Επιβεβαιώνονται τα σενάρια για ανυποχώρητη στάση των δανειστών στη πώληση των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Πλέον οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ έχουν μπει για τα καλά και στην ατζέντα της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα, δηλαδή οι δημοπρασίες ρεύματος ΝΟΜΕ δεν απέδωσαν καρπούς.

Στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, λοιπόν, οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να αποδέχεται τη νέα βάση στις συζητήσεις με τους δανειστές για τα ενεργειακά, χωρίς ωστόσο ακόμη να υπάρχει συμφωνία σε σχέση με το ποιες μονάδες και πότε θα βγουν προς πώληση.
Αυτό, δηλαδή το χρονοδιάγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των πωλήσεων, αναμένεται να συμφωνηθεί με τους θεσμούς στην Αθήνα, με την επιστροφή της τρόικας, η οποία θα επεξεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση τις τεχνικές παραμέτρους.
Κάποια σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να συζητά το ενδεχόμενο να μπει πωλητήριο σε μονάδες που είναι παλιές και έχει ήδη δρομολογηθεί η απόσυρσή τους, με το επιχείρημα ότι εφόσον αυτές πωληθούν τότε μπορούν να βρεθούν τα αναγκαία κεφάλαια για να γίνουν περιβαλλοντικές επενδύσεις και να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Τέτοιες μονάδες όπως η Καρδιά και το Αμύνταιο, σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της ΔΕΗ, προβλέπεται να αποσυρθούν.

Η ΔΕΗ προκαλεί ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, ξεκινά για την κυβέρνηση η προσπάθεια για πολιτική διαχείριση του θέματος, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Πάντως, κυβερνητικός παράγοντας, μιλώντας στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, κάνει λόγο για αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα της ΔΕΗ, που οδηγούν σε ένα είδος συμβιβασμού «πολιτικά διαχειρίσιμου», όπως τον χαρακτήρισε. Μεταξύ των σεναρίων Την αντίθεσή του στην πώληση της Επιχείρησης εκφράζει ήδη ο υπ. Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επισημαίνει ότι, «η επίθεση, που στο στόχαστρό της έχει την περιουσία της ΔΕΗ με σκοπό αυτή να περάσει σε εξευτελιστικές τιμές σε συγκεκριμένα ευρωπαϊκά και εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα».

Σήμερα μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη καθώς και με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιοχή. Επίσης, στην ατζέντα των επαφών του υπουργού περιλαμβάνεται και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει σθεναρά στα σχέδια για πωλήσεις μονάδων.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Αυτό που συμφωνήθηκε με την Tρόικα το 2015 για τη ΔΕΗ ήταν μοντέλο Φρανκενστάιν», είπε στον Σκάι, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως του συγκεκριμένου μοντέλου υπεραμύνεται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Να πουν την αλήθεια, ότι «για να μείνει η ΔΕΗ σε κρατικά χέρια θα κληθούν να πληρώσουν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί», ανέφερε για το θέμα, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, και πρόσθεσε: «Κομματικοί υπάλληλοι μεγαλοσυνδικαλιστές και προνομιακά συμβόλαια χρεωκόπησαν την ΔΕΗ. Το κόστος το πληρώνουμε όλοι».

Σενάρια για το 17%

Την ίδια στιγμή κάποιες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με ενδεχόμενα ανταλλάγματα για το θέμα του 17% της ΔΕΗ. Ως γνωστόν το 17% της ΔΕΗ έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση ωστόσο η κυβέρνηση ζητούσε τη μεταφορά του ποσοστού στο Υπερταμείο, όπως συμβαίνει και με το υπόλοιπο 34% που κατέχει το Δημόσιο.
Εφόσον το 17% «φύγει» από το ΤΑΙΠΕΔ και γίνει δεκτή από τους δανειστές η ελληνική πρόταση, τότε θα έχουμε μια σημαντική αλλαγή δεδομένων, που πιθανόν να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθεια για πολιτική διαχείριση του θέματος των πωλήσεων. Και αυτό διότι με τη μεταφορά του 17% διασφαλίζεται ο πλειοψηφικός έλεγχος του Δημοσίου (51%) στη ΔΕΗ.
Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι πρόσφατα οι θεσμοί εμφανίζονταν ανυποχώρητοι στο θέμα της πώλησης του 17%, έστω και εάν κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας της ΔΕΗ το ενδιαφέρον για ενδεχόμενο placement στην εταιρεία είναι από αναιμικό έως ανύπαρκτο.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον η κυβέρνηση πετύχει να εξασφαλίσει τον έλεγχο του δημοσίου στη ΔΕΗ, τότε εκτιμάται ότι μπορεί να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις στο σκέλος των πωλήσεων μονάδων που δρομολογούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» το κείμενο του προσχεδίου αναφέρει τα εξής:
1. Εκχώρηση παραγωγής λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σε ποσοστό που να μειώνει τη συνολική παραγωγή της ΔΕΗ κατά 40%, σε εναλλακτικούς προμηθευτές μέσα από τη δημιουργία και τη διάθεση μιας ή περισσοτέρων χωριστών εταιρειών (σ.σ. μία ή πολλές Μικρές ΔΕΗ).
2. Η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία συμμετοχή ή σύνδεση με οποιαδήποτε εκχωρούμενη οντότητα, απαγορευτικό που ισχύει και για τον τομέα της προμήθειας. Ο όρος αυτός ουσιαστικά απορρίπτει το σχέδιο της ΔΕΗ για συμμετοχή με μειοψηφικό πακέτο στα υπό παραχώρηση εταιρικά σχήματα.
3. Το ελληνικό Δημόσιο ή οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο ή επιχείρηση που συμμετέχει ή ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο άμεσα ή έμμεσα δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει στις εταιρείες που θα εκποιηθούν. Η ρύθμιση αυτή αφήνει εκτός διεκδίκησης μονάδων τα ΕΛΠΕ, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της Εlpedison.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων το προσχέδιο του μνημονίου, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρει ότι:
Μέχρι τον Ιούλιο 2017 κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν στο λεπτομερές σχέδιο για την εκχώρηση των μονάδων. Τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πραγματοποιηθεί έρευνα αγοράς, βάσει της οποίας η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσει την πρότασή της για τις προς εκχώρηση μονάδες, η οποία στον Οκτώβριο θα γίνει νομικά δεσμευτική. «Τα διαρθρωτικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και άνευ όρων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018» με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υποψήφιους επενδυτές να έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 για να ακολουθήσει τον Φεβρουάριο του 2018 η υποβολή δεσμευτικών προσφορών και οι υπογραφές των συμφωνιών μεταβίβασης των Μάρτιο του 2018.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube