Με 59 πυραύλους Τόμαχοκ οι οποίοι εκτοξεύθηκαν από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία (USS Ross και USS Porter) στη Μεσόγειο με στόχο τη βάση αλ Σαριάτ στη Συρία έκανε πράξη ο Ντόναλντ Τραμπ την απειλή του ότι «κάτι πρέπει να γίνει με τον Άσαντ».

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα (ώρα Συρίας) και στόχο είχε τα συριακά μαχητικά, υποδομές, ραντάρ και αποθήκες πυρομαχικών, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Από τη βάση αλ Σαριάτ πιστεύεται ότι απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που πραγματοποίησαν πριν από λίγες ημέρες την επιχείρηση από την οποία προκλήθηκε η επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ.
Η συριακή κρατική τηλεόραση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η «αμερικανική επιθετικότητα» στοχοποίησε μια συριακή στρατιωτική βάση με «έναν αριθμό πυραύλων».

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κυβερνήτης της Χομς, όπου υπάγεται η βάση, ανακοίνωσε πως πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών.

Πληροφορίες που μετέδωσε το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al Mayadeen, αναφέρουν ότι η διοίκηση του συριακού στρατού είχε απομακρύνει τα περισσότερα πολεμικά αεροσκάφη από την αεροπορική βάση η οποία επλήγη από τους αμερικανικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Κατά την ίδια πηγή η εκτίμηση είναι ότι προκλήθηκε σημαντικό πλήγμα στις υποδομές και τα αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Όπως ανακοίνωσε από τη Φλόριντα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αμερικανού προέδρου, στον Ντόναλντ Τραμπ δόθηκαν τρεις επιλογές προκειμένου να απαντήσει στη Συρία για την επίθεση με χημικά όπλα με τον αμερικανό πρόεδρο να ζητά να επικεντρωθούν στις δύο από αυτές με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται χθες Πέμπτη.

Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται, επίσης, να δηλώνει ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί, μέχρι να ληφθεί κάποια περαιτέρω απόφαση αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Οι πύραυλοι Τomahawk με τους οποίους εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ επίθεση κατά της Συρίας είναι αυτό που θα λέγαμε όπλα παντός καιρού. Χρησιμοποιούνται εναντίον στόχων ξηράς και βάλλονται από υποβρύχια και πλοία. Οι πύραυλοι Tomahawk έχουν εξελιχθεί σε διάφορα μοντέλα όπως τα Block II, Block III και Block IV, τα οποία μπορούν να φέρουν μία κεφαλή (τύπου C) είτε βομβίδα (τύπου D). Είναι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς στην επιχείρηση "Καταιγίδα της Ερήμου" (1991), καθώς και για άλλες επιθέσεις εναντίον του Ιράκ (Ιανουάριος, Ιούνιος 1993). Επίσης, στον πόλεμο της Βοσνίας το 1995 καθώς , στην επιχείρηση "Desert Strike " στο Iράκ το 1996.

«Όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν στη βάση έχουν υποστεί ζημιές, μπορεί κανείς να πει ότι (η βάση) είναι εντελώς κατεστραμμένη», εξήγησε μέλος του προσωπικού της βάσης στο πρακτορείο Sputnik.

Όπως μετέδωσε συριακό τηλεοπτικό δίκτυο, πυρκαγιά εξακολουθεί να κατακαίει την αεροπορική βάση.

Στο μεταξύ ο Ρώσος βουλευτής Ντμίτρι Σαμπλίν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκαν Ρώσοι από τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της βάσης Ας Σαϊράτ, επικαλούμενος δικές του πηγές.
Πάντως η ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό ερευνά αν υπάρχουν Ρώσοι μεταξύ των θυμάτων από την αμερικανική επιχείρηση, όμως ακόμη δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες.

Σε διάγγελμά του, ο Τραμπ είπε ότι διέταξε μια στοχοποιημένη στρατιωτική επίθεση σε αεροδιάδρομο στη Συρία από τον οποίο απογειώθηκαν τα αεροσκάφη για μια επίθεση με χημικά όπλα, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία είχε κάνει χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτική βάση του Άσαντ. Το πρωί της Παρασκευής η Μόσχα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει το θέμα, ενώ ανέστειλε και τη συμφωνία που είχε συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν πιστεύει ότι το συριακό καθεστώς κατέχει χημικά όπλα και ότι η αμερικανική επιχείρηση θα δημιουργήσει αναπόφευκτα σοβαρό εμπόδιο στη δημιουργία διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, μία ιδέα που επανειλημμένως έχει προωθήσει ο Πούτιν. Πάντως σύμφωνα με πηγές από το αμερικανικό Πεντάγωνο για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Τι σημαίνει η επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία, επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν ειδικοί αναλυτές, λίγες ώρες μετά, δίνοντας απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται:

1. Η επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας ήταν απλά μία προειδοποίηση για τον δικτάτορα Άσαντ ή μήπως ένα μέρος μίας ευρύτερης στρατιωτικής επέμβασης;
O εμφύλιος στη Συρία έχει εκτοπίσει 14 εκατομμύρια Σύρους πολίτες ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Άσαντ τα τελευταία έξι χρόνια.

2. Μήπως η κυβέρνηση του Trump έχει ένα ευρύτερο σχέδιο για την προστασία των πολιτών της Συρίας;
Ήδη η κυβέρνηση Trump - παρά τα νομικά κωλύματα - έχει προσπαθήσει να απαγορεύσει την είσοδο Σύρων προσφύγων, που είναι σε μεγάλο βαθμό γυναίκες και παιδιά, να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Αυτοί οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες. Απλά εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από την τρομοκρατία του καθεστώτος Άσαντ και την ωμή τρομοκρατία του Iσλαμικού Κράτους. Οι πολίτες αυτοί είναι τα θύματα της τρομοκρατίας, δεν είναι οι δράστες.

3. Από την προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ είχε πετάξει την ιδέα για την δημιουργία «ασφαλών ζωνών» για τους πολίτες. Άραγε είναι το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση Τραμπ η δημιουργία τέτοιων ζωνών;

4. Οι αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας δείχνουν ότι αποκηρύσσουν την κυβέρνηση Άσαντ που στηρίζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πώς θα αντιδράσει ο Ρώσος ηγέτης; Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η κίνηση αυτή του Τραμπ ενδέχεται να ισχυροποιήσει τον άξονα Ρωσίας - Συρίας, εφόσον βέβαια ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίσει να στηρίζει τον ισχυρό άνδρα της Δαμασκού.

5. Πως τελειώνει αυτή η "ιστορία"; Ο Μακιαβέλι είχε πει : "Οι πόλεμοι ξεκινούν όταν τους θέλεις, όμως δεν τελειώνουν όταν παρακαλάς..." Ήδη η κυβέρνηση Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει πως η επίθεση ήταν μία στοχευμένη απάντηση στην επίθεση με χημικά και δεν αποτελεί μέρος κάποιας ευρύτερης εκστρατείας κατά του Άσαντ. Αυτά όμως τα έχουν ξαναπεί οι Αμερικανοί και στη συνέχεια πέρασαν στην αντεπίθεση...

6. Ποια είναι η νομική βάση της επίθεσης; Η κυβέρνηση Τραμπ βομβάρδισε τη Συρία, γεγονός που συνιστά μία πράξη πολέμου, χωρίς απόφαση του ΟΗΕ ή την έγκριση του Κογκρέσου. Όμως, για περαιτέρω στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.



casa victoria barkiza



φιλικά μέσα....

glyfada metropolitan

ShareNews 13

BANNERS PROTASEIS 1

acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
cp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες
acp advertising, Βάρκιζα, σταμπάδικο,νότια προάστια, φωτοτυπίες, καμβάς, μπλούζε,διαφημιστικά δώρα, γάμος,Μπλούζες,στάμπες,συγκροτήματα,στάμπες,πενταήμερηεκδρομή,σχολείου,τουριστικά,μπλουζάκια,αστείες,ατάκες,σχολικές,εκδηλώσεις,γυμναστικές,επιδείξεις,ποδιές,υφασμάτινες,τσάντες,Ζακέτες,Φούτερ,Fleece,αναπτήρες,σπίρτα,Κούπες,καπέλα,αναπτύρες,κορνίζες,μαξιλαράκια,φωτογραφίες,παιδικά,δωμάτια,Ποτήρια,Μπουκάλια,Θερμός,Σεϊκερ,Λάβαρα,Μαγνητάκια,άλλα,φωτογραφικά,είδη,Μεταλλικά,στυλό,Πένες,Μεταλλικά,μπρελόκ,Πλαστικά,μπρελόκ,Κονκάρδες,πίνακες,καμβά,ψηφιακές,εκτυπώσεις,Κρύσταλλα,Πέτρες

acp logo 16 1

NotosNet YouTube