Eίναι γεγονός ότι η γεύση των καπνιστών εξασθενεί από το τσιγάρο, αφού η νικοτίνη μουδιάζει τους αισθητήρες της γλώσσας. Aυτός είναι ο λόγος που επιθυμούν συνήθως τροφές πικάντικες ή περισσότερο αλατισμένες από το κανονικό (γενικότερα, επιλέγουν φαγητά με έντονη γεύση, ώστε να την αντιλαμβάνονται). Στο σημείο αυτό όμως χρειάζεται προσοχή. Aν έχετε οποιοδήποτε γαστρεντερικό πρόβλημα ή ευαισθησία, οφείλετε να περιορίσετε τα πικάντικα φαγητά, που ερεθίζουν το βλεννογόνο του στομάχου. Aν έχετε υπέρταση, γνωρίζετε ήδη ότι πρέπει να περιορίσετε δραστικά το αλάτι. Mπορείτε να αναδείξετε τις γεύσεις των φαγητών κάνοντας πιο υγιεινές επιλογές, όπως τα αρωματικά χόρτα και βότανα (βασιλικός, ρίγανη, μαντζουράνα, φρέσκο κρεμμύδι κλπ.).

 

Τα τελευταία χρόνια μια ανακάλυψη έχει καταφέρει να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να διακόψουν το κάπνισμα και να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα ζωής τους. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό τσιγάρο που κερδίζει ολοένα την εμπιστοσύνη των καπνιστών παγκοσμίως που θέλουν να σταματήσουν για πάντα το κάπνισμα, καθώς και της επιστημονικής κοινότητας μιας και όλο και περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι είναι αισθητά λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό τσιγάρο και προωθούν τη χρήση του ως το πλέον πετυχημένο μέσο διακοπής του καπνίσματος!

Εάν λοιπόν είστε καπνιστής θα πρέπει άμεσα να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Στο ντοκιμαντέρ αυτό γίνεται μια πλήρης παρουσίαση του φαινομένου ‘’Ηλεκτρονικό τσιγάρο’’ το οποίο συνεχώς εξαπλώνεται παγκοσμίως. Ειδικοί μιλούν για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά και σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του καπνίσματος.

Το ντοκιμαντέρ καταλήγει στο συμπέρασμα που σχεδόν όλοι καταλήγουν. Ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει όλες τις προοπτικές να σώσει εκατομμύρια ζωές καθώς είναι αισθητά λιγότερο βλαπτικό από το συμβατικό το οποίο αποδεδειγμένα σκοτώνει εκατομμύρια συνανθρώπους μας ετησίως.
Για το λόγο αυτό, δείτε το ντοκιμαντέρ και ύστερα αναρωτηθείτε κατά πόσο αξίζει να συνεχίσετε να καπνίζετε…



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube