Χοιρινό λεμονάτο με μάραθο μια γευστική συνταγή από τον Σεφ Αντώνης Νικολάου.
Συστατικά
1 κιλό φρέσκο χοιρινό «μπέικον» (underbelly) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια,
1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από χοντρό τρίφτη,
1 μεγάλο μάραθο κομμένο σε χοντρές φέτες,
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια,
½ φλ. ελαιόλαδο,
½ φλ. χυμό λεμονιού,
1 λεμόνι το ξύσμα,
2 ξυλαράκια κανέλα,
3-4 φύλλα δάφνης,
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη,
½ κουταλιά κόκκοι μαύρου πιπεριού,
αλάτι, πιπέρι.
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και κοκκινίζετε μέσα το κρέας, μέχρι να ροδίσει καλά και από τις δυο πλευρές. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το μάραθο και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για μερικά ακόμα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν και αυτά ελαφρύ χρώμα.
Σβήνετε το φαγητό με το χυμό λεμονιού, προσθέτετε το ξύσμα, την κανέλα, τη δάφνη, το θυμάρι, τη ρίγανη, το πιπέρι και αλατοπίπερο και σκεπάζετε το φαγητό με κρύο νερό.
Το αφήνετε να κοχλάσει, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 40-50 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά.Σερβίρετε το λεμονάτο με μια φρεσκοκομμένη πράσινη σαλάτα.