Στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, μεταφέρθηκε ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, ο 39χρονος επιχειρηματίας που κατηγορείται ως ένας από τους τέσσερις κλεπταποδόχους της μαφίας των Ρομά.
Η αρνητική έκβαση της αίτησης αποφυλάκισης που κατέθεσε μέσα από τις Φυλακές της Χίου τον έριξε ψυχολογικά, με αποτέλεσμα η κατάστασή του να επιδεινωθεί και τις ημέρες του Πάσχα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του ακριτικού νησιού. Παρά τις προσπάθειες που έκανε να μάθει να ζει σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από αυτό που ζούσε, τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι πήρε τον δρόμο για το ψυχιατρικό κατάστημα των Φυλακών Κορυδαλλού. Από τη χλιδή της καλοκαιρινής Μυκόνου και της χιονισμένης Αράχοβας, σήμερα περνάει τη ζωή του σε ένα κελί μαζί με δύο άτομα, ενώ παρακολουθείται από τους γιατρούς και όταν χρειάζεται λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Ο Αλέξανδρος Αγγλούπας, σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνει να το έχει πάρει βαριά. Σαν να είναι χαμένος στον δικό του κόσμο, με τα μόνα πρόσωπα που έρχεται σε επαφή δύο φορές την εβδομάδα να είναι η μητέρα του Τούλα και η σύζυγός του Ολγα Ζαπουνίδου, με την οποία ενώθηκε με σύμφωνο συμβίωσης μέσα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ το περασμένο φθινόπωρο, τότε δηλαδή που τον είχαν πιάσει και περίμενε να μεταφερθεί στις Φυλακές της Χίου.
Οταν στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου έπεφτε στα χέρια της Ασφάλειας, ήλπιζε ότι θα γλίτωνε την προφυλάκιση αρνούμενος, όπως φαίνεται από την απολογία του, κάθε εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση. Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει ούτε τον εισαγγελέα ούτε τον ανακριτή, οι οποίοι διέταξαν την προφυλάκισή του μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο. Τότε είναι που ξεκίνησε και η οδύσσειά του, για να καταλήξει σήμερα, αφού περιπλανήθηκε στη μισή Ελλάδα, στο ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού.
Ολα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι πολλά μέλη της συμμορίας που προφυλακίστηκαν οδηγήθηκαν σε ξεχωριστά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με τον Αγγλούπα να καταλήγει στη Χίο, σε μια μικρή φυλακή, χωρητικότητας μόλις 152 ατόμων, η οποία δεν διαθέτει καν κελιά αλλά ομαδικούς θαλάμους. Ετσι, μετά από περίπου δύο εβδομάδες παραμονής στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, ανήμερα του εορτασμού του Πολυτεχνείου η Ασφάλεια τον επιβίβασε σε πλοίο της γραμμής και μαζί με τρεις ακόμη κρατούμενους για άλλες υποθέσεις πήρε τον δρόμο για τη Χίο. Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου του 2016 που το ακριτικό νησί συγκλονιζόταν από την εξέγερση των προσφύγων και των μεταναστών στο camp της Σούδας, λόγω λανθασμένου σχεδιασμού οι φυλακές του νησιού δεν τον δέχτηκαν καθώς ήταν γεμάτες.
Οι αστυνομικοί του Μεταγωγών που τον συνόδευαν δεν ήξεραν τι να κάνουν και έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθεί στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού και να περάσει το Σαββατοκύριακο μέχρι να αδειάσει κάποια θέση στη φυλακή. Οπως λένε άνθρωποι με τους οποίους ήρθε σε επαφή, ο επιχειρηματίας έζησε από πρώτο χέρι την εξέγερση των μεταναστών καθώς η Αστυνομική Διεύθυνση εκείνο το φλεγόμενο βράδυ βρισκόταν σε επιφυλακή, με πολλούς από τους αλλοδαπούς που συμμετείχαν στην κόλαση της Σούδας να περνούν από τα κρατητήρια όπου βρισκόταν και ο ίδιος. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα και οδηγήθηκε σε θάλαμο με 20 ακόμη άτομα.
Μετά το αρχικό σοκ, ο 39χρονος έδειχνε σιγά-σιγά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Αυτό είχε να κάνει, όπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, με το γεγονός ότι ετοίμαζε να καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης, ελπίζοντας ότι το συμβούλιο θα την έκανε δεκτή και ότι η προσωρινή κράτηση θα άλλαζε και θα βρισκόταν εκτός φυλακής με περιοριστικούς όρους. Ωστόσο η αίτησή του απορρίφθηκε.
Το γεγονός αυτό τον έριξε πολύ. Καθημερινά η κατάστασή του επιδεινωνόταν, μέχρι που 10 ημέρες πριν το Πάσχα υπέστη σοβαρό κλονισμό μέσα στον θάλαμο του σωφρονιστικού καταστήματος Χίου και οι φύλακες αναγκάστηκαν να τον πάνε στο νοσοκομείο του νησιού. Εκεί, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν πλέον επικίνδυνο στην κατάσταση που είχε περιέλθει να παραμείνει στο κελί και έτσι απεφάνθησαν ότι έπρεπε να μεταφερθεί στο μοναδικό ψυχιατρείο που υπάρχει για κρατούμενους, το οποίο βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού. Ετσι και έγινε.
Ο Αγγλούπας εδώ και αρκετές ημέρες βρίσκεται στο εν λόγω ψυχιατρικό κατάστημα, σε ένα ειδικό κελί με δύο ακόμη άτομα. Οπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, παρακολουθείται καθημερινά από τους γιατρούς, σε συνθήκες οι οποίες είναι σαφέστατα καλύτερες από ένα απλό κελί φυλακών, ενώ το σημαντικότερο για αυτόν είναι ότι βρίσκεται στην Αθήνα και έχει τη δυνατότητα να βλέπει πιο συχνά τη μητέρα και τη σύζυγό του.
Δυο ημέρες προτού οδηγηθεί στις φυλακές Χίου, επισημοποίησε τη σχέση του με την αγαπημένη του, ο κατηγορούμενος για τη σπείρα με τις Ferrari, Αλέξανδρος Αγγλούπας.
Ο 39χρονος γόνος επιχειρηματικής οικογένειας υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με την αγαπημένη του, Όλγα Ζαπουνίδου, στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, δυο μέρες προτού μεταφερθεί στις φυλακές Χίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αγγλούπας έκανε έκπληξη το σύμφωνο συμβίωσης στην επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια σύντροφό του, η οποία του έχει συμπαρασταθεί σε όλες τις δύσκολες στιγμές του, όταν εκείνη τον επισκέφθηκε στο κρατητήριο προχθές το απόγευμα.
Το ζευγάρι τα τελευταία χρόνια έμενε μαζί σε σπίτι στο Καβούρι.
Εκείνη εργάζεται ως υπεύθυνη πωλήσεων στην εταιρεία με γυναικεία ενδύματα που ανήκει στην οικογένεια του 39χρονου και όσοι τους ξέρουν καλά, μιλούν για ένα πολύ δεμένο ζευγάρι.
Η Όλγα Ζαπουνίδου ήταν μάλιστα εκείνη που βοήθησε τον Αλέξανδρο Αγγλούπα να γυρίσει σελίδα στη ζωή του μετά την περιπέτεια που είχε στα τέλη του 2011 με το αιματηρό σκηνικό στο σπίτι της αδελφής της τότε συντρόφου του Όλγας Φαρμάκη, όταν το όπλο του (που κατείχε νόμιμα) εκπυρσοκρότησε και η σφαίρα βρήκε στη βουβωνική χώρα τη Γωγώ Φαρμάκη.