Μια μοναδική συνταγή για ένα Σαραγλί μας δίνει ο μοναχός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου π.Λεόντιος Καννέλης :
Για 16 κομμάτια Σαραγλί θα χρειαστούμε :
1 κούπα βούτηρο
12 φύλλα κρούστας
1 και μισή κούπα μιξ φυστίκι,καρύδι,φουντούκι,αμύγδαλο.
Ένα τέταρτο ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού καννέλα
Για το σιρόπι :
1 και μισή κούπα νερό
1 και μισή κούπα ζάχαρη
1 στίκ βανίλιας
3 κουταλιές της σούπας μέλι
Μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού.
Οδηγίες παρασκευής :
Όταν θα τυλίξουμε το γλυκό το τοποθετούμε στο ταψί , αλείφουμε το γλυκό με το βούτηρο το οποίο αφήσαμε .Ένα σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι πρίν τοποθετήσουμε το γλυκό στον Φούρνο να ψεκάσουμε από πάνω το γλυκό ώστε να μην σπάσει κατά το ψήσιμο .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να δούμε χρυσό χρώμα .
Όταν το γλυκό είναι έτοιμο ρίχνουμε στο καυτό γλυκό το ζεστό σιρόπι σιγά σιγά και κόβουμε το γλυκό σε ίσα μέρη.