Εδώ θα δούμε μια πολύ εύκολη συνταγή για κρεμώδη σούπα πρασοσέλινο αλλά θα δώσουμε και διάφορες εναλλακτικές για να την κάνετε ακόμα πιο σούπερ!
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες σέλινου.
Προσθέτουμε τα πράσα, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά (όχι πολύ δυνατή φωτιά).
Σβήνουμε με το κρασί και κρατάμε κλειστή την κατσαρόλα για 5 λεπτά.
Μετά προσθέτουμε το νερό, την πατάτα και το μισό χυμό λεμονιού.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή ώρα με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Δοκιμάζουμε το ζουμί και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Μετά το αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά με ανοιχτό καπάκι.
Μόλις τα λαχανικά έχουν αρχίσει να γίνονται μαλακά, αλλά όχι λιωμένα (τα θέλουμε al dente), κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με ένα τριμερ, λιώνουμε τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα μέχρι να γίνουν κρέμα. Εναλλακτικά, μεταφέρετε τη σούπα σε ένα μεγάλο μίξερ για να την κάνετε βελουτέ όπως την θέλουμε.
Ετοιμάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο το αβγολέμονο (με τους κρόκους και το υπόλοιπο χυμό λεμονιού), περιχύνουμε τη σούπα και σερβίρουμε τη σούπα πρασοσέλινο πασπαλισμένη με κόκκινο πιπέρι και ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα σέλινου.
Υλικά συνταγής
10 πράσα κομμένα σε μικρές ροδέλες
3 ρίζες σέλινο καθαρισμένες και κομμένες
1 κρεμμύδι τριμμένο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
λίγα φρέσκα φύλλα σέλινου (καρδιές)
1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και τριμμένο
1 ποτήρι νερού λευκό ξηρό κρασί
αλάτι
πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 μικρή πατάτα καθαρισμένη κομμένη σε μικρά κυβάκια
2 λεμόνια (το χυμό)
2 κρόκοι αβγών
2 ποτήρια νερό
Εναλλακτικές προτάσεις:
1. Αν θέλετε περισσότερη ένταση στη σούπα, προσθέστε μερικά κομμάτακια τυριού. Το ροκφόρ ταιριάζει υπέροχα.
2. Αν δεν κάνετε χωριό χωρίς κρεατάκι, μπορείτε να "ενισχύσετε" τη σούπα πρασοσέλινο με μπέικον! Στην αρχή κιόλας τσιγαρίστε το μπέικον μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και ακολουθήστε την συνταγή όπως είναι.
2. Διαφορετικά, αν είστε των θαλασσινώ, βάλτε τη σούπα στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει και να τη σερβίρετε κρύα με γαρίδες. Σκέτη μούρλια!
Συμβουλη:
Χρησιμοποιούμε το άσπρο μέρος του πράσου που συνδέεται με τη ρίζα. Είναι το νοστιμότερο με τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες.