Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το άρθρο 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ισοδυναμία των πτυχίων αποφοίτων κολλεγίων.
Το επίμαχο άρθρο που προκάλεσε άγρια κόντρα στη Βουλή, στήριξαν 153 βουλευτές, ενώ το καταψήφισαν 136 βουλευτές. Επί της αρχής του, το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
«Για 4 χρόνια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζε κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των αποφοίτων των λεγόμενων κολλεγίων, ως όφειλε με βάση το Ενωσιακό Δίκαιο», ανέφερε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως για να προσθέσει ότι επί 4 χρόνια οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναγνώριζαν κανονικά την επαγγελματική ισοδυναμία των κολλεγίων.
Για κατάφωρα αντισυνταγματικό άρθρο, έκανε λόγο η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ότι ψευδολογεί και στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας παιδείας.Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κ. Κεραμέως ότι απέκρυψε την αλληλογραφία που είχε με τον ΔΟΑΤΑΠ,ο οποίος της παρείχε όλη τη νομική επιχειρηματολογία για να αντικρούσει την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια , καθώς - όπως είπε- η συγκεκριμένη ρύθμιση παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος.
«Η κ. Κεραμέως συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων. Με τη ρύθμισή της, υποβαθμίζει τα δημόσια πανεπιστήμια και υπονομεύει το ευαίσθητο λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Συνεχίζει να ψευδολογεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ δια στόματος της Χαράς Κεφαλίδου επέκριναν την κυβέρνηση για τη μη κατάθεση στη Βουλή επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Είχαμε απόκρυψη στοιχείου καθοριστικής σημασίας», είπε η κ. Κεφαλίδου. «Ο λόγος είναι τώρα στο Κίνημα που έχει το δικαίωμα, τη δύναμη και τη θέληση», είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιάννης Δελής.
«Όλα τα κόμματα ενημερώθηκαν για την επιστολή», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός.
"Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια εκπαίδευση, εξυπηρετεί δημόσια συμφέροντα", σχολιάζει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε δήλωσή του μετά την ψήφιση του επίμαχου άρθρου, κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι έφερε μια ρύθμιση που υποβαθμίζει το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και την εργασία. "Επαναφέρει νόμο της μνημονιακής περιόδου, το νόμο Αρβανιτόπουλου, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια και πριν γίνει ο πρώτος διαγωνισμός για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό ότι η κ. Κεραμέως συνεχίζει το ρόλο του ντελίβερι των ιδιωτικών συμφερόντων των κολεγίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε το παν να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος, μαζί με το κίνημα των εκπαιδευτικών, των πανεπιστημιακών, των μηχανικών και των φοιτητών", αναφέρει.