Αναταραχή στην ΠΓΔΜ, μετά και τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.
Την Πέμπτη οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η εκλογή για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενός πολιτικού αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.
Η πλευρά Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή Τζαφέρι πραξικόπημα ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.
Η Deutsche Welle γράφει ότι οι λόγοι που οδηγούν στα Σκόπια στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί: «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου». Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Πάντως είναι γεγονός ότι το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη χώρα: οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, υπολειτουργούν τα σχολεία, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών υπαλλήλων.