Koτόπουλο με καραμελωμένα φρούτα μια γλυκιά συνταγή από την μαέστρο της μαγειρικής Αργυρό
Υλικά Συνταγής
Για το κοτόπουλο
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
1/2 φλ. μέλι
1/4 φλ. χυμό ανανά
2 κ.σ. χυμό λεμόνι
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο (κρατάμε την 1 κ.σ. για το σοτάρισμα κοτόπουλου)
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών
αλάτι -πιπέρι
ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα
Για τα καραμελωμένα φρούτα
1 κ.σ. βούτυρο
1 φλ. ψιλοκομμένο ανανά (κονσέρβα)
1 φλ. ψιλοκομμένο μάνγκο
2-3 καλοκαιρινά φρούτα
φρέσκο βερίκοκο
2-3 πρέζες μαύρη ζάχαρη
Για το μείγμα μπαχαρικών
(2-3 πρέζες από κάθε ένα) κρεμμύδι αποξηραμένο
σκόρδο αποξηραμένο, μαϊντανό αποξηραμένο, πάπρικα
θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κανέλα
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φιλέτα σε χοντρές φέτες. Σε μπολ βάζουμε τα φιλέτα, προσθέτουμε το μέλι, τον χυμό ανανά και λεμόνι το βαλσαμικό 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και το μείγμα μπαχαρικών. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 15′.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα φιλέτα για 3-4 από κάθε πλευρά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την μαρινάδα. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10′ να γλασάρει η σάλτσα.
Όσο μαγειρεύουμε το κοτόπουλο καραμελώνουμε τα φρούτα.
Για τα καραμελωμένα φρούτα
Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα φρούτα σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε μαύρη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 8-10′ αναποδογυρίζοντας τα τακτικά.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ρίζι μπασμάτι και από πάνω γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα φρούτα. Περιχύνουμε με όση γλασαρισμένη σάλτσα έχει μείνει.