Από το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αρχίσουν να εκδίδονται οι πρώτες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις που βρίσκονται στην ουρά εδώ και δυόμισι χρόνια καθώς καμία επικουρική δεν έχει εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015.
Για την εκκαθάριση των 127.000 εκκρεμών αιτήσεων επικουρικών συντάξεων από τον Αύγουστο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 θα χρειαστούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν αποκλειστικά από τους πόρους του ΕΤΕΑΕΠ δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες καταβάλλουν εργαζόμενοι και εργοδότες.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτίσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) έως τέλος του 2018 θα ικανοποιηθούν έως 75.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ενώ οι υπόλοιπες θα ικανοποιηθούν σταδιακά έως το τέλος του 2019.
Το σίγουρο είναι ότι οι επικουρικές για τους νέους συνταξιούχους θα είναι χαμηλότερες και μεταβαλλόμενες ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε αν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το ποσό να είναι μικρότερο. Σύμφωνα με το ενιαίο δίκτυο συνταξιούχων οι επικουρικές ήδη μειώθηκαν έως και 80% φθάνοντας πλέον στα 160 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ μελέτη του καθηγητή Σάββα Ρομπόλη προβλέπει ότι η μέση επικουρική σύνταξη το 2021 θα ανέρχεται σε 144 ευρώ μικτά.
Οι μειώσεις θα επανέλθουν και για τους σημερινούς συνταξιούχους το 2019 με περικοπή έως 18% σε επιπλέον 200.000 επικουρικές συντάξεις που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη «σφαγή» του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Οι περικοπές ανέρχονται συνολικά σε 232 εκατ. ευρώ το 2019 , 225 εκατ. το 2020 και 218 εκατ. το 2021.
Ο «χορός» των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις ξεκίνησε την περίοδο 2011-2014 και συνεχίστηκε τον Ιούλιο του 2015, οπότε επιβλήθηκε εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις. Ακολούθησε η «μεγάλη σφαγή» το 2016 με μειώσεις που έφθασαν έως και 50% για 250.000 επικουρικές συντάξεις.
Υπενθυμίζουμε ότι όσοι συνταξιοδοτούνται από το 1/1/2015 και μετά θα παίρνουν ένα τμήμα σύνταξης για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και ένα δεύτερο τμήμα από 1/1/2015 και μετά που θα υπολογίζεται με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα .
Οι ειδικοί στην ασφάλιση εφιστούν την προσοχή καθώς οι νέες επικουρικές που αναμένεται να εκδοθούν αναδρομικά από την 1/1/2015 , θα υπολογιστούν βάσει των καταβληθεισών εισφορών που είναι "περασμένες" στη μερίδα του ασφαλισμένου. Δηλαδή, αν οι εισφορές κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις αλλά δεν αποδόθηκαν, τότε πρέπει ο ίδιος ο ασφαλισμένος να «κυνηγήσει» τον εργοδότη για να μη χάσει ασφαλιστικό χρόνο και αντίστοιχο ποσό στη σύνταξή του.
Μπόνους 250 ευρώ στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να «τρέξουν» την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων
Εν τω μεταξύ, ποσό ύψους 250 ευρώ θα λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή («μπόνους») οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, εφόσον χρειαστεί να απασχοληθούν εκτός νομίμου ωραρίου και πέραν των υπερωριών, για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφει η κυρία Αχτσιόγλου μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία, η αποζημίωση που θα καταβάλλεται στις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, ορίζεται στα 250 ευρώ το μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι, για τον ίδιο σκοπό, προηγήθηκε απόφαση, με την οποία ορίζεται η δημιουργία τουλάχιστον 100 ειδικών κλιμακίων, ομάδων και υποομάδων και τίθεται ως στόχος η έκδοση 63.000 συντάξεων από τις περίπου 130.000 που εκκρεμούν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Μάλιστα, για κάθε κλιμάκιο τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι ανά υπάλληλο και ανά μήνα. Η απόφαση ανέβηκε χθες στη «Διαύγεια» και καθορίζει τις αμοιβές, με τη συνολική δαπάνη για τους εργαζομένους που θα απασχολούνται τα απογεύματα στον ΕΦΚΑ, να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3,75 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, ορίζεται πως αν οι στόχοι επιτευχθούν στον μέγιστο βαθμό (π.χ. ο υπάλληλος του κλιμακίου απονομής συντάξεων προχωρήσει στην απονομή 40 αποφάσεων το μήνα), θα καταβληθεί το ποσό των 250 ευρώ, ως πρόσθετη αποζημίωση. Για την απόδοση που κυμαίνεται μεταξύ του ελάχιστου και του μέγιστου απαιτούμενου ορίου, η δικαιούμενη αποζημίωση καθορίζεται σε ποσοστιαία αναλογία αντίστοιχα με το ποσοστό επίτευξης του στόχου.
Στην περίπτωση που η απόδοση του κάθε υπαλλήλου υπολείπεται της ελάχιστης απαιτούμενης ανά αντικείμενο εργασιών, ο υπάλληλους χάνει το δικαίωμα αποζημίωσης. Στον αντίποδα, εάν κάποιος είναι υπερ-αποδοτικός και υπερβεί τη μέγιστη μηνιαία απαιτητή απόδοση, η αμοιβή προσαυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο του ποσοστού της υπέρβασης.
Τέλος, η απόφαση ορίζει ότι σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας (ασθένεια, ανωτέρα βία) του υπαλλήλου να καλύψει το ελάχιστο απαιτητό όριο απόδοσης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην απογευματινή εργασία των κλιμακίων, θα καταβάλλεται αναλογικά μειωμένη αμοιβή αντίστοιχη με το μέρος του έργου που πραγματοποίησε.