Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν την συνεργική δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη). Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα.
Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει:
την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1,
την οξείδωση της hLDL
την αρτηριοσκλήρωση
να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης
την απώλεια οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση.
Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.
Διατροφική Αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.
Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280g)*
Ενέργεια : 234kcal
Πρωτεΐνες : 4,71g
Λιπαρά : 3,3g
Υδατάνθρακες :52,73g
Φυτικές ίνες : 11,3g
Ασβέστιο : 28mg
Σίδηρος : 0,85mg
Μαγνήσιο : 34mg
Φώσφορος : 102mg
Κάλιο : 666mg
Νάτριο : 8mg
Ψευδάργυρος : 0,99mg
Χαλκός : 0,446mg
Σελήνιο : 1,4mcg
Βιταμίνη C : 28,8mg
Νιασίνη (Β3) : 0,826mg
Φυλλικό οξύ : 107mcg
Βιταμίνη Ε : 1,6mg
Βιταμίνη Κ : 46,2mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)
Οφέλη
Αναστέλλει τις οξειδωτικές διεργασίες στον οργανισμό, λόγω της πλούσιας σύνθεσής του και των φαινολικών ουσιών και δημιουργεί μια ασπίδα ενάντια στον καρκίνο.
O χυμός του ροδιού περιέχει σημαντικές ποσότητες γλυκόζης και φρουκτόζης, οργανικά οξέα (με επικράτηση του κιτρικού οξέος), υδατοδιαλυτές πολυφαινόλες και 15 αμινοξέα, συμπεριλαμβανομένων των έξι απαραίτητων βιταμινών C, Β1, Β2, Ε, Α, PP, καθώς και άλλων ιχνοστοιχείων. Συστήνεται για τη θεραπεία της υπέρτασης και των ασθενειών του γαστρεντερικού σωλήνα. Επίσης, βελτιώνει τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
O χυμός του ροδιού απορροφάται εξαιρετικά από οργανισμό, διεγείρει την όρεξη, ρυθμίζει τη πεπτική δραστηριότητα και αυξάνει την αιμοσφαιρίνη. Έχει διουρητική, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτική δράση. Επίσης, συνιστάται να πίνεται, σε συνδυασμό με χυμό καρότου και χυμό τεύτλων.
Είναι γεγονός ότι ο χυμός του ροδιού επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Ένα ποτήρι χυμού ροδιού την ημέρα, μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των κακοήθων όγκων, σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, αναφέρει το περιοδικό Clinical Cancer Research. Σε ένα τέτοιο συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μετά από μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50 άτομα.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.
Βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.
Ο χυμός του ροδιού είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.
Αν αναζητάτε ένα φυσικό αφροδισιακό, ξεχάστε τα μύδια και πιάστε τα ρόδια! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ». Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.
Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.
Πέρα από το φυσικό χυμό του ροδιού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Φτιάξτε αφέψημα: Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3΄. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε 1 ποτηράκι 10΄ πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Κάντε πλύσεις και γαργάρες: Τα φύλλα της ροδιάς χρησιμοποιούνται, π.χ., σε περιπτώσεις αιμορροΐδων μετά από κάθε κένωση, αλλά και για τον πονόλαιμο. Σε ένα φλιτζάνι νερό, βάζετε 8-10 φύλλα και βράζετε για 10΄. Σουρώνετε και χρησιμοποιείτε στην πρώτη περίπτωση το μείγμα κρύο -για πλύσεις τοπικά κάθε βράδυ-, για όσο διάστημα χρειαστεί, και στη δεύτερη χλιαρό για γαργάρες, 2-3 φορές την ημέρα.