Βρετανοί αξιωματούχοι της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας ερευνούν το αν διαβαθμισμένα εμπορικά έγγραφα μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ, τα οποία κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο ενόψει των εκλογών της Πέμπτης, αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπής.
Πέραν από τους φόβους πιθανής ρωσικής ανάμειξης σε μια ακόμη εκλογική διαδικασία σε δυτική χώρα, η αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια ευαίσθητων συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της.
Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα επωφελήθηκε λέγοντας ότι αυτό δείχνει πως οι Τόρις του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον συνωμοτούν για να πουλήσουν κάποια τμήματα του κρατικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στις εμπορικές συνομιλίες τους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζόνσον έχει επανειλημμένως διαψεύσει αυτόν τον ισχυρισμό, ενώ ο Τραμπ, ο οποίος τον Ιούλιο είπε ότι το ΕΣΥ θα πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι τον εμπορικών συνομιλιών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν ενδιαφέρεται για τις βρετανικές υπηρεσίες υγείας ακόμα και αν η Βρετανία του τις πρόσφερε σε "ασημένια πιατέλα".
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, τμήμα της Υπηρεσίας ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων GCHQ, συνδράμει την κυβέρνηση στις έρευνες για το πώς τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν, αλλά αρνείται να σχολιάσει τα της έρευνας.
Δύο πηγές είπαν στο Reuters ότι ένα από τα βασικά ζητήματα της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν τα έγγραφα διέρρευσαν ή όχι.
«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από απροσεξία ή από κάποιο δυσαρεστημένο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από αυτό», είπε μια από τις πηγές που διατήρησε την ανωνυμία της εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του θέματος.
Μια τρίτη πηγή είπε ότι η έρευνα εξετάζει αν τα έγγραφα διέρρευσαν από το εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στις 2 Δεκεμβρίου το Reuters μετέδωσε ότι τα έγγραφα, που αρχικά διαμοιράστηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit και στη συνέχεια προωθήθηκαν στο διαδίκτυο, μοιάζουν πολύ με την εκστρατεία παραπληροφόρησης που αποκαλύφθηκε νωρίτερα μέσα στον χρόνο.
Το Reddit ανέφερε την Παρασκευή ότι η διαρροή συνδέεται με μια προηγούμενη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης.
Το Κρεμλίνο πάντως, που υποστηρίζει ότι η Δύση έχει πάθει αντιρωσική υστερία, έχει διαψεύσει εμπλοκή του σε δυτικές δημοκρατίες.