Το γάντι στον πρωθυπουργό να εφαρμόσει από τώρα «αντίμετρα» ύψους 0,5% του ΑΕΠ (700 εκατ. ευρώ), ώστε να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία την υπέρβαση του πλεονάσματος που ο ίδιος πανηγύρισε, έριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι δεν ψηφίζει μέτρα και αντίμετρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει οιασδήποτε μορφής δέσμευση τυχόν ζητηθεί από τους δανειστές και ξεπερνά το τρίτο μνημόνιο.
Με βασική επιδίωξη να ξεκαθαρίσει τα πράγματα –και την αριθμητική– γύρω από την επικείμενη συμφωνία και τα μέτρα που αποτελούν τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, αλλά κυρίως προκειμένου να αποδομήσει πλήρως το κυβερνητικό αφήγημα περί «αντιμέτρων», η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. (στον Alpha) λειτούργησε και ως πλήρες ξεκαθάρισμα του τοπίου με πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως τον Αλ. Τσίπρα: «Γιατί σήμερα δεν μπορεί ένα μέρος του πλεονάσματος να επιστρέψει στην ελληνική κοινωνία που το πλήρωσε πολύ ακριβά;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τον πρωθυπουργό να επιστρέψει «εδώ και τώρα» στην κοινωνία 0,5% του ΑΕΠ από την υπέρβαση του πλεονάσματος στην κατεύθυνση μάλιστα προτάσεων που έχει ήδη καταθέσει η Ν.Δ. – όλα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20%, μείωση ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, κατάργηση φόρου στο κρασί. Πρόσθεσε δε ότι αν ο πρωθυπουργός κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, η Ν.Δ. θα τον στηρίξει. Υψηλόβαθμες πηγές της Πειραιώς σημείωναν ότι η εν λόγω πρόταση είναι πλήρως κοστολογημένη και θα μπορούσε να «βγει» με βάση και τις προβλέψεις για το 2017. Στόχος της είναι να αναγκάσει τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί είτε αρνητικά είτε θετικά, κάτι που για την Πειραιώς θα τον μετέτρεπε σε παρακολούθημα της νεοδημοκρατικής ατζέντας.
Αυτό που δεν προτίθεται να στηρίξει η Ν.Δ. είναι αντίμετρα που λειτουργούν ως «φερετζές» του σκληρού πακέτου που θα εφαρμοστεί το 2019 και 2020. «Το όχι μας είναι καθολικό στα μέτρα και στα αντίμετρα», επανέλαβε εμφατικά ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ειδικά για τα αντίμετρα ότι αποτελούν μέρος των μέτρων και ότι αν το κόμμα του τα ψήφιζε, θα έδινε εντύπωση συνομολόγησης και στα μέτρα. «Eχετε διαπιστώσει ότι τα αντίμετρα δεν αφορούν αυτούς που θίγονται από τα μέτρα; Είναι αντίμετρο το συσσίτιο στο σχολείο», σημείωσε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης γιατί συμφωνεί μέτρα 3,6 δισ. και αντίμετρα που «κατά πάσα πιθανότητα ποτέ δεν θα εφαρμοστούν». Κατηγορηματική ήταν η άρνησή του να υπογράψει οποιαδήποτε δέσμευση –ρωτήθηκε ειδικά για το ΔΝΤ– ξεπερνά το τρίτο μνημόνιο. Θύμιζε δε ότι ουδέποτε ζητήθηκε κάτι παρόμοιο από τον κ. Τσίπρα όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση, επανέλαβε, εξάλλου, ότι «το κράτος έχει συνέχεια», επέμεινε, όμως, ότι τα πλεονάσματα πρέπει να περιοριστούν, στόχος που είναι εφικτός αν η χώρα «προτάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο».
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε πάντως υπέρ μιας γραμμής «ελάχιστης συνεννόησης» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου η «Ελλάδα δεν αισθάνομαι ότι είναι παρούσα, όπως στο παρελθόν». «Δεν θα επιτρέψω να ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή της χώρας», απάντησε, ερωτηθείς για την υπόθεση Σαββίδη και τόνισε ότι «η Ν.Δ. δεν απειλείται ούτε εκβιάζεται από κανέναν». Ερωτηθείς πάντως για τις απουσίες βουλευτών (της B. Ελλάδας) κατά την ψηφοφορία της επίμαχης τροπολογίας, μίλησε για ενιαία γραμμή της Ν.Δ. και εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει επανάληψη του φαινομένου.
Παρουσία με μήνυμα από Κ. Καραμανλή
Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο Κώστας Καραμανλής για να παραστεί στην παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του συλλογικού τόμου που έχουν επιμεληθεί οι κ. Παντελής Σκλιας και Σπύρος Ρουκανάς «Η ελληνική πολιτική οικονομία 2000-2015», στο Βελλίδειο. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μελέτη που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο στο ΕΒΕΑ και κατέρριπτε τα περί δημοσιονομικής εκτροπής κατά την περίοδο 2004-2009. Στον αντίποδα, η συγκεκριμένη μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με βασικό επιχείρημα –το είχε επαναλάβει προσφάτως ο πρώην υπουργός του κ. Καραμανλή Θόδωρος Ρουσόπουλος– ότι ο Κώστας Σημίτης είχε μεταθέσει τόσο τις δόσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα όσο και τις λήξεις ομολόγων στο μέλλον, «κληροδοτώντας» τα επί της ουσίας στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Η τότε παρουσίαση είχε ρίξει νερό στον μύλο της παραδοσιακής κόντρας των υποστηρικτών των κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή, ενώ είχε έντονη πολιτική σημειολογία. Και αυτό διότι το «παρών» είχε δώσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος κάνει σπάνια δημόσιες εμφανίσεις πολιτικού χαρακτήρα. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και αρκετών καραμανλικών στελεχών είχε εκπέμψει μήνυμα καραμανλικής «αντεπίθεσης». Στην παρουσίαση της Δευτέρας, που οργανώνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, θα μιλήσουν οι επιμελητές του τόμου, ο Ν. Κακλαμάνης και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης.