Ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα που έχει να λύσει η Ρένα Δούρου από το Σεπτέμβριο που θα αναλάβει τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής είναι η υλοποίηση του ΠΕΔΣΑ. Δηλαδή, τα νέα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων. Κι επειδή το πρόβλημα είναι μεγάλο, υπάρχουν σκέψεις να κληθούν να το λύσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Δηλαδή, η περιφέρεια μαζί με τους δήμους να πραγματοποιήσει τοπικό δημοψήφισμα όπως στη Θεσσαλονίκη για την ΕΥΑΘ. Είναι κάτι που ζητούν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.
Υπενθυμίζεται ότι η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου κατά τη συνάντηση με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων-Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α) έβαλε φρένο στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής και τους διαγωνισμούς για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων.
Κατά την παρέμβασή της η Ρ. Δούρου υπογράμμισε ότι η «εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως ήδη φάνηκε από την προεκλογική περίοδο». Τόνισε την ανάγκη, για το σκοπό αυτό «συγκρότησης ενός όσο το δυνατόν πιο διευρυμένου μετώπου δυνάμεων», θέτοντας ως «πρώτη προτεραιότητα τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ» και την οργάνωση του «δημόσιου διαλόγου» για τον σκοπό αυτό, «έχοντας απορρίψει το σχέδιο των φαραωνικών μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και έχοντας καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης». Η Ρένα Δούρου επεσήμανε ότι «η ποσοτικοποίηση των στόχων και τα χρονοδιαγράμματα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, για την επεξεργασία των βιοαποδομήσιμων , της ανακύκλωσης , για την διαλογή στην πηγή σε όλη την περιφέρεια, κ.α. απαιτούνται μελέτες , προτάσεις και οργανωμένος διάλογος». «Η νέα περιφερειακή αρχή δεν θα υιοθετήσει τον εύκολο δρόμο των αυθαίρετων χωροθετήσεων και των χωροθετήσεων με ταξικά κριτήρια που γινόταν μέχρι σήμερα», συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας τον «δημόσιο χαρακτήρα του σχεδίου», του οποίου η υλοποίηση θα απαιτήσει «επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας». Η ίδια συμπλήρωσε ότι «Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δημοτικού κώδικα δεν θα δεχτούμε περιορισμό της δυνατότητας των ΟΤΑ να υλοποιούν τοπικά σχέδια διαχείρισης γιατί η δική μας εναλλακτική πρόταση σε αυτήν ακριβώς την δυνατότητα των ΟΤΑ στηρίζεται».
Από την πλευρά της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζήτησε να υπάρξει δημοψήφισμα όσον αφορά στην αναγκαιότητα κατασκευής των εργοστασίων απορριμμάτων, συμμετοχή και των φορεών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Συμβούλια) στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς έως τώρα, είτε από επιλογή είτε λόγω αδιαφορίας η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα. Ζήτησε επίσης να υπάρξει διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς για τα απορρίμματα.
Την ίδια ώρα ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός εξαπολύει νέες βολές προς το δήμο Φυλής, σχετικά με το κόστος λειτουργίας του ΧΥΤΑ ενώ επιτείνονται οι διεργασίες χρηματοδότησης για τα εργοστάσια απορριμμάτων της περιφέρειας, όπου τα έργα έχουν ωριμάσει και οι ανάδοχοι βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τις τράπεζες για να εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό στο δήμο Φυλής που λειτουργεί την μοναδική μέχρι στιγμής νόμιμη χωματερή του λεκανοπεδίου, εξοφλήθηκαν οφειλές την τριετία 2011-2013, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ. “Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και των υπέρογκων χρεών του ΕΔΣΝΑ” επισημαίνει, προσθέτοντας ότι κάποιοι δεν αναγνωρίζουν τις πληρωμές αυτές και θέτουν επιτακτικά αιτήματα για νέες πληρωμές”.
Πηγή aftodioikisi.gr