Πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες, καταγράφοντας την ολέθρια πορεία του τυφώνα Ίρμα ο οποίος κυριολεκτικά ισοπέδωσε τα νησιά Μπαρμπούντα και Άγιος Μαρτίνος στην Καραϊβική.
Ο ισχυρότερος τυφώνας που καταγράφηκε ποτέ στον Ατλαντικό «σφυροκοπάει» από εχθές το Πουέρτο Ρίκο με ανέμους ταχύτητας 300 χλμ/ώρα. Νωρίτερα όμως είχε χτυπήσε με πρωτοφανή ισχύ τα δύο τροπικά νησάκια, προκαλώντας καταστροφές στο 95% των κτιρίων τους και των δρόμων τους.
Σύμφωνα με τους τελευταίους απολογισμούς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 10 μέχρι στιγμής. Ειδικότερα, οχτώ θάνατοι έχουν καταγραφεί στη γαλλική πλευρά του Αγίου Μαρτίνου, ενώ οι άλλοι δύο σημειώθηκαν στη Μπαρμπούντα και στην Ανγκίλα. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και δίχρονο παιδί, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, που σκοτώθηκε στην Μπαρμπούντα ενώ η οικογένειά του επιχειρούσε να φύγει από το κατεστραμμένο σπίτι της.
Ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.
Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές -- πολλά απ' αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.
«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC. «Περίπου το 50% απ' αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.
Στο μεταξύ, η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν έφθασε σήμερα το πρωί στο γαλλικό νησί της Γουαδελούπης, από το οποίο εξαρτάται διοικητικά ο Άγιος Μαρτίνος, συνοδευόμενη από ένα απόσπασμα διασωστών της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής ασφάλειας υπό τον συνταγματάρχη Βενσάν Μπουασάρ.
Η υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι έχει επαναλειτουργήσει ένα τμήμα του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, πράγμα που θα επιτρέψει την προσεχή άφιξη ενός στρατιωτικού αναγνωριστικού αεροπλάνου.
Αερογέφυρα, που πρόκειται να στηθεί από σήμερα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, «θα επιτρέψει να σταλούν αυτά τα οποία έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα να μεταφερθούν εδώ οι τραυματίες», σύμφωνα με την Ζιραρντέν, η οποία ανακοίνωσε επίσης την αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης, αλλά και πόσιμου νερού και υλικού αρωγής.
Ερωτηθείς από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Franceinfo, ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ προειδοποίησε πως «οι αριθμοί προφανώς θα αλλάξουν εντός της ημέρας» και πως «οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές» επειδή η επικοινωνία με τα νησία του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου είναι δύσκολη.
Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό: «Τεράστιες ζημιές» στον Αγίο Μαρτίνο
Ο κυκλώνας Ίρμα έχει προκαλέσει «τεράστιες ζημιές» στην ολλανδική πλευρά του νησιού του Αγίου Μαρτίνου στην Καραϊβική, ανακοίνωσε σήμερα το Ολλανδικό Βασιλικό Ναυτικό. Δύο πλοία του Ολλανδικού Βασιλικού Ναυτικού βρίσκονται στα ανοικτά του νησιού και στον λογαριασμό του Ναυτικού στο Twitter αναρτώνται φωτογραφίες από ελικόπτερο που δείχνουν ζημιές σε σπίτια, ξενοδοχεία και σκάφη.
Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν πως στη γαλλική πλευρά του νησιού υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί, όμως η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κάνει γνωστό τον αριθμό των θυμάτων του κυκλώνα στη δική της πλευρά του Αγίου Μαρτίνου. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη από τον τυφώνα Ίρμα αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 37 εκατομμύρια άνθρωποι.
Βαρύ το πλήγμα στο Πούερτο Ρίκο
Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα και από το Πουέρτο Ρίκο καθώς, σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερο από το μισό νησί είναι χωρίς ρεύμα. Συνολικά 900.000 Πορτορικανοί είναι στο σκοτάδι ενώ 50.000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό.
Δεκατέσσερα νοσοκομεία βασίζονται μόνο σε γεννήτριες για τη λειτουργία τους ενώ οι δρόμοι έχουν γεμίσει με κολώνες που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.