Πιστέυετε οτι πλένετε πολλές φορές τα χέρια σας μέσα στη μέρα; Είστε σίγουροι όμως οτι τα πλένετε σωστά; Το συχνό πλύσιμο δεν σημαίνει απαραίτητα καθαρά χέρια.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το βίντεο του Υπουργείου Υγείας για τον σωστό τρόπο να πλένουμε τα χέρια μας εμείς και στο επόμενο βίντεο οδηγίες και για τους μικρούς μας φίλους! Λίγα, απλά βήματα για πραγματικά καθαρά χέρια.
Μελέτη του πανεπιστημίου του Michigan διαπίστωσε ότι 95% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους αρκετά ώστε να εξοντώσουν τα μικρόβια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα πλένετε επί 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα παιδιά πλένουν τα χέρια τους επί μόνο έξι δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο.Τέλος, μελέτη έδειξε ότι το 15% των ανδρών και το 7% των γυναικών δεν έπλυναν καθόλου τα χέρια τους μετά τη χρήση της τουαλέτας.
Εάν απλά τρίβετε το σαπούνι ανάμεσα στις παλάμες σας και μετά ξεπλένετε τα χέρια σας, πιθανώς να είναι ακόμα βρώμικα. Τα μικρόβια «κρύβονται» κάτω από τα νύχια και στο δέρμα ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει λοιπόν να δημιουργείτε αφρό με το σαπούνι και να τρίβετε καλά όλα τα σημεία για να απομακρύνετε βρωμιά, λίπος και μικρόβια.
Όσο καλά και αν πλένετε τα χέρια σας, αν δεν τα στεγνώνετε καλά, πάει χαμένος ο κόπος σας. Τα μικρόβια αναπαράγονται στην υγρασία και αν βγαίνετε από την τουαλέτα με υγρά χέρια, αναπαράγονται σε κάθε επιφάνεια που αγγίζετε. Μελέτη έδειξε ότι το στέγνωμα των χεριών με χάρτινες πετσέτες είναι ασφαλέστερο από τη χρήση στεγνωτήρα.
Κάθε φορά που αγγίζετε μια επιφάνεια κοινής χρήσης (κουμπιά ανελκυστήρα, πόμολα, μηχανήματα ανάληψης χρημάτων κλπ.) κινδυνεύετε από τα μικρόβια και τα βακτήρια που επιβιώνουν σε αυτές τις επιφάνειες. Είναι σημαντικό να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, ειδικά κατά τη περίοδο της γρίπης. Αν δεν μπορείτε να τα πλύνετε, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό, το οποίο σκοτώνει σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα μικρόβια.
Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε καυτό νερό για να σκοτώσετε τα μικρόβια στα χέρια, το χλιαρό, αλλά ακόμη και το κρύο νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά σε συνδυασμό με το σαπούνι, ίσως και καλύτερα για την επιδερμίδα σας. Το ζεστό νερό πράγματι σκοτώνει τα βακτήρια, αλλά σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου, δηλαδή σε θερμοκρασία βρασμού!
Εάν το προϊόν απολύμανσης χεριών είναι αλκοολούχο, μπορεί να αφαιρέσει και να εξουδετερώσει πολλούς τύπους μικροβίων. Δεν μπορεί όμως να εξαλείψει όλα τα μικρόβια ή τις επιβλαβείς χημικές ουσίες. Το σαπούνι και το νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσετε ιούς όπως ο νοροϊός και το Clostridium difficile, ένα βακτήριο που προκαλεί διάρροια και απειλητική για τη ζωή φλεγμονή του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές εντόπισαν κολοβακτηρίδια -οικογένεια βακτηριδίων στα οποία ανήκουν το E. coli και η σαλμονέλα- στο 75% των σφουγγαριών και των ρούχων, το 45% των νεροχυτών και το 32% των επιφανειών κοπής. Στο μπάνιο ίσχυε κάτι ανάλογο: οι βρύσες (9%) και οι οδοντόβουρτσες (27%) είχαν ίχνη των βακτηριδίων. Επειδή οι υγρές επιφάνειες είναι περιοχές αναπαραγωγής για τα μικρόβια, πρέπει να κλείνετε τη βρύση και να ανοίγετε την πόρτα μιας κοινόχρηστης τουαλέτας με μια χαρτοπετσέτα για να διατηρήσετε καθαρά τα χέρια σας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να επιβιώνουν στο σαπούνι κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση του. Τα βακτήρια αυτά είναι απίθανο να μεταφερθούν στα χέρια σας από το σαπούνι κατά τη χρήση, για να είστε όμως απολύτως σίγουροι αποφεύγετε να διατηρείτε το σαπούνι σε θήκη που έχει υγρασία και ξεπλένετέ το με τρεχούμενο νερό πριν το χρησιμοποιήσετε.
Οι συσκευές διανομής υγρού σαπουνιού στο μπάνιο είναι ακίνδυνες, αλλά μια μικρή μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied and Environmental Microbiology, διαπίστωσε ότι σε μπάνιο δημοτικού σχολείου οι δοσομετρητές σαπουνιού που ξαναγεμίζονται από μεγάλο μπουκάλι υγρού σαπουνιού μπορούν να οδηγήσουν σε κατά 26 φορές αύξηση των βακτηρίων στα χέρια σας σε σύγκριση με τις συσκευές διανομής σαπουνιού που ξαναγεμίζονται με σφραγισμένο προϊόν.
με πληροφορίες από onmed.gr