Την πέμπτη και μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή φέρεται να πραγματοποίησε το καθεστώς της Βορείου Κορέας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν αρχικά τα ΜΜΕ της Σεούλ και επιβεβαίωσε στη συνέχεια η Πιονγιάνγκ.

H πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, η οποία διέκοψε επίσκεψη στο εξωτερικό, μίλησε για «αυτοκαταστροφική πράξη» που δείχνει τη «αδίστακτη μανία» του ηγέτη της Β.Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η ίδια επικοινώνησε ήδη με τον Αμερικανό ομόλογό της Μπαράκ Ομπάμα. Η Σεούλ θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις στο καθεστώς.

Στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η δοκιμή καταγράφηκαν σεισμικές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς.

H νέα και πιο επικίνδυνη πρόκληση του καθεστώτος της Β. Κορέας ενεργοποίηση όπως ηταν αναμενόμενο την παγκόσμια ανησυχία και σήμανε συναγερμό. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες των διεθνων παρατηρητων η έκρηξη από τη δοκιμή ήταν πολύ δυνατή και σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σεούλ είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», σύμφωνα με πηγή του νοτιοκορεάτικου υπουργείου Αμυνας. Οι αρχικές αναλύσεις της δοκιμής που είχε κάνει η Βόρεια Κορέα τον Ιανουάριο του 2016 εμπεριείχαν μια εκτίμηση περί μιας βόμβας ισχύος μόλις 6 κιλοτόνων.

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι μετά και την 5η δοκιμή πυρηνικής έκρηξης είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.Όσον αφορά την πυρηνική δοκιμή υποστήριξε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού και δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η Νότια Κορέα από την πρώτη στιγμή μίλησε για πυρηνική δοκιμή και οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

 

Το χρονικό της πυρηνικής δοκιμής

«Ο σεισμός που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), διευκρινίζοντας πως δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει εάν επρόκειτο για μια πυρηνική δοκιμή.

Παράλληλα, το Κέντρο Σεισμολογικών Δικτύων της Κίνας (China Earthquake Networks Center, CENC) εκτίμησε επίσης ότι η σεισμική δραστηριότητα οφειλόταν πιθανότατα σε έκρηξη. Την ίδια πληροφορία δημοσιοποίησε η Σεισμολογική Υπηρεσία της Κίνας, η οποία αναφέρεται στην κυβέρνηση.

Ο Τζέφρι Λιούις του Middlebury Institute of International Studies, εκτίμησε ότι ο σεισμός που καταγράφηκε οφειλόταν πράγματι στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και η ισχύς της δόνησης παραπέμπει σε μια πυρηνική κεφαλή 20 ως 30 κιλοτόνων – κάνοντας λόγο για την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα που έχει δοκιμάσει ποτέ η Πιονγκγιάνγκ.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη δοκιμή που έχει κάνει μέχρι σήμερα η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, 20-30 κιλοτόνων τουλάχιστον. Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα», σχολίασε ο Λιούις. «Οι εκτιμήσεις για την ισχύ είναι πάντα κατά προσέγγιση. Το θέμα είναι πως μιλάμε για τη μεγαλύτερη (δοκιμή) μέχρι σήμερα, εκτός αν αναθεωρηθούν τα δεδομένα προς τα κάτω», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή του.

Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα

Δεκαπεντάλεπτη επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν “σοβαρές συνέπειες.”

Αναταραχή και στα ασιατικά χρηματιστήρια με φόντο την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και με τον υπουργό Οικονομικών της Νότιας Κορέας να τονίζει ότι η Σεούλ θα προετοιμαστεί για ν’ αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας.
“Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν’ αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube